Professor: Ingen ökning av avslöjanden från visselblåsare
– Lagen om skydd för den som larmar om missförhållanden är rumphuggen, säger han.
Visselblåsare som läcker information om missförhållanden eller oegentligheter har ett juridiskt skydd. Det är tillsammans med meddelandeskyddet för tips till medierna viktiga funktioner också för internrevisionen. Många företag har system och rutiner för anställda som vill slå larm, liksom vissa myndigheter. Ofta är det organisationer som drabbats av skandaler, till exempel Teliasonera eller fackförbundet Kommunal.
Läs även: Internrevisorns egna ord om Macchiarini-skandalen
En statlig utredning från 2014 innehöll tre delar för att förstärka skyddet av visselblåsare: ökat skadestånd till en arbetstagare som drabbas av repressalier för sin visselblåsning, skyldighet för arbetsgivare att ha interna system för att underlätta för visselblåsare. Den tredje delen gäller skydd för visselblåsares identitet i såväl offentlig som privat verksamhet.
Men när själva lagförslaget kom innehöll det bara den förstnämnda delen. Det upprör Claes Sandgren:
– Ett effektivt visselblåsarsystem behöver sekretess på alla områden, inte som nu bara när det gäller arbetsmiljö och inom finanssektorn. Vad gäller system för visselblåsning ska noteras att bland andra Europarådet framhållit att arbetsgivare bör införa sådana rutiner, säger han.
Läs även: Efter skandalerna – antalet internrevisorer ökar kraftigt
Fakta
Visselblåsare kommer från engelskans whistleblower och syftar på en person som läcker information, oftast till massmedia men kan också vara till en internrevisor, för att avslöja oegentligheter som förekommer inom den egna organisationen. Visselblåsare finns sedan april 2015 med i Svenska Akademiens ordlista.