Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Pelle kämpar för miljön

Greenpeacechef, sjöfarare, konsult i egen verksamhet. Säldöden och kärnkraftsfrågan fick Pelle Pettersson att ta ställning för snart tjugo år sedan.

Han växte upp i skärgården och såg vad som höll på att hända med havet, förklarar han. Klev omkring bland döda sälar och oljeutsläpp redan under gymnasietiden.
 – Min första tanke efter flottan var att jobba politiskt men jag insåg snart att jag inte passade i den världen. Det tog alldeles för lång tid att få något gjort, konstaterar Blekingebon som sökte och kom in på Handels i Göteborg i stället.
Livet gick vidare till bankjobb i Schweiz och Sverige, och sedermera till en tjänst som produktchef på Mölnlycke i Göteborg. Tills han en dag kontaktade Greenpeace för att jobba ideellt vid sidan av jobbet.
– Greenpeace attraherade mig eftersom det var en organisation som fick saker att hända. Tyvärr satte de mig bakom ett skrivbord för att göra marknadsundersökningar, det var väl inte riktigt vad jag tänkt mig, konstaterar Pelle Pettersson som hellre velat arbeta på fältet.
Efter två veckor erbjöd de honom fast anställning och Pelle Pettersson blev kampanj- och projektledare mot näringslivet, innan han så småningom tog över som Sverigechef med 45 anställda och 55 miljoner i omsättning.
– Sedan dess har jag växlat uppgifter inom organisationen. Seglat som kapten på Rainbow Warrior några år, drivit lobbyarbete och lett seminarier och utbildningar mot näringslivet och myndigheter. Det roliga är nog att växla mellan nya områden och uppgifter du har större erfarenhet av, säger han.
På ett personligt plan. Vad ger det att jobba med meningsfulla saker?
Pelle Pettersson skrattar till.
– Förutom frustration menar du? Allvarligt talat tror jag många av oss känner stark frustration och för mig är det en ynnest att kanalisera den i jobbet och kunna påverka professionellt. Det är väldigt skönt. Min flickvän frågade när vi träffats hur jag orkar jobba med något som är så fetkört, men faktum är att det inte går att ge upp. Jag tror att vi alla måste göra vad man kan.

Och Greenpeace har haft stor effekt, konstaterar han. Organisationen har varit bra på att öppna ögonen och påverka beslutsfattare, både på kort och på lång sikt. Att godheten tycks har slagit igenom på allvar har flera förklaringar, tror Pelle Pettersson.
Kanske har miljöengagemanget äntligen trängt igenom, i takt med att vi insett vilka problem som finns i världen. Kanske har folk förstått att ett större engagemang gör det enklare att lägga ned sin själ i jobbet.
Hur känner du själv när ni genomfört en lyckad aktion?
 – Den känslan är euforisk. Den är betydligt starkare än när du sålt in ett projekt till en kund eftersom du har engagemanget också privat. Visst, jag hade förmodligen tjänat tre gånger så mycket inom näringslivet som på Greenpeace. Men det är liksom inte därför man väljer att arbeta med det här.

Fakta

❱ Namn: Pelle Pettersson.
❱ Ålder: 49 år.
❱ Bor: Aspö, Karlskrona skärgård.
❱ Familj: Två barn, särbo.
❱ Gör: Tidigare chef för Greenpeace i Sverige, i dag konsult inom utbildning, management och miljöfrågor i egna företaget Exceptive. Låg i flottan under värnplikten, har jobbat som styrman, kör fortfarande tankbåt emellanåt.
❱ Utbildning: Civilekonom Handelshögskolan i Göteborg, inriktning marknadsföring.
❱ Drivkraft: Att göra ett bra jobb inom saker som verkligen engagerar.
❱ Vill se mer av i samhället: Mer energiskt engagemang i bredare folkgrupper.

Mer på civilekonomen.se