Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Matthew Harland och Peter Füle. Foto: Aline Lessner

Så tar du en MBA i Skandinavien

Att ta en MBA kan innebära ett stort kliv på karriärstegen. Men det är en kostsam och tidskrävande utbildning som kräver noggrann planering. Många blickar mot USA – men att stanna kvar i Skandinavien kan spara många tusenlappar och forma dig till en modern företagsledare.

USA finns det över 1 000 ackrediterade och godkända MBA-utbildningar. Varje år väljer cirka 400 svenska studenter att ta en MBA i USA. Men nu upptäcker allt fler fördelarna med MBA-studier i Skandinavien. De flesta stora nordiska universitet erbjuder en executive MBA på deltid, men två handelshögskolor i Skandinavien har även MBA-program på heltid. Det ena alternativet finns i Finland, engelska Henley Business School har en filial i Helsingfors, kursen är på distans (läs mer om det här). Det andra är Danmark och Copenhagen Business School (CBS) med 24 000 elever.

Läs också: MBA online – en växande trend

– Det är värt att tänka över hur kulturen ser ut i det land man ska studera. Du kommer nämligen bära med dig de värderingarna vart du än väljer att jobba, säger Matthew Harland, admissions manager på CBS.

Han menar att skolans geografiska plats är viktig och kommer att forma ditt ledarskap. Även framtida nätverk kommer baseras på den studieort som du väljer. På CBS finns studenter från hela världen och bör locka den som vill bygga ett internationellt nätverk.

– I USA är det nästan bara inhemska studenter, medan vi har 90 procent internationella elever. Det är en extrem mångfald här, säger Matthew Harland.

Läs också: Chansen att gå en MBA kom via stiftelse

Copenhagen Business School.

I varje MBA-klass går cirka 40 elever. Klasserna är alltså relativt små vilket, enligt Matthew Harland, ger MBA-studenterna mer uppmärksamhet och större möjlighet till ett aktivt deltagande samt att utveckla sina färdigheter. Den ettåriga masterutbildningen kostar 43 000 euro, vilket kan jämföras med de ofta tvååriga programmen i USA som enligt organisationen Education USA kostar 30 000–80 000 dollar per år. Då tillkommer även cirka 18 000 dollar i levnadskostnader plus en försäkringskostnad.

”De sa när jag sökte att jag skulle vara beredd på att lägga 60 timmar i veckan på studierna. Jag tänkte så säger alla, men det var verkligen ett år där man fick offra kvällar och helger och köra fullt ut”. 

Peter Füle.

Vilken typ av MBA-utbildning får man för pengarna i Köpenhamn?
– Verktyg som är användbara i många olika affärssammanhang med möjlighet att bättre förstå finansiella aspekter, strategiska utmaningar och organisationers strukturer. Sedan fokuserar vi på tre särskilda element och det är dessa som skiljer oss mest från andra skolor –  entreprenörskapet, ansvarsfullt ledarskap och ledarskapets discovery process.

Just nu går fem svenskar masterprogrammet på CBS. Utbildningen är intensiv och kräver full uppmärksamhet i ett år – utan sommarlov. En som har läst programmet är Peter Füle från Malmö som i dag är Head of brand marketing för norra Europa på Google i Köpenhamn.

– Jag hade jobbat tio år i reklambranschen, karriären befann sig i ett vägskäl och jag behövde ta en paus. Mitt mål var att jobba närmare affären och få en bättre förståelse för företagande och affärsperspektiv. En del av upplevelsen var att träffa folk och jobba tillsammans. Det kändes mer tilltalande än att gå en distanskurs.

Läs också: Är det rimligt att arbetsgivaren villkorar för att betala utbildningen

Valet föll på Köpenhamn tack vare det behändiga avståndet från hemmet i Skåne.

– Det var skönt att kunna gå all in i läroprocessen och satsa helhjärtat. De sa när jag sökte att jag skulle vara beredd på att lägga 60 timmar i veckan på studierna. Jag tänkte så säger alla, men det var verkligen ett år där man fick offra kvällar och helger och köra fullt ut.

Peter Füle.

Peter Füle uppskattade klasskamraternas varierande bakgrunder.

– Det var allt ifrån civilingenjörer till arkitekter och det blev bra casebaserade diskussioner. Det var alltid någon som hade ett helt annat perspektiv än vad jag hade.

Innan han bestämde sig för Köpenhamn gjorde han en noggrann kartläggning av skolorna i närområdet. Peter Füle började med att ringa runt till skolarnas alumner.

Läs också: Heta marknader lockar MBA-studenter

–  Sedan kontaktade jag flera rekryterare och frågade om en MBA var en bra investering. Nej sa en, hon avrådde mig från att ta en MBA då utbildningen inte är lika utbredd i Sverige och därför inte väger lika tungt som praktisk erfarenhet. Det tror jag också, men har man två likvärdiga kandidater så kan man nog få en fördel om man har en MBA i cv:t.

Han ångrar sig inte.

– Jag ser det som en investering i mig själv och jag är glad att jag gjorde det. Efter det har jag fått den typ av jobb som jag ville. Jag har gått från att jobba på reklambyrå till att få en chefsposition på en större byrå. Och efter det så fick jag jobb på Google. Hur mycket man kan tillskriva MBA:n är dock svårt att säga.

Läs också: Fyra tips inför MBA-utbildningen

Ladda hem Civilekonomernas MBA-guide

Peter Füles MBA-tips

Prata med folk som har MBA-erfarenhet, ta kontakt med skolan och fråga om du kan komma dit och vara med en dag för att få din egen bild av undervisningen.

Innan du ansöker bör du ha klart för dig varför du vill ta en MBA. I mitt fall var det att jag ville utvecklas affärsmässigt och skaffa nya verktyg.

Var ärlig mot dig själv och ha rimliga förväntningar på vad en MBA kan göra för dig och din karriär.

Peter Füle, 44 

Familj: Fru och två barn.
Bor: Malmö.
Yrke: Head of brand marketing northern Europe på Google i Köpenhamn.
Utbildning: Fulltids-MBA på Copenhagen Business School och kandidatexamen ekonomi och marknadsföring från Stockholms universitet.

Heltid i Skandinavien 

Copenhagen Business School, Danmark.
Tid: 12 månader.
Kostnad: 43 000 euro.
Mer info: cbs.dk

Henley Business School, Helsingfors, Finland.
Tid: Flexibel, från 30 månader till sju år.
Kostnad: 39 000 euro.
Mer info: henley.fi

Vad är en MBA?

En företagsekonomisk högre utbildning i management. Det krävs som regel arbetslivserfarenhet och utbildningen är inriktad mot yrkeslivet, inte mot fortsatta akademiska studier. Syftet med ett MBA-program är att ge de studerande redskap för att bättre och mer framgångsrikt kunna leda företag och organisationer.
Källa: Civilekonomerna

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se