Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

MBA: Fyra tips inför vidareutbildningen

Vad spelar egentligen titeln på en vidareutbildning för roll för din framtida karriär? Och hur står sig en svensk EMBA-examen mot en internationell MBA-examen? Civilekonomen tittar på trender och utbildningar inom MBA och EMBA.

I Sverige ges inga MBA-program. Examenstiteln Master of Business and Administration finns nämligen inte i det svenska utbildningssystemet. Begreppet är inte ens varumärkesskyddat här.
– Det är ett problem eftersom det blir orättvis konkurrens mellan olika länder. I både Danmark och Norge har man MBA, säger Alexander Beck, utredningschef på Civilekonomerna. 

Fyra svenska lärosäten erbjuder däremot Executive MBA-program, alltså  utbildning på deltid: Handelshögskolan i Stockholm, Stockholms universitet, Handelshögskolan i Göteborg och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna, anser att programmen håller hög kvalitet, men att man ändå ska tänka till angående själva examen.
– Om man jobbar i Sverige är det mindre viktigt vad som står i examensbeviset. För den som ser en internationell karriär kan en formell MBA vara viktigare, säger hon.

Hennes råd till den som funderar på att läsa deltidsprogram vid sidan av jobbet är att noga tänka igenom det praktiska upplägget. 
– Diskutera med din chef vad som är en rimlig arbetsbelastning och hur verksamheten påverkas när du inte är på plats, säger hon. 

Läs också: Fyra trender för framtiden

Det faktum att svenska lärosäten inte utfärdar formella MBA-examina hindrar dem inte från att locka deltagare. Och många vittnar också om att utbildningen gett en skjuts i chefskarriären. Johan Höglund läste industriell ekonomi i Borås 2005. Han funderade på att komplettera med en master på KTH eller Chalmers, men gick i stället direkt ut i arbetslivet.
Sju år senare, när han landat ett toppjobb på Philips och hade ansvar för flera hundra anställda, påbörjade han i stället en Executive MBA-utbildning vid Stockholms universitet, som avslutades 2014.
– Jag tittade på olika program på Harvard men valde att kombinera arbete och studier här hemma i stället.

Sedan november 2015 är han chef för affärsområdet Healthcare & Welfare på Tieto. En verksamhet som omsätter omkring 2 miljard kronor och sysselsätter 1 300 personer.  Han rekommenderar andra som är inne på ett general management-spår att läsa en Executive MBA.
– Har man däremot ambitionen att välja ett specialistspår i karriären efter vidareutbildningen är det inte lika relevant att lägga ner så mycket tid på en magister i general management, säger Johan Höglund. 

Fakta

Trend: Specialiserade inriktningar 
Utbudet av MBA-program fortsätter att växa. Samtidigt finns en internationell utveckling mot mer specialiserade program i takt med att marknaden efterfrågar ny kompetens. Inte minst mot bakgrund av digitaliseringen, enligt Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna.
– Ett exempel är inriktningar inom logistikområdet, det kommer i flera länder. Ett annat intressant tillväxtområde är big data, säger hon.

Internationell finansiering, HR och turism är tre andra områden där specialiserade MBA-utbildningar kan sätta fart på karriären, enligt topuniversities.com. Sajten nämner också MBA-program med entreprenörsinriktning och utbildningar med fokus på personal branding som typiska MBA-trender för 2016.
Även inom EMBA efterfrågas specialistutbildningar. På BI Norwegian Business School i Oslo växer program inom energi och offshore-branschen. 

Fakta

Karriär: Nätverket – avgörande eller  inte?
Det går att läsa en internationell MBA-utbildning helt eller delvis på distans. I dag finns ett stort antal sådana program (läs mer på www.mbastudies.se). Interaktionen med lärarna och med kurskamraterna, som kan finnas i vilken världsdel som helst, sköts från datorn. Nackdelen med att missa den direkta kontakten är att det kan vara svårare att bygga ett framtida nätverk. Men enligt Galen Mack, som precis avslutat en MBA-utbildning på Företagsekonomiska institutet, FEI, är farhågorna överdrivna.
– Vi jobbar tillsammans via Skype och Google drive. Det är enklare att hitta folk som är bra att arbeta tillsammans med än i en ”fysisk grupp”. Så här bygger  jag nätverk i mitt arbete också, säger han. 

Han påbörjade sin MBA-utbildning i april 2015. Samtidigt har han jobbat som produktutvecklare på ett it-företag. Studierna på FEI bedrivs i Stockholm men MBA-examen utfärdas av London South Bank University. 
– När det fungerat praktiskt har jag varit med i klassrummet, annars har jag följt föreläsningarna på datorn eller via en app i telefonen. Allt finns också tillgängligt på hemsidan.

Hur värdefull är då en utbildning på distans jämfört med en ”fysisk”? Att ge ett generellt svar är omöjligt. Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna, råder den som funderar på att vidareutbilda sig att göra noggrann research. 
– Börja med att ladda ned Civilekonomernas MBA-guide, säger hon. 

Fakta

Ekonomi: Hur  finansiera en dyr utbildning?
De flesta som går en Executive MBA-utbildning i Sverige får kursavgiften betald av sin arbetsgivare. Hur det är med omkostnader varierar. En rundringning till nuvarande och tidigare studenter vid EMBA-utbildningar visar att lösningarna för finansiering av utbildningen är många. Flera studenter har fått delar av utbildningen betald av arbetsgivaren och stått för den resterande delen, som resor och boende under de olika utbildningsdelarna, själva.

En internationell trend är att stora företag ”köper upp” en klass med MBA-studenter och betalar utbildningen eller bidrar med förmånliga lån – naturligtvis under förutsättning att deltagarna lovar att ta anställning efter examen. 
– Det här är inget vi sett i Sverige ännu, säger Nina Forssblad på Civilekonomerna. 

Yamit Viitaoja hoppades få kursavgiften betald av sin arbetsgivare, men bolaget gick i konkurs under inledningen av utbildningen. Hon valde att betala kursavgiften, på över 400 000 kronor, ur egen ficka. 
– Jag kände att utbildningen och nätverket var tillräckligt viktigt för att jag skulle satsa. Tack vare en bra lägenhetsförsäljning fixade jag det, säger hon.

Arbetslösheten efter konkursen blev också kortvarig, hon headhuntades först till Vendemore men är sedan januari 2016 anställd på Tietos avdelning Customer Experience Management – Financial Services som hjälper banker med digitaliserad transformation. 
– Jag har känt stort stöd från båda arbetsgivarna även om de inte betalade utbildningen. De har bland annat ställt upp med tid, tre heldagar i månaden då jag var på skolan. 

Fakta

Risk för fallgropar: Se över avtalet inför utbildningen
Om arbetsgivaren betalar finns ofta en överenskommelse om att arbeta kvar en viss tid efter examen. Och här gäller det att tänka till. År 2012 påbörjade Poia Jabbari, som då jobbade på Santa Maria, sin EMBA-utbildning vid Handelshögskolan i Göteborg. Till en början fick han bra respons av sin chef, som både drog nytta av samt hjälpte honom att applicera sina nya kunskaper i företaget. Men då både vd och närmaste chef slutade blev det inte lika enkelt. I dealen ingick att Poia Jabbari skulle jobba kvar i två år efter examen. Något som han med facit i hand ser som en inlåsning han hade velat slippa.
– Jag borde ha villkorat dealen om de två åren, konstaterar han.

Även Stockholms läns landsting, SLL, skickar chefer på EMBA-utbildningar. Där villkorar man inte utbildningen till att studenten ska vara kvar inom organisationen. Drivkraften ska vara en egen vilja att stanna kvar, inte inlåsning, enligt personaldirektör Maria Englund:
– Om en chef väljer att gå vidare till en annan arbetsgivare tar denne förhoppningsvis med sig något positivt från vår organisation. Även om medarbetaren inte är kvar långsiktigt får vi nytta av en mängd ny kunskap under tiden programmet pågår. 

Enligt Maria Englund är det avgörande att det finns en tydlig utvecklingsplan för medarbetaren. I den befintliga rollen eller i en ny. 

Mer på civilekonomen.se