Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Fotograf: Ola Torkelsson, Tavlor: Tola Wewe

Lande valde konsten framför konsultvärlden

Lande Anjous-Zygmunt hoppade av karriären i Londons finanskvarter för att flytta med sin man till Sverige. Och passade samtidigt på att förverkliga en gammal dröm.

Lande Anjous-Zygmunt har gjort en klassisk ekonomkarriär, fast med en oväntad twist. Född in i en nigeriansk familj av ekonomer och entreprenörer gick hon i brödernas fotspår och valde trots sitt konstintresse en ekonomutbildning. Några år senare blev hon antagen till en MBA-utbildning i Manchester och efter det följde en framgångsrik karriär som managementkonsult. Men när Lande och hennes svenske man bestämde sig för att lämna London och flytta till Skåne, tog livet en helt annan vändning.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av konst och att öppna ett galleri med modern afrikansk bildkonst har varit en stor dröm för mig. Kanske inte det självklara valet för en ekonom, men det kändes rätt i hjärtat. Många tror att afrikansk konst enbart består av masker och statyer. Och slår man på nyheterna är det enda man ser krig och svält. Min drivkraft har varit att visa människor en annan bild av Afrika. Att det finns en inneboende positiv kraft som behövs för att utveckla kontinenten.

Familjen var positiv till Landes idé, och i Nigeria kände hon redan många konstnärer. Efter en starta-eget-kurs och hjälp från Almi-ik2 var hon igång och under en tid hade hon en egen visningslokal i Lund. Just nu letar hon efter en ny lokal. I avvaktan på det ställer hon ut hemma, på egna sajten eller ute på företag och konsthallar.
– Jag är född i en entreprenörssläkt så för mig var det inget stort steg. Men jag bestämde mig ändå för att börja i liten skala. Inledningsvis ordnade jag informella konstträffar för släkt och vänner och ryktet spred sig. Det som är roligt med konst är att den väcker så många reaktioner. Man blir både förvånad och förälskad.

Att starta eget i ett nytt land och med två små barn hemma har inte varit enkelt. Men hon ångrar inte sitt livsval.
– Nothing good comes easy. I dag tjänar jag ­ mindre, men mitt liv känns mer meningsfullt.

Fakta

Lande Anjous-Zygmunt

❱ Ålder: 39 år.

❱ Bor: Lund.

❱ Gör: Driver konstgalleri.

❱ Familj: Man och två barn.

❱ Utbildning: Bachelor of Science in Economics, University of Lagos samt en MBA från Manchester Business School.

❱ Dold talang: Duktig på pingis.

Fakta


Fakta

Landes tips till dig som vill förverkliga en dröm:

1 Skaffa dig ett boll plank, en vän eller mentor som kan ge input och kritiskt granska din idé.

2 Gör upp en plan för hur du ska nå din dröm. Skriv ner den, det räcker inte med att bara ha den i huvudet.

3 Drömmar är till för att förverkligas. Våga drömma stort, om du siktar på stjärnorna, så kommer du åtminstone till molnen.

4 Våga prova! Det värsta som kan hända är att du misslyckas. Jag lovar, du lär dig massor på kuppen.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se