Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Maria Nylén. Foto: Jann Lipka

Karriär mot strömmen

Tema Young professionels: Efter examen valde klasskompisarna jobb inom bank, finans, redovisning och revision. Men Maria Nylén valde annorlunda. Hon började som young professional på ett byggteknikföretag. För Civilekonomen berättar hon om viljan att gå sin egen väg, om den mansdominerade byggbranschen och utmaningen i att lära sig alla verktyg.

En butikslokal på Kungsholmen i centrala Stockholm. En person i röd t-shirt och blå jeans håller i en momentskruvdragare av märket Hilti ST 1800-A22 och berättar att verktyget används för byggplåtskruvar. Sedan visar personen en tigersåg av sorten WSR 22-A och demonstrerar att den har en aktiv vibrationsreducering. Ni kanske tror att vi här har att göra med en garvad snickare. Faktum är att hon heter Maria Nylén och är utbildad civilekonom. Just nu är hon en young professional på byggteknikföretaget Hilti, som totalt har 22 000 anställda i över 120 länder. 

– Jag valde att tänka lite utanför boxen när jag valde jobb efter studierna, säger hon. 

Maria Nylén kommer ursprungligen från Örebro men bor för närvarande i Haninge strax söder om Stockholm. Det var också vid Örebro universitet som hon slutförde sin civilekonomexamen i januari i år, efter att ha studerat ekonomi med inriktning affärsadministration vid Northern Virginia College utanför Washington. Maria Nylén hade länge velat hitta ett arbete där hon fick kombinera ekonomistyrning och strategitänk med möten med människor. Det var därför hon valde ekonomi, någonting som inte rönte särskilt mycket uppmärksamhet inom hennes umgängeskrets. Det som däremot väckte reaktioner var det hon ville göra efter studierna – nämligen jobba inom byggteknikbranschen. Hon bestämde sig för att söka en tjänst på den för många ekonomer okända jätten Hilti. Företaget grundades 1941 av bröderna Martin och Eugen Hilti i Shaan i Liechtenstein där huvudkontor liksom forskning, utveckling och produktion ligger. Hilti är i dag en internationell storspelare, men karriärvalet skapade stor förvåning hos klasskompisarna. 

– Jag var den enda i min klass som sökte till byggindustrin. Men jag hade bestämt mig för att gå min egen väg och hörde att Hilti var ett bra företag. Många reagerade på detta, både för att jag skulle jobba i en mansdominerad bransch och för att jag skulle jobba med sälj. Till exempel var det en som frågade ”om jag inte bör nyttja mina kunskaper inom bank och finans i stället”. Men det tror jag inte på. Jag valde helt rätt, säger hon och tillägger: 

– Byggbranschen framträder inte alls under civilekonomprogrammet. Det som klassas högt är i stället det vanliga: bank, finans, redovisning och revision. Det är vad man förväntas att söka efteråt. Det tycker jag är synd. Byggbranschen är väldigt intressant, komplex och outforskad, för ekonomer i allmänhet och kvinnor i synnerhet. Branschen har en enorm utvecklingspotential. Det går många miste om när de inte ens funderar på att söka sig hit. 

Tvära kast
Sedan i januari går Maria Nylén på Hiltis program för young professionals, Hilti Academy. Hon inledde med att gå olika utbildningar kring företagets produktsortiment och arbetar i dag som account manager, eller säljare, för ett säljdistrikt i södra Stockholm. Arbetet som säljare är dynamiskt och innebär tvära kast. Ena stunden är hon ute på en byggarbetsplats och presenterar verktyg eller tar upp beställningar. En timme senare är hon på ett byggföretags huvudkontor och hjälper till med att effektivisera deras verktygspark. Tanken är att hon genom att jobba som säljare ska lära känna Hilti från grunden. 

– Hilti odlar sina ledare inifrån och då är det viktigt att de förstår företagets kärna, säger hon. 

Parallellt med jobbet som säljare utformar hon en affärsplan för sitt säljdistrikt. Den ska hon senare presentera för ledningsgruppen. I affärsplanen analyserar Maria Nylén till exempel hur teamet på sex säljare kan arbeta mer strategiskt och effektivt. Målet med talangutvecklingsprogrammet, som är mellan ett–två år beroende på individens utveckling, är att hon senare ska få någon form av ledande position hos Hilti, målet är att jobba globalt.

– Jag är glad att jag tog chansen att börja jobba här. Jag gillar dynamiken i säljandet – att röra mig mellan olika miljöer. Jag kan le för mig själv när jag går in på ett bygge med olika verktyg. Under min studietid hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle göra detta efteråt. Men jag hoppas och tror att det här kommer att ta mig dit jag vill i framtiden. Jag vill väldigt gärna jobba utomlands som till exempel produktansvarig, där jag får kombinera mina mer strategiska kunskaper i ekonomi med vad jag i dag får lära mig om byggteknik, säger hon.

Enda kvinnan
En fråga är oundviklig: hur är det att vara kvinna i den mansdominerade byggbranschen, som påstås vara präglad av en stark machokultur? Det är i dag inte glasklart hur många kvinnor som är verksamma inom byggindustrin. Statistik från branschorganisationen Byggcheferna pekar på åtta procent, där siffran legat stadigt de senaste tio åren. På Hilti är Maria Nylén den enda kvinnliga säljaren i Stockholm. Hiltis försäljningsorganisation i Sverige består av tio procent kvinnor. Hon går programmet för young professionals med två civilingenjörer – båda män. Trots att statistiken tecknar en dyster bild av mångfalden i branschen möts hon av positiva reaktioner ute på byggena. 

– Många målar upp en bild av byggindustrin som tuffare än vad den är. Och man säger att kvinnor som ska vara i branschen måste ha ”skinn på näsan”. Men jag gillar inte det uttrycket. Du skulle aldrig säga att en man måste ha skinn på näsan. Jag tror bara att man som kvinna måste tänka lite annorlunda och utanför boxen och våga välja outforskade branscher, inte att man måste ha några speciella karaktärsdrag. Nu arbetar jag som account manager och då är det viktigaste att vara social och våga ta kontakt med folk. Jag hör ofta folk på byggena säga att de vill att det ska börja fler kvinnor i byggbranschen. 

Hur har din tid på Hilti varit hittills?
– Den har varit väldigt rolig. Jag är verkligen inte fullärd ännu. Branschen är komplex: det finns oerhört många produkter och olika strategier för att bli effektivare. Jag vill fortsätta utvecklas och hoppas på att jag längre fram kan jobba för Hilti på ett internationellt plan.

Hur har det varit att lära sig om alla verktyg och deras funktioner?
– Mer utmanande än vad jag hade kunnat ana. Verktygen i sig är inte så komplicerade, men alla infästningar och komplicerade system har varit utmanande att lära sig. Min kurva för lärande stiger hela tiden och jag tror att den kommer att göra det en lång tid framöver.

Fakta

Maria Nylén
Född: 1988 i Örebro.
Utbildning: Civilekonom vid Örebro universitet, har även pluggat på college i USA.
Gör: Arbetar på Hilti som account manager parallellt med att hon deltar i Hilti Academy som bland annat innefattar retorikträning, kommunikation samt strategiarbete.
Passion: Jag älskar att åka snowboard!

Fakta

En dag med Maria Nylén
Från samtal med arbetsledare på byggen runt om i Stockholm till affärsmöten med företagsledare på huvudkontoren. Som account manager på Hilti har civilekonomen Maria Nylén en skiftande arbetsdag som ställer stora krav på social förmåga.

07.00 Klockan är kvart i sju när Maria Nylén sätter sig i den röda tjänstebilen som står parkerad utanför lägenheten i Haninge. Dessförinnan har hon i laptoppen studerat gårdagens försäljningssiffror: var det en bra eller dålig dag? Om hon sålde dåligt blir hon sporrad att ta igen det, om hon sålde bra försöker hon hålla uppe tempot. I trafiken på väg in mot innerstan rings dagens första kundsamtal. Morgonen bjuder på besök på en byggarbetsplats i Liljeholmen för att leverera verktyg. Vid Hiltis butik i Sickla stannar hon för att lasta aktuella produkter i bilens bagage. 

08.00 Kunden, som Maria Nylén träffar i Liljeholmen, är i full färd med att bygga lägenheter och garage. Just nu sysslar de med betongdelen till ett gjutningsarbete och hon levererar olika förbrukningsmaterial som infästningar, skruvar, kemmassa och borrar. 

10.00 Efter Liljeholmen åker Maria Nylén vidare till ett annat bygge vid Älvsjö, där de just nu gör grundarbeten till en större fastighet. Hon ska leverera en bultpistol som företaget har beställt. Hon presenterar bultpistolens beskaffenhet – hur man plockar isär och sätter ihop den – och demonstrerar hur den fungerar – vad händer om pistolen fastnar i materialet, passande spiklängder beroende på material. 

11.00 Maria Nylén och några kollegor i säljteamet samlas på en restaurang vid Hammarby sjöstad. Under lunchen – liksom vid lediga stunder under resten av dagen – passar hon på att göra administrativt datorarbete: svara på mejl, göra anteckningar efter kundmöten, lägga in och ta emot beställningar.
– Det blir väldigt mycket jobbprat på lunchen. Jag ställer ofta olika tekniska frågor som jag ännu inte riktigt förstår fullt ut.

14.00 Efter lunch har Maria Nylén hunnit leverera skruvar till ett bygge på Södermalm innan hon åker till ett byggföretags huvudkontor, beläget i Hägersten. Där ska hon träffa inköpschefen och ägaren. De ska diskutera tänkbara effektiviseringar av bolagets verktygspark.
– Här blir mina ekonomiska kunskaper väldigt viktiga. Verktygen påför en kostnad på deras projekt. Om de kan minska verktygskostnaderna blir deras vinst högre. 

16.30 Efter affärsmötet fortsätter Maria Nyléns dag med administration på kontoret på Kungsholmen. – Jag får väldigt många förfrågningar via mejl från byggen som vill komplettera sin utrustning. Samtidigt har jag många möten varje dag. Om man ska sälja bra måste man verkligen gilla att arbeta på ett socialt sätt. Och jag tycker att det är väldigt kul, säger hon.

Mer på civilekonomen.se