Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Goran Puri. Foto: Christina Sjögren

Jobba i Indien: ”Jag lockades av kaoset”

Strunta i att plugga. Du kommer ändå aldrig att få ett jobb. Det fick ekonomen Gorav Puri ständigt höra under uppväxtåren i Stockholmsförorten Rinkeby. Han lyssnade inte. I dag har han ett toppjobb på H&M i Indien och har varit med och lanserat klädkedjans första butik i landet.

Vita pelare skjuter mot höjden och formar tillsammans det populära shoppingstråket Connaught Place – eller CP som det kallas i folkmun – i centrala New Delhi. Byggnaderna är skapade i georgiansk stil och växte fram på trettiotalet när Indien fortfarande var koloniserat av britterna. Hit lockas människor från alla samhälls-skikt. 
– Det är en av mina favoritplatser utan tvekan. Det är hjärtat av Delhi, säger 33-årige Gorav Puri när vi möter honom.
Mångfalden är inte lika stor i de södra delarna av staden där han bor. De flesta kommer från den övre medelklassen eller överklassen. I samma område öppnade H&M i höstas sin allra första butik i Indien. Som leasing manager har Gorav Puri arbetat intensivt med öppningen.
– Det har verkligen varit kul. Just det att kunna vara en del av ett svenskt företag som är känt för sina starka värderingar i en miljö som Indien där man jobbar på ett annorlunda sätt. Jag kan verkligen använda mitt fulla spektrum av kunskaper.
Att H&M och andra internationella företag som Ikea nu satsar i Indien har att göra med att regeringen ändrade reglerna 2012. Tidigare var det inte möjligt för utländska företag att ha hundraprocentigt ägarskap utan de behövde en indisk partner.

Fanns få förebilder
Under uppväxtåren i Rinkeby hade Gorav Puri ingen aning om vad han ville jobba med. Det enda han visste var att han gillade matte. På boxningsklubben i förorten löd jargongen att det var lika bra att lägga ner studierna. De leder ingenstans. 
– Det fanns inga direkta förebilder. Mina föräldrar var alltid tydliga med att jag skulle satsa på utbildning, men de är inte själva akademiker.
Inför högstadiet ville inte föräldrarna att han skulle gå på Rinkebyskolan eftersom den hade dåligt rykte. I stället blev det en kristen friskola på Kungsholmen. 
– Jag fick IG i svenska i sjuan. Det var första gången som jag på riktigt exponerades mer mot Sverige och det svenska. 
Han började tävla med sin klasskompis om vem som kunde få högst betyg. Det var startskottet på hans plugghistoria och han gick ut med högsta betyg i alla ämnen utom ett. Han läste naturvetenskaplig linje på engelskspråkiga Kungsholmens gymnasium och tog senare dubbelexamen i industriell ekonomi på KTH och i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Under universitetsåren var han också utbytesstudent på topprankade teknikuniversitet IIT i Indien. Året fick honom att känna större tillhörighet till landet där han har sina rötter.
– Jag blev kär i kaoset. Det där att inget funkar, strömmen går eller att det är så mycket trafik att du inte kommer fram i tid. Det är en vardag som är så väldigt spretig. Jag gillar att ta tag i saker som är kaos. 

Kunde inte tacka nej
Drömmen att åka tillbaka till Indien för att jobba professionellt blev allt starkare. Han arbetade några år som konsult på prestigefulla Boston Consulting Group i Stockholm. När erbjudandet om att bli country controller på H&M i indiska it-metropolen Bangalore dök upp, inför klädkoncernens första butiksöppning, tvekade han inte sekund att tacka ja. 
Efter drygt två år i södra Indien bytte han till sitt nuvarande jobb i Delhi. I dag jobbar han med expansionen av H&M i Indien. Hittills har två butiker öppnats i huvudstaden. 

Kallar sig ”svindier”
Ofta frågar vänner och kollegor om han känner sig mer svensk eller indisk. Han kallar sig ”svindier”. Att han tränar på gymmet, tänker på att äta nyttigt och är noga med sömnen är hans svenska sidor. Även övertygelsen om att alla är jämlika oavsett religion, kast, klass eller kön. Samtidigt har han alltid pratat hindi med sina föräldrar och besökt sina indiska släktingar sedan han var barn. Han värdesätter familjebanden högt. 
Vad han ser som sitt nästa steg håller han öppet. 
– Lite av min dröm har redan blivit sann, att jobba med både Indien och Sverige. Det handlar mer om att hålla den drömmen vid liv. Länderna har så mycket att lära sig av varandra. Västvärlden har fortfarande lite kunskap om hur Indien funkar. Jag vill engagera mig mer i det och påverka Indien till att bli bättre.

Fakta

Gorav Puri, 33 (Gorav betyder stolthet).
Yrke: Leasing manager på H&M i Indien.
Bor: New Delhi.
Utbildning: Industriell ekonomi på KTH och företagsekonomi på Stockholms universitet.
Bakgrund: Tidigare arbetat som konsult på Boston Consulting Group och på Astra Zeneca. Jobbet på Astra Zeneca handlade bland annat om outsourcing inom HR-området.
Livsfilosofi: Se glaset som halvfullt, ”just do it”– tänk inte på nästa dag, nätverka och ha kul.

Fakta

Gorav Puri tipsar om att arbeta i Indien:

1 Var öppen och flexibel. ”De som lyckas bra i Indien har ett öppet sinne och provar allt.”
2 Var ingen tidsfascist. ”Tidsaspekten är mycket mer flytande här än i Sverige. Ingen håller tiden och ingen blir upprörd om du är sen. Det är väldigt svårt att sätta deadline här.”
3 Skapa relationer. ”Indien är ett väldigt relationsdrivet samhälle. Det är viktigt att skapa relationer oavsett om du köper en frukt på marknaden eller förhandlar om ett nytt kontrakt.”
4 Sätt dig in i geografin. ”Indien är inte ett land utan 29 länder i ett. Språk, kultur och lagar skiljer sig åt mellan de 29 delstaterna. Att ta en produkt till en annan delstat kräver oerhört mycket pappersarbete.”
5 Ha koll på högtider. ”Religion och kultur spelar en stor roll i vardagen. Är det en högtid kommer folk uppklädda till kontoret.”

Mer på civilekonomen.se