Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Karin Hygrell-Jonsson Foto: Annika Af Klercker

”Jag har haft en fantastisk karriär”

Detaljhandeln har akademiserats och mognat under de år Karin Hygrell-Johnsson jobbat på Axfood. Hon berättar om en bransch som sysselsätter många unga och som kan ge stort ansvar snabbt.

Karin Hygrell-Jonsson: ”Jag började jobba som banktjänsteman på dåvarande PK-banken direkt efter gymnasiet 1974. Efter några år ville jag göra karriär och valde då att läsa till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. När jag kom tillbaka till banken efter studierna så hade PK-banken fått en ny syn på civilekonomer och jag kunde välja vad jag ville jobba med och blev bland annat penningmäklare och controller.

Efter några år gick jag vidare till SAS finansavdelning där jag hade en klar fördel av att ha jobbat på bank. Jag kunde språket vid förhandlingar, räntesatser, valutor och hur man förhandlade dessa på bästa sätt. När jag fick barn började jag fundera över det berömda livspusslet och ville ha ett jobb som låg närmare bostad, dagis och skola. Av en slump hittade jag ett jobb som finanschef inom Axel Johnson-sfärens grossistbolag Dagab.

Jag har varit en del i omvandlingen av bolaget och tagit det från familjeägt till att samordna över 300 verksamheter med bland annat butiker till det som i dag är börsbolaget Axfood. I dag omsätter vi 40 miljarder och är ett av börsens större och mest stabila bolag. Jag har fått växa med företaget, mina arbetsuppgifter har bytts till än roligare. Jag har haft en fantastisk karriär, men hade aldrig kunnat bli CFO utan utbildningen.

Detaljhandeln har under mina år förändrats och akademiserats, varken Ica eller Axfood fanns på börsen och detaljhandeln var rätt grabbig. Jag har många gånger fått sitta utanför bastun när grabbarna haft möte, men det har förändrats. I dag har vår styrelse en majoritet kvinnor och Antonia Ax:son Johnson är en klar förebild för oss kvinnor.
På Axfood internrekryterar vi många och det finns goda karriärmöjligheter. Dessutom samarbetar vi med Jönköping International Business School om talanger för bland annat vårt shared service center i Jönköping. Vi jobbar också mycket med mångfald och ungdomar.”

Fakta

Karin Hygrell-Jonsson, 60
Jobbar som: CFO, ekonomi- och finansdirektör på Axfood.
Bor: Sundbyberg.
Bakgrund: PK-banken, bland annat controller och penningmäklare 1974–1987 med paus för studier, SAS finansavdelning 1987–1991, kom till Axfood 1991.
Utbildning: Civilekonomprogrammet vid Handelshögskolan i Stockholm, inriktning finansiering.
Övrigt: Utsågs till Årets CFO 2013 av Affärsvärlden.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se