Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

IT-koll allt viktigare för en controller

Vilka tekniska verktyg måste en controller behärska? Vi bad Luting Mao, controllerchef på Mercuri Urval, att lista sina bästa hjälpmedel. Plus lite om ett relativt okänt framtidsspår: HR-controlling.

Luting Mao vet vad som krävs för en effektiv ekonomistyrning. Hon har en ekonomexamen från The Hong Kong University of Science and Technology och en masterexamen i fastighetsekonomi från KTH i Stockholm. Tidigare har hon varit business controller på bland annat Atea Sverige och Sanofi Pasteur MSD.

När Civilekonomen frågar henne vilka tekniska verktyg dagens – och framtidens – controller måste behärska kommer svaret snabbt: Excel.

– Många företag kör fortfarande bara med Excel. Och även om det finns andra verktyg måste du använda Excel för att snabbt kunna göra egna ad hoc-analyser.

Läs även: Nu måste alla ekonomer lära sig Excel

Luting Mao.

Men självklart är det bra att behärska även andra verktyg, poängterar Luting Mao. Exempelvis sådana som samlar ihop stora mängder data.

– Jag och många andra controller använder business intelligence-systemet Qlik.

Det gäller också att kunna hantera prognosverktyg och – inte minst för den som arbetar med kostnadsanalyser – även bolagets affärssystem. Genomgripande är att du som controller måste ha tillräcklig IT-kompetens.

– Det gör att du kan jobba snabbare och vet vad du tittar på. Det är skillnad mellan att tro och veta. Du behöver exempelvis ha koll på om viss data har dålig kvalitet och inte håller som beslutsunderlag.

Med bra koll på IT är det också lättare att arbeta med kunders och leverantörers data.

– Då kan du själva ta fram den data du verkligen behöver och bearbeta den, säger Luting Mao.

Läs även: IT-koll allt viktigare för en controller

Samtidigt gör de snabba tekniska förändringarna att controllerkartan ritas om. Inom 10–15 år väntas en stor del av de administrativa flödena att vara automatiserade.

– Det gör att många som sitter som controller i dag inte kommer att behövas i samma omfattning. Det gäller därför att se om sitt hus, säger managementkonsulten Pontus Holgerson.

Pontus Holgerson.

Å andra sidan öppnar tillgången till samlad data/information nya spännande spår för controller – den yrkesgrupp som ju har kunskapen att hantera den.

– Om man korskör data på nya sätt kan man få fram otroligt bra och spännande saker. Här gäller det att tänka i nya banor och våga utmana ledningen.

Läs även: Så använder du Big data rätt

Pontus Holgerson lyfter också fram ett relativt outforskat område, HR-controlling. Trots att personal ofta är den största kostnaden är det få verksamheter som räknar och analyserar vad den verkliga kostnaden för investeringarna är och vilken effekt de får. Det är också relevant att fråga sig vad effekten blir om man väljer att inte investera, menar Holgerson.

– Vad vinner bolaget på att vara ute på högskolor och prata med studenter? Vad är resultatet? Vad är verkningsgraden för varje timme? Här finns oerhört mycket spännande att göra för duktiga controller, säger han.

Läs även: Elva heta trender inom rekrytering

Viktigaste egenskaperna för en controller

  1. Kunskap. Förmåga att se vad som kan öka lönsamheten.
  2. Affärsfokus. Koll på affären och goda relationer med verksamheten.
  3. IT-kunskaper. Kunna plocka fram och bearbeta stora mängder data.
  4. Analytisk förmåga. Kompetens att analysera och ge förslag på förbättringar.
  5. Koll på processer. Insyn i flöden för att kunna vässa processerna.
  6. Kommunikativ. En positiv approach och tydliga kontaktvägar.
  7. Kostnadskoll och tillväxtfokus. Ha uthålligheten att orka vända på alla stenar.
  8. Flexibilitet. Vara snabbt anpassningsbar till förändringar, interna och externa.
  9. Trovärdighet. Bygga upp förtroende för att kunna få gehör för sina förslag.
  10. Kritiskt tänkande. Inte vara rädd för att komma med obekväma sanningar.

Källa: Cronos Finance

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se