Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Tuija Kivistö Foto: Pressbild

”Inte aktuellt att reglera”

Vi ställer tre snabba frågor om gränslöst arbete till Tuija Kivistö, förhandlingschef på IT&Telekomföretagen som ingår i arbets­givar­organisationen Almega.

Vilket ansvar har arbetsgivarna för att gränslöst arbete inte ska köra slut på de anställda?

– Såväl fack som arbetsgivare har tydligt deklarerat att de möjligheter som det gränslösa arbetet medför är önskvärt.

– Vi har dock sett att ledarskapets betydelse blir än mer viktigt i det gränslösa arbetet. Täta uppföljningsmöten mellan chef och medarbetare gör att medarbetarnas arbetssituation och välmående följs upp.

Just nu håller ni på arbetsgivarsidan och facken på att diskutera frågan om gränslöst arbete. Vad är målet med diskussionen?

– Vi arbetar med framtidens kollektivavtal. Det vi söker svaret på är hur vi på bästa sätt kan integrera företagens behov med arbetstagarens så att båda parter får ut det mesta av det bästa ur varje given situation och vilka möjligheter som finns för att balansera arbete och privatliv.

Kan det bli aktuellt med reglering av typen ”efter klockan 18 inga mejl” som det redan finns exempel på utomlands?

– Det är inte det minsta aktuellt att reglera det i kollektivavtal. Riktlinjer och policys som företagen tar fram för att tydliggöra hur de arbetar gränslöst, vad som är viktigt att förhålla sig till, har visat sig fungera väl och här kan vi som centrala parter bidra med förslag till riktlinjer.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se