Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Bo Palm Foto: LInda Himsel

Högt tryck på samåkningstjänst

Tillsammans med andra bybor i Tolg började Bo Palm ifrågasätta det rimliga i att så många pendlade de tre milen till Växjö i varsin bil. Det ledde till utvecklingen av ett samåknings­system. Det används i dag i sju byar och sprider sig hela tiden.

– Vi var några som tyckte att det inte var rimligt att det var så många fordon som gick med tre tomma platser varje dag, säger Bo Palm. 

En arbetsgrupp bildades och med hjälp av projektstöd utvecklade de 2010 ett första dataprogram anpassat för både datorer och smarta telefoner. 

– Det gick jättebra, 15–20 procent av Tolgborna blev medlemmar direkt. 

Sedan dess har systemet utvecklats steg för steg, samtidigt som allt fler byar börjat samåka. 

Samåkningslösningen är framför allt anpassad för bygder där kollektivtrafiken är gles och många gör resor till och från samma centralort. Systemet gör att de som vill köra, enkelt kan lägga in både enstaka och regelbundna resor. De som vill åka med kan sedan söka bland resorna, anmäla sig och ange vid vilken ”hållplats” de vill kliva på. I systemet har varje användare ett saldo där körda resor kvittas mot dem där man åkt som passagerare. Varje kvartal skickas sedan en faktura eller utbetalning ut, beroende på saldot.

Bo Palm och hans kollega Maja Söderberg föreläser om samåkning och delad ekonomi och tar ut årliga licensavgifter för systemet som drivs under företagsnamnet Mobilsamåkning. Det ger än så länge inga drömlöner, men räcker för att leva.

– Vi tjänar pengar, men lägger dem gärna på utvecklingskostnader, för vi vill att systemet ska bli ännu bättre. 

Alla är med och påverkar
Något som varit centralt för att kunna sprida Mobilsamåkning är att den tagits emot så bra av användarna. 

– Ju fler som säger att den är bra, desto fler hänger på. 

Det har också varit viktigt att ge utrymme för en ordentlig förankringsprocess i varje by. Genom att byborna själva beslutar hur systemet ska se ut när det gäller sträckor, hållplatser och prisnivåer skapas ett långsiktigt engagemang för tjänsten. 

Bo Palm är civilekonom och jobbade under många år med bland annat affärssystem och it-frågor som anställd. 2013 sade han upp sig för att jobba med företagande på heltid – dels Mobilsamåkning, dels restaurangen Pannkakshuset, som han driver tillsammans med sin fru.

Han tror att peer-to-peer-tjänster och delad ekonomi är ett område som kommer att växa. 

– Nu håller vi på med just samåkning. Men jag tror på det här på de flesta områden.

Fakta

Fakta Bo Palm

Ålder: 50 år

Utbildning: Ekonomprogrammet, Lunds universitet. 

Företagets namn: Mobilsamåkning AB, startade 2012

Mer på civilekonomen.se