Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Emelie Asplund

Han valde Asien

Genom en nomineringsprocess väljs en av Stena Metall-koncernens medarbetare ut varje år, som får ett erbjudande om att gå en MBA. För två år sedan var det Jonatan Fors som fick frågan. Valet föll på Sveriges enda Executive MBA med fokus på Asien.

– Jag har alltid velat läsa en MBA för att koppla ihop det jag gör med de teorier jag läst. Jag blev jätteglad när jag fick möjligheten, säger Jonatan Fors.

När han fick frågan var han controllerchef i dotterbolaget Stena Recycling, som arbetar med återvinning av avfall från företag och offentlig sektor. Hälften av återvinningsmaterialet exporteras utomlands. Den största delen går till Asien.

Han valde Handelshögskolan i Göteborg, en Executive MBA, ett internationellt program med inriktning mot Asien.  

– Det föll sig ganska naturligt, det ligger i linje med vår verksamhet. Det jag lärt mig har redan varit till stor nytta, och kommer även vara det framåt. Även om jag inte personligen arbetar direkt mot Asien i dag så är omvärldsanalys en viktig del av mitt jobb, säger han.

Göteborgs universitet har ett samarbete med Indian Institute of Management i Bangalore i Indien och Zhejiang University i Hangzhou i Kina, två internationellt sett väl ansedda universitet. Under utbildningen reste deltagarna dit, och de uppmanades att åka med öppna ögon. 

– Hela upplägget, med en grundlig genomgång innan vi åkte, var väldigt värdefullt och genomtänkt. Det var många faktorer som var ögonöppnare på ett inspirerande sätt, och som jag kunde ta med mig hem. När vi till exempel träffade Geelys ledning, frågade vi när vi kan se deras bilar i Europa. De svarade att ”det ligger långt bort i tiden, minst 3–4 år”. För oss är det tidsperspektivet lika med i dag. Hastigheten och mentaliteten de har där borta är en helt annan än vi har här. Där måste vi bli bättre för att kunna hänga med, säger han. 

 Resorna gav även en ökad insikt i de skillnader som finns mellan länderna. 

– Vi hade diskuterat styrkor och svagheter i tillväxtregionerna innan vi åkte. När vi var där såg vi tydliga skillnader mellan länderna, bland annat infrastrukturens påverkan. Det är mer hjärta i Indien, och mer hårda fakta i Kina. Det är intressant att reflektera över, inom Stena Metall gör vi affärer med båda länderna. 

Jonatans förväntningar har, enligt honom, infriats med råge.

– Det har varit väldigt givande. Visst, det har tagit tid, jag har fått slita och kämpa för att få ihop det med arbetet och familjen, men jag skulle göra om det om jag fick möjligheten.

Efter han avslutat sin Executive MBA fick han frågan om han ville kliva upp ett steg i karriären. I början av augusti blev han Head of business control & development och en del av bolagsledningen för Stena Recycling International.

– Den nya tjänsten är en följd av utbildningen, säger Jonatan Fors.

Mer på civilekonomen.se