Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Patrik Persson, Anna Ekenberg och Mattias Åberg. Foto: Annika af Klercker

Förbered för karriären under studietiden

Sugen på att jobba med styrelsearbete i framtiden, i börsbolag eller annan organisation? Att sitta som ordförande under ett år för Sero, Sveriges ekonomföreningars riksorganisation, är en möjlighet som kan öppna dörrar.

År 2016 gjorde Patrik Persson ett studieuppehåll för att gå in som heltidsordförande för organisationen Sero. Innan han blev ordförande hade han inte suttit i någon ekonomförenings styrelse. Men han hade ett djupgående engagemang i studentföreningar som bland annat tidigare projektledare för insparken på Södertörns högskola och projektledare för SM i Ekonomi. Plus att han suttit i fondstyrelsen som förvaltar kårens fonder.
– Jag kandiderade för att jag ville utmana mig själv och betala tillbaka lite av den personliga utveckling som jag har fått genom åren. Jag tror att man måste ha ett högre syfte för att orka med året som ordförande, säger Patrik Persson.

Läs även: Elva tips för att lyckas med studierna

Ett par dagar i veckan har spenderats på resande fot med något av landets lärosäten som resmål. I övrigt har mycket av tiden gått åt till att se till att medlemsföreningarna runt om i landet har all information de behöver inför styrelsearbete, årsmöten och seminarier.

Som en företags-vd
Patrik Persson jämför det med att vara vd för ett litet företag med budgetarbete, besök hos medlemmar, samtal och stöd runt frågor som uppstår på vägen mot ett mål samt administrativt jobb med att söka finansiering. 
– Att sitta i styrelsen för Sero är en bra förberedelse för den som vill jobba med styrelsearbete i framtiden, exempelvis i ett börsbolag. Många aktiva studenter vill nå långt i sina framtida yrkesroller. Ett vanligt mål bland aktiva studenter är att bli vd någon gång i framtiden. 

Som ordförande för Sero har han dock själv blivit ordentligt nedtagen på jorden.
– Jag vill tro att jag har blivit mer ödmjuk än vad jag var förut, jag lärde mig mer om mig själv under mitt år som ordförande än under hela mitt tidigare liv. Men det har också varit uppfriskande att se att oavsett hur höga chefer jag pratat med så kan de inte heller allt. Jag har insett att människor bara är människor, att man behöver andra människor och att det är okej att det är tufft ibland. 

Läs även: Viktigt för unga talanger att välja en bra chef

Seros uppdrag och vision är att öka ekonomstudenternas konkurrenskraft på arbetsmarknaden. De medlemmar som engagerar sig i kåren och i Sero får möjlighet att gå på seminarier, inspirationsföreläsningar, workshops, nätverka med andra engagerade studenter och med företag. De personliga belöningarna är tydliga: personlig utveckling, bredare nätverk, en tydlig punkt i cv:et och större chans till bättre betyg då det är lätt att dras med i studierna av andras engagemang. 

Patrik Perssons rekommendation till den som vill kandidera till Sero är att ta reda på så mycket som möjligt om vad som förväntas innan man gör sin ansökan. 

År 2017 håller Mattias Åberg i ordförandeklubban tillsammans med vice ordföranden Anna Ekenberg. Mattias Åberg går tredje året på turismekonomlinjen vid Linnéuniversitetet i Kalmar och han tar, liksom Patrik Persson, en paus för att hinna med ordförandeskapet i Sero under 2017.
– Jag brinner för föreningslivet och för studentfrågor, att engagera sig i föreningslivet ger mycket. Den kunskap jag besitter vill jag föra vidare till fler ekonomstudenter, säger Mattias Åberg.

Läs även: Fyra tips inför vidareutbildningen

Närmare näringslivet
Han fick upp ögonen för Sero under en av de konferenser han deltagit i. Målet med året som ordförande är att fortsätta jobba med Seros hjärtefrågor och att få knyta näringslivet och utbildningsväsendet närmare varandra.
–  Jag hoppas att Sero under året kommer att bidra till att bli en starkare länk mellan näringsliv och studenter, så att både studenter och näringsliv ser och förstår varandra bättre, säger Mattias Åberg.

Patrik Perssons mål under 2016 var att få Sero att fokusera än mer på det lokala planet, han tycker att de lyckades. 

Med facit i hand, skulle du göra om ditt år som ordförande om du fick chansen?
– Jag rekommenderar alla att göra det här. Det är ett oerhört tacksamt jobb. Jag skulle göra om samma resa igen, alla dagar i veckan.  

Läs även: Här är de viktigaste cv-trenderna

Fakta

Det här är Sero:

  • Sero är en paraplyorganisation för ekonomföreningar och kårer på svenska universitet och högskolor som för medlemmarnas talan i olika frågor. 
  • Sero arrangerar en mängd föreläsningar, inspirationsseminarier och sammankomster för att öka studenternas attraktionskraft på arbetsmarknaden.
  • Organisationen verkar lokalt på 17 lärosäten i landet. Totalt representerar Seros medlemsföreningar cirka 15 000 ekonomstudenter i landet.

Mer på civilekonomen.se