Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mala Chakraborti Foto: Jezzica Sunmo

”En konstant läroprocess”

En ny generation tar plats som hållbarhetschefer i de svenska storföretagen. En av dem är Mala Chakraborti, som är hållbarhetschef på Atlas Copco sedan i maj.

Klimatproblemen är oerhört svåra att lösa och de borde få mycket större uppmärksamhet än vad de har i dag, men jag är ändå lite optimist”, säger hon.

Atlas Copco är inget företag som direkt förknippas med hållbarhet och ett publikt klimatarbete. Delvis kan det bero på att företaget har sina kunder inom business to business, delvis är den uttalade hållbarhetssatsningen av relativt färskt datum. Det faktum att Atlas Copco har många storkunder inom den miljöförstörande gruvindustrin stör inte Mala Chakraborti:

– Visst är det ett problem att gruvindustrin släpper ut mycket. Men samtidigt är det själva poängen för mig att här finns väldigt mycket att åstadkomma, även om det är tufft att jobba med gruvor. Det är verkligen berget som ska bestigas.

Hon anser att det är inom ett stort globalt energiintensivt industriföretag som hon kan göra mest skillnad. 

– Det ger mig en mening att kunna påverka utvecklingen.

Formellt inledde Atlas Copco hållbarhetsarbetet 2010 då ett antal kvantitativa mål sattes upp. Således ska koldioxidutsläppen från koncernens transporter minskas med 20 procent fram till 2020. Företaget har mer än 80 produktionsanläggningar fördelade på 20 länder och når mer än 170 marknader. Ett annat mål är att få företagets kunder att sänka sina koldioxidutsläpp med 20 procent till 2020.

– Vi försöker reducera vårt eget koldioxidavtryck och vill styra våra produkter mot förnybar energi och energieffektivitet. Vi arbetar också hårt för att påverka våra många leverantörer, men det är ett mycket svårt arbete då många av dem inte klarar att ha några mål.

Som den ekonom hon är handlar klimatarbetet inte i första hand om att företaget framstår som en ”good citizen” utan att se det som en investering som ger avkastning i form av robusta framtida affärer. 

– För mig finns det ingen konflikt mellan kortsiktiga och långsiktiga mål. Atlas Copco har funnits i 140 år och ska finnas om ytterligare 140 år. Och det är inte bara vi som tänker långsiktigt. Våra investerare, som pensionsfonderna, gör det också. 

Som hållbarhetschef känner hon ett starkt stöd i sitt arbete från företagsledningen.

– En del av mitt arbete är att få fram bättre analyser till ledningen. De är väldigt angelägna om att komma framåt och arbetet går i rätt riktning. Jag tycker att vi har kommit en bra bit på vägen. Men det är en konstant läroprocess, säger Mala Chakraborti.

Fakta

Mala Chakraborti

Född: 1984 i Indien.

Befattning: Chef för ansvarsfullt företagande, Atlas Copco.

Utbildning: Master i biokemi, USA, och Master of science i General management.

Karriär: Atlas Copco via en examensuppsats om att integrera hållbarhetsredovisning med företagets årsredovisning. 

Mer på civilekonomen.se