Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ann-Therese Enarsson, Futurion. Foto: Press

Digital kompetensutveckling nya hårdvalutan

Digital kompetensutbildning är den nya hårdvalutan. Men även unika mänskliga förmågor blir allt viktigare när arbetsuppgifterna förändras till följd av digitaliseringen.

– Det finns en tendens bland arbetsgivare att inte uppvärdera kompetensutbildning, men det är livsfarligt att tänka så, säger Ann-Therese Enarsson, vd för TCO:s tankesmedja Futurion.

Hon menar att digital kompetensutveckling är hårdvalutan som framtidssäkrar företagets affärer. Oftast landar ändå beslutet på den enskilde. Att välja en dyr kvällskurs är inte ovanligt. Det tycker Ann-Therese Enarsson är ett dåligt beslut.

– Man ska sluta tänka kurs. Forskningen stödjer tesen att man i stället ska utsätta sig för en utmanande miljö där inlärningskurvan är brant.

Svaret finns ofta i den egna organisationen.

– Det bästa är att bli placerad i ett utvecklingsteam inom företaget. Ännu mer visionärt är att företag lånar ut personal till varandra.

Läs även: Snart är din kollega AI-driven

Att kompetensutbildning inte går att göra avskrivningar på är ett stort minus när arbetsmarknaden förändras.

Li Jansson, Almega.

– Det är mer lönsamt att investera i maskiner än kompetens, säger Li Jansson,  som är näringspolitisk expert på arbetsgivarorganisationen Almega.

I Sverige har det offentliga traditionellt ansvarat för vidareutbildningen – nu har det förändrats. Skattesystemet har inte hängt med.

– I flera länder kan man göra avdrag. I USA har man American opportunity tax credit som kan användas för den här typen av utbildning, säger Li Jansson.

Läs även: Förändringstakten ökar med artificiell intelligens

Hon menar att avskrivningar och avdragsmöjligheter är ett sätt att underlätta för fler att utbilda sig och samtidigt göra det på ett kostnadseffektivt sätt.

Enligt Futurions rapport kommer framtidens jobb att kräva förmåga att lösa komplexa problem. Att ha teknisk kompetens på hög nivå inom till exempel programmering. Även specialistrollen kommer att få en starkare position och därmed förändra organisationernas struktur.

– Ju mer digitala vi blir, desto plattare blir organisationerna. Och specialistrollen utmanar arbetsplatser med starka hierarkier, säger Ann-Therese Enarsson.

Läs även: Hundratusentals jobb försvinner – men få oroliga för digitaliseringen

Förutom rent digitala kompetenser kommer unikt mänskliga egenskaper att efterfrågas. Sociala färdigheter som förmåga att leda, instruera och ge service.

Britt Stakston.

Brit Stakston är digital rådgivare och författare. Hon har varnat för ett digitalt A- och B-lag på arbetsplatserna. Vad är risken med det?

– Att man missar den kompetens som redan finns och att man skapar klyftor mellan olika avdelningar eller medarbetare helt i onödan i stället för att man tillsammans lägger pusslet framåt med hjälp av gammal och ny kompetens.

Var ska man lägga utbildningsnivån om man önskar att bli mer digital?

– Jag skulle skippa de där svindyra kurserna. Var i stället nyfiken, lär av trender och konsumentbeteende och fundera på hur det påverkar den egna branschen. Skapa ett öppet och innovativt klimat på arbetsplatsen där ni tar med alla medarbetarna i spaningar om hur saker skulle kunna göras annorlunda. Alla sitter på egna unika digitala erfarenheter som är värdefulla. Definiera sedan kompetensbehoven för att nå målen. Om man vill utveckla sig själv finns det också fantastiskt mycket kunskapsdelande online. Hitta ständigt tid för att uppdatera den egna kompetensen.

Läs även: Kvinnorna riskerar fastna i robotfällan

Åtta attraktiva förmågor i framtiden

Instruera – lära ut program och data till andra.
Programmera – skriva kod.
Lösa komplexa problem – utvärdera digitala alternativ och hitta lösningar.
Tänka kritiskt – hitta slutsatser och förhållningssätt till problem.
Omdöme och beslutsfattande – välja lämpliga potentiella åtgärder.
Social lyhördhet – vara medveten om andras reaktioner och förstå dem.
Hantera personalresurser – motivera, utveckla och leda människor.
Service – att aktivt hjälpa människor.
Källa: Futurion

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se