Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Den allt mer rörliga ekonomin kräver flexibel specialistkompetens.

Därför ökar antalet egenanställda i rasande fart

Egenanställningsbranschen växer. Digitaliseringen och en snabb förändringstakt ökar efterfrågan av flexibel specialistkompetens. – Man kan jämföra det med filmbranschen, säger Robin Tiegland, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

2011 fanns det strax över 4 000 egenanställda – i dag är siffran 34 000. En ökning med över 700 procent på fem år.

– Det är en megatrend över hela världen som vi rider på, säger Cool Companys VD Jan Bergstrand, som grundade företaget 2009.

Läs även: Gränslösa arbetslivet nästa stora utmaning

Bergstrand refererar till en McKenzie-studie från 2015 som säger att 540 miljoner människor år 2025 kommer att ha möjlighet att frilansa via olika talangsajter.

– 200 miljoner av dem kommer att gå från informella till formella jobb, Det hela drivs på av digitaliseringen, menar han.

Men även personlig utveckling lockar, speciellt bland högutbildade – oavsett om man är ekonom eller inom en annan bransch.

– Jag tror att fast anställning kommer vara normen även i framtiden, säger Stephen Schad, som grundade Frilans Finans 1999 och är ordförande för Egenanställningsföretagens branschorganisation.

– Men oavsett vilket yrke man har vill många ha möjlighet att arbeta på andra sätt än 9–17. Man värnar om sin frihet och drömmer om att förverkliga sig själv. Att vara egenanställd skapar mer tid till att prova en egen verksamhetsidé. Men för de flesta är det här fortfarande en bisyssla.

”En tumregel är upp till cirka 800 000 kronor, därefter bör man nog överväga om man inte ska starta eget företag av skattetekniska skäl. Beloppets storlek påverkas delvis av vad man arbetar med som egenanställd samt den egna ekonomin.”

Stephen Shad, ordförande egenföretagens branschorganisation.

Läs även: Ekonomer heta för tillfälliga jobb

Jan Bergstrand tror att trenden är här för att stanna.

– Många yngre människor vill styra sitt eget liv. Jag vill inte säga att människor är lata men den generation som växer upp är vana med att allting bara ska funka på nätet, som det här. Sedan tror jag också att vår bransch är en viktig faktor för att driva på.

Hos Cool Company är IT-tekniker den största kategorin egenanställda, följt av marknadsförare och försäljare. Administration och ekonomi hamnar på nionde plats.

Läs även: Oväntat få oroliga för digitaliseringen

Robin Teigland.

Robin Teigland är professor i företagsekonomi med inriktning på digitalisering på Handelshögskolan i Stockholm. Hon undervisar om den nya digitala ekonomin och belyser att även företagen förändras.

  Den stora mängden arbetstagare som stannar kvar i ett företag en längre tid sjunker och de medelstora företagens livslängd förkortas i Europa.

Samtidigt finns en infrastruktur som gör det möjligt att jobba mer flexibelt.

– Man kan tjäna pengar på många fler sätt nu än förr. En mix av delningsekonomi och digitalisering leder till att egenanställningarna ökar.

Och allt kommer delas upp i mindre enheter. Som i filmbranschen.

– En person kan göra en del, ett företag kan göra något annat och så vidare. Alla dessa enheter sätts samman i en ny mix. Jag brukar jämföra det med filmbranschen. När man skapar en film har man inte anställda utan plockar in folk med de kompetenser som behövs och sätter ihop ett team, projekt löper över en tid och när det är färdigt går man vidare.

Läs även: A- och B-lagen i gigekonomin

Hur påverkar uppdelningen i mindre enheter samhällsekonomin?

– I en rörlig ekonomi blir det en mer effektiv användning av resurser, det är bra för samhällsekonomin. I ett kunskapssamhälle gäller det att koppla ihop olika kompetenser för att skapa något nytt och i den här innovationstakten måste man få tag i resurserna snabbt när man behöver dem. Men för individen kan det bli tufft, det blir svårt att få ett fast jobb och det skapar osäkerhet och stress hos de människor som av olika anledningar inte vill vara sina egna.

Läs också: Egenanställd vs egenföretagare

Det gäller vid egenanställning

Företagsförsäkring: De flesta egenanställningsföretag erbjuder en basförsäkring. Extra kostnader för kompletterande försäkringar.
Sjukförsäkring: Egenanställningsföretagen ska, som alla andra, följa lagen om sjuklön.
A-kassa: Bedöms från fall till fall. Klart är att du saknar rätt till a-kassa när du står utan uppdrag.
Semesterersättning: 12 procents semesterersättning som specificeras på lönespecen.
Avgift: Nästan alla egenanställningsföretag tar ut en avgift på 3–6 procent av fakturabeloppet.
Skatt: Egenföretaget drar skatter inklusive arbetsgivaravgifter (44%). Du a-skattar alltså som en vanlig anställd.
Pension: Möjlighet finns till att frivilligt pensionsspara i egenföretagets system.
Avdrag: Enbart förbrukningsvaror som använts för det aktuella uppdraget kan dras av. Mobilabonnemang och internatfakturor inte avdragsgilla. Vid avdrag för lokalhyra styr antal fakturerade timmar. Reglerna är snåriga.
Uppdrag: Uppdraget föranmäls, när det har godkänts blir du anställd.
Får jag anställa?: Cool company till exempel erbjuder en teamfunktion, det vill säga om du ska utföra ett uppdrag som kräver mer än en person så kan du bjuda in och anställa personer. Du sköter då själv fördelningen av nettolönen.
Egen logotyp: Ja, kan i de flesta fall användas på till exempel fakturan.

Källor: Skatteverket, Frilans Finans, Cool Company

Siffror

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se