Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Henley Business School är trippelackrediterad. Moderskolan ligger i Henley, en dryg timmes bilfärd från London.

MBA på distans i Helsingfors – möjligt karriärsprång

Att ta en full MBA-examen är svårt mitt i karriären. En lösning kan vara en flexibel distansutbildning på engelska Henley Business School i Helsingfors.

En MBA kan ge en skjuts i karriären. Men det tuffa studietempot, utlandsstudier, höga kostnader och att det går åt mycket tid kan sätta käppar i hjulet för den som vill studera vidare efter utbildningen och ta en MBA. Många svenska studenter väljer nu att se sig om efter MBA-utbildningar närmare Sverige, som exempelvis vid Copenhagen Business School, CBS, som du kan läsa mer om här.

Men även i Finland går det att läsa en MBA. Henley Business School är Englands äldsta handelshögskola. Förutom i England finns skolan utlokaliserad på tio platser i världen. Sedan 1986 finns Henley i Finlands huvudstad. Där finns möjlighet att gå ett program på distans. Var sjätte vecka samlas studenterna i tre dagar i Helsingfors för klasseminarium.

Läs också: Vidareutbildning utan gränser

– De flesta svenska studenter som söker sig till oss kommer från Stockholmsområdet, vi är deras närmaste skola för att gå ett MBA-program, säger Annu Matula, director för Henley Business School i Finland.

– Vi befinner oss i samma situation som er i Sverige där universiteten erbjuder exekutiva MBA-program, utan en kvalificerad examen. Men Henley är inte en del av det finska universitetsväsendet utan brittiskt.

Den brittiska universitetsflaggan innebär att skolan kan utfärda en MBA-examen.

Filialen i centrala Helsingfors är jämförelsevis liten och har bara tio personer anställda. 2017 studerar 120 elever här, varav cirka 15 är från Sverige. Vid varje workshop flyger professorerna in från moderskolan utanför London. Cirka 70 procent av lärandet sker på studentens egen arbetsplats eftersom alla studenter genomför och implementerar nio projektarbeten och examensarbetet för sitt eget företag.

Läs också: MBA online en växande trend

Kostnaden för en MBA på Henley är totalt 39 000 euro (cirka 380 000 svenska kronor). Utbildningen, och därmed finansieringen, delas upp i tre steg. Det första steget är tio månader långt och kostar 15 000 euro.

– Sedan kan du ta en paus för att finansiera nästa steg. Att dela upp utbildningen så här är typiskt för de brittiska programmen, säger Annu Matula.

Steg två kostar 13 000 euro och det sista steget 11 000 euro. På så sätt ges ett ekonomiskt andrum.

Snittåldern på Henleys MBA-studenter är 43 år. Många har en gedigen yrkesbakgrund, ibland inom andra områden än ekonomi. De flesta studenterna kommer från de östra delarna av Europa – som Ryssland, Estland, Polen och Tjeckien. Ofta har deras företag en stark koppling till Finland, exempelvis banken Nordea.

Läs också: Vilken utbildning kan jag kräva?

Vill du inte lämna landet eller läsa på distans så finns det också möjlighet att läsa en executive MBA, EMBA på flera håll i Sverige. En EMBA är ett deltidsprogram för den som redan har senior position. I Sverige finns flera läroverk som erbjuder att ta en EMBA.

Karin Wirström.

– Vi har många fantastiska institut här i Sverige som erbjuder executive MBA. De håller en hög nivå och har gott renommé även utomlands, säger Madeleine Lindahl, kommunikationschef på Utbildning.se, Sveriges största söktjänst för vidareutbildning.

Många vänder sig till sajten när de sonderar MBA-terrängen.

– Vi försöker ge en bild av vilka aktörer det finns och se till att de kommer i kontakt med rätt skola beroende på vad de är ute efter. Vanligast är att företaget där man är anställd del- eller helfinansierar studierna. Men det finns även många som betalar själva. Då kan det vara värt att söka stipendier.

Karin Wirström, programchef för MBA-programmet på Handelshögskolan i Stockholm, tycker att deltidsstudier är det bästa alternativet för den som har en yrkeskarriär att fokusera på.

– Deltidsprogrammet bygger på att du redan har en senior position och vill vidareutbilda dig. Du vill förbereda för nästa steg som kan ta dig vidare inom din egen organisation eller annan. Du jobbar parallellt medan du studerar och implementerar det du lär dig med verkliga case inom din egen organisation. Lärandet får då en helt annan effekt.

Läs också: Stipendiet gav henne en MBA-utbildning

Ladda hem Civilekonomernas senaste MBA-guide

Heltid i Skandinavien 

Copenhagen Business School, Danmark.
Tid: 12 månader.
Kostnad: 43 000 euro.
Mer info: cbs.dk

Henley Business School, Helsingfors, Finland.
Tid: Flexibel, från 30 månader till sju år.
Kostnad: 39 000 euro.
Mer info: henley.fi

Vad är en MBA?

En företagsekonomisk högre utbildning i management. Det krävs som regel arbetslivserfarenhet och utbildningen är inriktad mot yrkeslivet, inte mot fortsatta akademiska studier. Syftet med ett MBA-program är att ge de studerande redskap för att bättre och mer framgångsrikt kunna leda företag och organisationer.
Källa: Civilekonomerna

Executive MBA i Sverige

Handelshögskolan i Stockholm.
Tid: 18 månader.
Kostnad: 465 000 kronor.

Stockholms universitet.
Tid: 2 år.
Kostnad: 392 000 kronor.

Handelshögskolan i Göteborg.
Tid: 21 månader.
Kostnad: 410 000 kronor.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Tid: 18 månader.
Kostnad: 325 000 kronor.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se