Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Balansgång att kombinera studier och karriär

Många ekonomstudenter är karriärorienterade och som student förväntas du klara av att leva i ett högt tempo. Studierna ska klaras av, extrajobb ska skötas och privatlivet med bostad, fritid och relationer ska rulla på. 

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att antalet unga som lider av psykisk ohälsa har tredubblats sedan början på 1990-talet. En rapport från Uppsala universitets studentkår 2010 visade att 25 procent av studenterna upplevde en psykisk ohälsa eller stress som hinder för att lyckas med kursen. År 2014 kom en ny rapport från samma håll som visade att siffran ökat till 31 procent. Många är helt enkelt hårt pressade under studietiden.

Läs också: Så många hoppar av civilekonomprogrammet

Vera Rydberg är karriärrådgivare och cv-expert hos Civilekonomerna. Hon får ofta frågor från studenter kring hur de ska göra för att få en raketstart på sin karriär.

Läs också: Fler stressjukdomar bland akademiker

– Jag träffar många ungdomar som studerar och som är mycket ambitiösa i det de gör. Många studenter har cv med arbetserfarenhet som är ganska omfattande, trots att de är unga. Sett ur ett arbetsgivarperspektiv eller som rekryterare är det imponerande, säger Vera Rydberg.

Att samtidigt många studenter vittnar om en ohälsosam press under studentåren gör henne bekymrad:

– Självklart förstår jag att de vill få fart på sina karriärer, och att det också är de målmedvetna som avancerar snabbt. Men många unga orkar inte med det tempo de på något sätt själva bygger upp under de här åren.

Läs också: Civilekonomernas info om att studera till ekonom

– Jag tänker att de inte behöver ha så bråttom. Ekonomer får jobb, många har höga löner och enligt våra undersökningar är 15 procent chef inom tre år efter examen. Men de har många år på sig att göra karriär. Bränn inte ut er, säger hon.

Läs också: Stress och eget företag – går det?

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se