Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Åsa jobbar med biståndsfrågor

Intresset för främmande kulturer och en internationell miljö fick Åsa Heijne att gå raka vägen till Sida efter studierna. För henne har engagemanget stärkts i mötet med människorna på marken.

För närvarande jobbar hon med biståndsfrågor i Etiopien och Uganda. Det handlar om att främja och stödja så självklara saker som framkomlighet, stimulera framkomsten av lokala marknader och även underlätta internationell handel så att människor kan tjäna pengar och inte behöva vara beroende av bistånd.
Ett exempel är Sri Lanka, som numera får exportera fisk till EU sedan de fått hjälp att lösa transaktionshindren, eller bonden som odlat ekologiskt och fått hjälp att certifiera sin produktion och hitta kanaler till sina köpare.
– Jag har aldrig varit särskilt intresserad av makro­ekonomi utan är mer intresserad av det som sker konkret på marken. I våra samarbetsländer arbetar vi tillsammans med lokala organisationer, institutioner och myndigheter i syfte få en långsiktighet och spridning i det vi gör. Och tanken är att vi på sikt inte ska behövas överhuvudtaget, förklarar Åsa Heijne.
Utgångspunkten är att de som får stöd också måste bidra på något sätt, eftersom det automatiskt medför att utbildningsinsatsen värderas högre. Samtidigt anpassas insatserna till männi­skornas egna förutsättningar.
Åsa Heijne berättar om kvinnan som var tacksam över möjligheten att utbilda sig via radion. ­
På så sätt hade hon samtidigt kunnat arbeta, passa barnen, sälja sina produkter på marknaden och lära sig hur hon kan förbättra sitt företag.
– Bland det roligaste i jobbet är kontakten med våra samarbetspartners ute i fält, både lokala och internationella organisationer, och när vi ser vad vi lyckas uppnå.

Fakta

❱ Namn: Åsa Heijne.
❱ Ålder: 45 år.
❱ Gör: Policy Specialist inom privatsektorutveckling och handelsfrågor, Etiopien och Uganda.
❱ Utbildning: Civilekonom, internationell ekonomi, fransk inriktning, Linköpings universitet.
❱ Drivkraft: Att se att det vi gör också leder till resultat.
❱ Vill se mer av i samhället: Mer tolerans och öppenhet gentemot det som är annorlunda och okänt.

Mer på civilekonomen.se