Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Fotograf:  Hanna Hentinen

Appen som håller koll på övertiden

Finlands Ekonomförbund har tagit fram en app som ger medlemmarna järnkoll på sin arbetstid. ”Nu ser jag bättre vart min tid går och kan prioritera”, säger ekonomen Ville Sonkamuotka som deltar i pilotprojektet.

Hela 42 procent av medlemmarna i Finlands Ekonomförbund SEFE har arbetsgivare som struntar i att registrera deras arbetstid, framgår det av förbundets färska löneenkät.

Enligt den finländska arbetstidslagen har arbetsgivaren ansvar för att följa upp arbetstiden och för att hålla arbetstidsbokföringen uppdaterad.

– Men genom att underlåta att registrera arbetstiden slipper ju arbetsgivaren betala dyr övertidsersättning, fastslår Riikka Mykkänen, ombudsman som bevakar arbetsmarknadspolitik samt villkoren för medlemmar inom it-området.

Nu ska det bli bättring på den punkten. Bland annat för att de medlemmar vars arbetsgivare negligerar sin plikt ska kunna påvisa hur mycket de arbetar sjösatte Finlands Ekonomförbund i mitten av mars ett pilotprojekt där 30-talet medlemmar testar en app som, fritt översatt, kallas ”Arbetstidscoachen” (”Työaikavalmentaja”).

– Den är unik i sitt slag och vi är första förbund som tar fram något sådant här till sina medlemmar, berättar SEFEs webb-informatör Marianne Falck-Hvilstafeldt, som leder projektet från förbundets sida.

Applikationen har tagits fram i samarbete med ett it-företag och fungerar än så länge endast i operativsystemet IOS samt på Android.

Ekonomen Ville Sonkamuotka är för närvarande tjänstledig från Ernst&Young för studier samt verksamhet som egenföretagare.

– På Ernst&Young följde arbetsgivaren upp vår arbetstid, men inte på samma sätt i realtid som jag kan göra med Arbetstidscoachen. Därför har jag den här appen med mig hela tiden.

– Som konsult har jag stor nytta av att i realtid kunna följa hur mycket tid jag lägger ner på mina respektive projekt.

Hjälper den dig även att dra en gräns mellan arbete och fritid?

– Ja, genom att appen registrerar min ”arbetstidshistoria” kan jag se vilka moment som inte är så viktiga och slopa dem. Det ger mig mer fritid.

– Utan appen skulle jag inte ha så mycket fritid som jag har nu, för då skulle jag inte se hur mycket tid jag lägger ner på olika uppgifter i mitt jobb.

Så funkar appen

Hur fungerar då Arbetslivscoachen? Marianne Falck-Hvilstafeldt sätter på sin mobiltelefon och upp kommer ett räkneverk, ungefär som på ett stoppur.

– Du slår helt enkelt på det och så skriver du in en rubrik, ”Intervju med Civilekonomen”, förklarar hon.

– När intervjun är över trycker du på stopp och kan dels skriva in en längre kommentar om hur det gick, samt betygsätta händelsen från ett till tre under punkterna ”Känsla” och ”Angelägenhetsgrad”.

Det här låter kanske inte så avancerat, men genom att noggrant registrera sin arbetstid kommer det snart upp en helhetsbild.

– Du ser om du ägnar tid åt sådant som känns väsentligt eller inte och vilken typ av arbetsuppgifter som kräver mest tid.

– Viktigare ändå är att såväl din lagstadgade arbetstid som månadslön finns inprogrammerade. Du ser hela tiden om du jobbat för mycket och alltså har övertid att kräva ut, påpekar Marianne Falck-Hvilstafeldt.

Ett steg tillbaka?

Ytterligare en finess med appen är att den utifrån hur man använder den och de statistiska uppgifter som framkommer automatiskt sänder små meddelanden som ”Jobbar du kvällstid?”.

– Den känner alltså av vilka som kan vara dina problem och föreslår  exempelvis länkar till våra hemsidor där vi tar upp vad som gäller inom området ifråga, förklarar Marianne Falck-Hvilstafeldt.

Men hur tidsenlig är en ”stämpelklocka” år 2014?

– Det frågade jag mig också först. Jag trodde det skulle begränsa och upplevas som en sorts kontroll, svarar Riikka Mykkänen.

– Men tvärtom, den är ett mycket bra hjälpmedel som snabbt visar hur läget ser ut. De flesta av våra medlemmar har 37, 5 timmars arbetsvecka enligt arbetsavtalet, men gör i praktiken i snitt 41,2 timmar!

Mer från:

Mer på civilekonomen.se