Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
man river papper som symbol för uppsagda tjänstemän

Fler uppsagda tjänstemän

Uppsägningar av tjänstemän fortsätter att öka, enligt statistik från TRR Trygghetsrådet. Under tredje kvartalet ökade antalet uppsagda tjänstemän som söker stöd hos TRR med 30 procent.

Brexit, handelstullar och politisk osäkerhet i världen är några faktorer som påverkar svensk ekonomi och arbetsmarknad. Industrisektorn har redan känt av de snålare vindar som blåser genmom världsekonomin. Och nu märks det även bland inom tjänstesektorn.

TRR’s statistik för tredje kvartalet fortsätter att visa stigande siffror för antalet uppsagda tjänstemän. 2 776 personer sökte stöd jämfört med 2 143 samma period förra året, vilket är en ökning med 30 procent, jämfört med förra året.

Håll dig anställningsbar

Under andra kvartalet i år var motsvarande ökning 22 procent.

Slätrakad man med rektangulära glasögon talar om uppsagda tjänstemän
Lennart Hedström. Foto: Torbjörn Persson

— Arbetsmarknaden för tjänstemän är något mera skakig nu än under samma period förra året, även om det rör sig från låga nivåer, säger Lennart Hedström, VD TRR. Vi ser nu en mångfacetterad arbetsmarknad som inte är svart eller vit. Framgång eller motgång kan slå olika även i samma bransch beroende på företagens varumärke, profil eller affärsmodell.

Störst ökning av de som söker stöd från TRR visar storstadsregionen Västra Götaland upp. Ökningen är 85 procent för tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året. 545 personer har sökt stöd under tredje kvartalet jämfört med 294 samma period 2018. Orsaken beror i första hand på ett större varsel på 250 personer samt en nedgång inom detaljhandeln. I övrigt mer av en kontinuerlig omställning.

Region Stockholm visar upp en ökning med 20 procent av antalet uppsagda för tredje kvartalet i år jämfört med samma period 2018. I siffror är det 594 för 2018 och 713 i år.

Region Skåne är den storstadsregion som klarat dig bäst under tredje kvartalet – förändringen är marginell från 404 till 429 personer.

Här finns jobben 2024

Oavsett region finns dock en ”försäkring” att teckna – en uppdaterad Linkedin-profil. Nu visar nämligen TRRs rekryteringsenkät 2019 att Linkedin blivit ett viktigt verktyg på arbetsmarknaden. Hela 32 procent av rekryterarna hittar sina kandidater på affärsnätverket och 29 procent av dem tittar både på ansökandes ansökan och Linkedin-profil.

— Vi ser tydligt att Linkedin ökar i betydelse. Därför hjälper vi våra tjänstemän at lägga lite extra krut på sin Linkedin-profil innan de söker jobb. Det ar de nytt av, av flera anledningar. De företag och rekryterare som söker ny kompetens använder Linkedin i större utsträckning, precis som vår rekryteringsenkät visar, men det är samtidigt en viktig kanal för nätverkande och ett utmärkt skyltfönster för lediga tjänster, säger Jason Hoffman, HR- och kommunikationschef på TRR.

Linkedin hetare än någonsin


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se