Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Upp till bevis för regeringen”

"Det är nu angeläget att arbetsmarknadens parter bjuds in till diskussioner om hur arbetslösheten ska minskas, hur akademisk utbildning ska löna sig, hur vi ska kunna få till stånd ett nytt huvudavtal etc.".Det skriver Margareta Söderström, informationschef på Civilekonomerna, på förbundssidorna i Civilekonomen nr.9 2010.

Vi har nu fått en ny regering med nya statsråd och nya ansvarsområden. Ett särskilt intressant område för oss inom fackföreningsvärlden är arbetsmarknaden. Statsministern har angett inriktningen i regeringsförklaringen – inga ytterligare förändringar i arbetsrätten förutom vad som krävs för att införa lärlingsutbildningar, och att kollektivavtal är en bättre lösning än lagstiftning.
Vår nya arbetsmarknadsminister, Hillevi Engström, har en intressant bakgrund med bland annat erfarenhet av fackligt arbete. Detta borde öka hennes förståelse för de viktiga frågor som statsministern tagit upp i sin deklaration. Det är nu angeläget att arbetsmarknadens parter bjuds in till diskussioner om hur arbetslösheten ska minskas, hur akademisk utbildning ska löna sig, hur vi ska kunna få till stånd ett nytt huvudavtal etc.
Ett intressant förslag som tagits upp är att förlänga rätten att arbeta till 69 år. Många civilekonomer har mycket kvar att ge även efter 65-årsdagen och vill ha möjlighet att fortsätta några år till. Vi har en stark identitet i våra arbeten och möjligheten att fortsätta lite till kan ge både en personlig tillfredsställelse och förbättrad ekonomi. Så länge det är på frivillig basis är detta en positiv utveckling.
En annan viktig fråga är socialförsäkringarna, där regeringen förhoppningsvis nu kommer att ta tag i de systemfel som lett till att människor hamnat mellan stolarna eller utanför systemet.
Nu är det upp till bevis för vår nya regering att se till att de svenska högskole- och universitetsutbildningarna blir internationellt konkurrenskraftiga. Det är positivt att man uppmärksammat problemen med bristande resurser, men den satsning som gjorts är en droppe i havet. Det behövs mer pengar till de samhällsvetenskapliga utbildningarna för att få till stånd en förändring.

Mer på civilekonomen.se