Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
ledare platta organisationer sju kollegor informellt arbetsmöte män kvinnor står sitter

Kulturkrock när svenskt ledarskap möter världen

En av utmaningarna för framtidens ledare är att hantera den ökade globaliseringen. Som ledare här i Sverige kommer man i många fall ha ett team med en mångfald av kulturer och nationaliteter. Kanske är det också aktuellt att ta sig an ledarrollen i till exempel ett dotterbolag i ett annat land.

Att det kan uppstå kulturkrockar är inget nytt, och risken blir extra tydlig när man betraktar den så kallade kulturkartan som organisationen World Values Survey (WVS) har tagit fram. Där framstår Sverige som ett värderingsmässigt extremt land, högt uppe i det högra  hörnet av diagrammet.

Blond mogen kvinna som talar om svenskt ledarskap
Bi Puranen.

– Här ser vi resultatet av en lång rad sammanvägda variabler, där länderna placeras ut beroende på graden av fria, självuttryckande värderingar på den ena axeln och sekulära, rationella värderingar på den andra. Sverige, tillsammans med framför allt de andra nordiska länderna, utmärker sig då, säger Bi Puranen, forskare vid Institutet för framtidsstudier och generalsekreterare vid WVS.

Hon visar en preliminär kommande uppdatering av kulturkartan, och konstaterar att det hela tiden sker förändringar.

– I sammanslagningar eller uppköp är man noga med sin due diligence, man tittar på en rad olika nyckeltal, men man glömmer bort den kulturella aspekten. Det är en hel del företag som har lärt sig den hårda vägen hur betydelsefull den är, säger hon.

Läs mer: Häng med i förändringstempot

Ethel Brundin, professor i ekonomi vid Jönköping International Business School, menar att dagens ledare behöver tränas i såväl emotionell som kulturell intelligens.

Blond medelålders kvinna talar om svenskt ledarskap
Ethel Brundin.

– Om vi ser på den del av svenskt ledarskap som präglas av att den är tydlig och faktabaserad med ett ”korrekt” och ”down to earth”-uppträdande så fungerar det som regel bra utomlands. Dock kan svenskt ledarskap också innebära att personen är alldeles för rakt på sak och mindre känslig för stämningar. Det kan skapa fnurror på tråden i mötet med andra kulturer.

Hon menar att den som vill arbeta som chef i ett annat land antagligen har stor nytta av grunderna i sitt ”svenska ledarskap”.

– Däremot är konsensus något som troligen inte kommer att fungera lika enkelt i andra kulturer. Att höra andras åsikter är uppskattat, dock måste ledaren lära sig att ta beslut utan allas medgivande och ödslande av tid. Svenska ledare är i alla fall kända för att vara ärliga – säger de en sak, så håller de det. Och att introducera den svenska fikan brukar vara en ”ice breaker”.

Läs även: Om jämlikt ledarskap

Ethel Brundin har själv erfarenhet av hur man som ledare kan uppfattas som otydlig, och till och med svag.

– När jag var chef i England en period, tog jag med ett par anställda vid intervjuer av en ny chef – och hörde sedan av en händelse hur de pratade i fikarummet om chefen som inte kunde besluta själv utan behövde deras hjälp. 

Som chef i Sydafrika upptäckte hon sedan behovet av tydlighet:

– Jag sade åt en medarbetare som hade ont efter att ha dragit ut några tänder att hon kunde gå hem om hon inte mådde bra. När hon fortfarande var kvar efter ett par timmar frågade jag varför hon inte gått hem. Hon svarade då: ’Du sa till mig att jag kunde gå hem, men jag vill veta: ska jag gå hem eller inte?!’ 

Läs om: Chef, så visar du tydligt vad du vill

Läs fler artiklar om det nya ledarskapet:

Nu ställs nya krav på ledare – gamla modeller gäller inte längre

Företaget där man turas om att leda

Kulturkrock för svenskt ledarskap

Ledarskap för smart mångfald

 


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se