Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Hillevi Mörtberg, Foto: Petra Berggren

”Skogen är en fantastisk tillgång”

När Hillevi Mörtberg fick frågan om att bli ekonomichef för SCA Skog tackade hon först nej. I dag ansvarar hon för ekonomin i ett bolag som äger skog för 30 miljarder kronor. Möt civilekonomen som aldrig får nog av skog och som lärt sig att tackla väderkatastrofer och granbarkborrar.

Vi träffas på SCA:s vackra kontor vid Skepparplatsen i Sundsvall, den exklusiva grå byggnaden som var hela skogskoncernens högkvarter fram till 1993. ”Med sin lätta arkitektur och eleganta möblering för den närmast tankarna till receptionshallen i något modernt rivierahotell” skrev ”Svenska hem och trädgårdstidningen” som gav bygget tre uppslag i samband med invigningen 1961.

Koncernledningen må ha flyttat till Stockholm, men Sundsvall är fortfarande centrum för SCA:s verksamhet inom skog, massa och papper. Hillevi Mörtberg möter upp i entrén, går snabbt uppför trapporna och förklarar att hon gärna bjuder på kaffe även om hon själv aldrig lärt sig dricka det.

Sedan 2010 är hon ekonomichef i SCA Skog med 440 anställda. Bolagets uppgift är att försörja de svenska sågverken och massa- och pappersbruken med virke – både från egen skog och genom inköp från andra.

Och det är inga små bestånd det handlar om. SCA Skog är Europas största privata skogsägare med omkring 2,6 miljoner hektar, vilket motsvarar hela Belgiens yta. Varje år sätter man 100 miljoner plantor och levererar 12 miljoner kubikmeter virke.

– Ibland slås jag av hur enorm verksamheten är. Vi äger nästan 10 procent av all skog i Sverige. Den andelen kan vi inte öka, däremot får vi köpa och sälja bestånd inom ramen. säger Hillevi Mörtberg och lägger till:

– Kände du förresten jordbävningen i går eftermiddag? Hela huset skakade.

Släppte allt
Just naturens nycker är något som hon och kollegorna fått känna på rejält de senaste åren. Under några timmar på kvällen den 12 december 2013 fällde stormen Ivar nio miljoner kubikmeter skog. Knappt hälften var på SCA:s mark. Stormen drog in västerifrån mot Jämtlandsfjällen och passerade över Sverige mycket snabbt. Vindbyar uppåt orkanstyrka noterades, både i fjällen och i inlandet. Mängder av träd, julgranar och flaggstänger knäcktes, även flera hustak flög av. Hillevi Mörtberg och hennes kollegor fick en intensiv luciamorgon.

– Vi släppte alla andra frågor och flyttade fokus till att ta hand om den stormfällda skogen. Vi har knappt avverkat en stående pinne i Jämtland och Västernorrland i år. Det var intressant att se att organisationen klarade att ställa om resurserna. Vi är fortfarande inne i det.

Det är en kamp mot klockan för att undvika att den fruktade granbarkborren ska få fäste. De döda, liggande träden är perfekt mat för larverna som frodas.

– Vi har klarat det genom att flytta resurser. Eftersom all avverkning koncentrerats till Västernorrland och Jämtland har industrierna i Norr- och Västerbotten i stället fått sin råvara med tåg och båt.  Det har varit ett fantastiskt jobb, alla är så måna om att hjälpa till.

Hillevi Mörtberg har inte jobbat mer övertid på grund av stormen. Hon beskriver sig annars som lojal och ansvarstagande, och jobbar gärna över när det behövs.
På ekonomiavdelningen arbetar åtta personer, bara en är man. På hela SCA Skog är fördelningen ungefär det omvända med ungefär 20 procent kvinnor.

– Jag är uppvuxen med fem bröder och en syster och har aldrig funderat särskilt mycket på könsroller.

Började som trainee
Hillevi Mörtberg säger att hon inte ser sig själv som en karriärmänniska. Trots detta är hon i dag ekonomichef i ett bolag som omsätter 7 miljarder kronor. Vägen dit började med ekonomistudier på Luleå universitet.

En kurskamrat tyckte att hon skulle söka ett 18 månader långt traineeprogram på SCA Forest Products (moderbolag till SCA Skog), och på den vägen är det.

– Som trainee är man stressad och vill leverera, man känner att man inte gör någon nytta. Men det var lärorikt att vara två månader på olika avdelningar och bolag, och så bygger man ett bra nätverk.

Därefter arbetade hon i två år som controller och byggde bland annat upp ett system för entreprenörsuppföljning. Nästan alla som arbetar med avverkning i SCA:s skogar är egna företagare. Därför är det viktigt för SCA att följa upp deras bokslut.

2006 fick Hillevi Mörtberg jobb som ekonomichef på SCA:s skogsförvaltning i Östersund, där hon främst arbetade med rapportering och analyser.

– Jag var också delaktig i den operativa verksamheten, vilket jag gillar. Jag satt med i ledningsgruppen och fick hjälp att växa in i chefsrollen, bland annat genom ett bra utvecklingsprogram.

Tackade nej till toppjobb
Trots det var hon ytterst tveksam när hon fick frågan om att bli ekonomi-chef för hela SCA Skog. Hon kände sig inte alls mogen och tackade nej. Men efter några månader ringde vd:n och sa att hon var precis rätt person för jobbet.

– Jag tänkte att jobbet som ekonomichef på ett så stort bolag inte passade mig. Mina farhågor var att jag inte skulle klara det. Men så funderade jag igen. Gör jag en tabbe om jag tackar nej? I dag är jag jättetacksam för att kollegorna stöttade mig. 

Hon fick jobba sex månader tillsammans med den avgående ekonomichefen. Man inrättade också  en ny tjänst för externredovisningen, den del som Hillevi Mörtberg hade minst erfarenhet inom.

Som ekonomichef är hon ansvarig för att sammanställa prognoser och resultat från de olika resultatenheterna. Tillsammans med vd Mats Sandgren rapporterar hon vidare till nästa nivå, ledningen för SCA Forest Products.

Och det är tydligt att det handlar om ett mycket långsiktigt tänkande.

– Vi kan avverka mycket i dag, men vad händer då om 50 år? Det gäller för oss att kunna förklara uppåt i koncernen varför vi håller tillbaka avverkningen. För varje träd som fälls planteras tre nya, och det vi planterar nu kan vi avverka först om 80–100 år.

Ungefär hälften av råvaran kommer från egen mark. Resten från mindre skogsägare eller andra skogsbolag. I sista hand importeras virke från Baltikum.

– Vi vill öka andelen externa inköp för att säkra upp försörjningen. Det finns andra som vill köpa skogen, målet är därför att bygga bra relationer. Vi för över vår kunskap och kompetens till de mindre skogsägarna.

30 miljarder kronor
Var åttonde år gör SCA Skog en taxering av skogsinnehavet genom stickprov som leder till en värdering med hjälp av en gigantisk excelmodell.

– Skogen är en fantastisk tillgång som i dag är värd 30 miljarder kronor.

Fyra gånger per år lämnar sågverken och fabrikerna in prognoser över hur mycket ved de kommer att behöva.

– I kubikmeter ligger vi ganska stabilt. Om massabruken använder mindre går sågverken bättre. Och även om efterfrågan på tidningspapper minskar används massa i många fler produkter. Det är ingen jättevariation. Det vi spelar med är att öka eller minska exporten.

Hillevi Mörtberg trivs i rollen som ekonomichef och gillar att effektivisera olika processer. En utmaning har varit att centralisera alla leverantörsfakturor.

– Jag har makten att fatta beslut och är verkligen nöjd med mitt jobb. Det roligaste är att  förbättra verksamheten. Jag upplever mig som väldigt effektiv. Jag är strukturerad och gillar listor och lathundar.

Just nu arbetar hon med att effektivisera kundfaktureringen av jakten på SCA:s mark.

– Det handlar om 10 000 fakturor på ett år.
Som så många andra i skogsbranschen gillar hon att vara ute i naturen.

– Mina föräldrar äger lite skog utanför Kalix och i Tornedalen. Tanken är att jag ska ta över fastigheten i Tornedalen där vi har en sommarstuga, medan en av mina bröder tar över fastigheten utanför Kalix.

Hon är också en av få ekonomer i koncernen som jagar älg.

– 2005 fick jag chansen att gå en kurs och sedan praktisera i ett jaktlag i Stugun, Jämtland. Det är mysigt att vara ute i naturen, man känner en stark gemenskap. Det är så rofyllt att se solen gå upp på älgpasset.

Fakta

 

Hillevi Mörtberg, 40 år
Utbildning: Civilekonom, Luleå universitet, inriktning redovisning och revision. Gör: Ekonomichef på SCA Skog. Bor: I lägenhet i Sundsvall. Fritid: Har tidigare sprungit maraton men en knäskada satte punkt för det. I dag blir det mest simning. Gillar att jaga älg.

Fakta

SCA Skog förvaltar ett skogsinnehav på 2,6 miljoner hektar och försörjer SCA:s industrier i norra Sverige med virkesråvara från egen skog och genom virkesköp från privata skogsägare. SCA SKOG ingår i SCA-koncernen med totalt 44 000 medarbetare och en omsättning på över 93 miljarder kronor (enligt siffror för 2013).

Källa: SCA

Mer på civilekonomen.se