Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så lyckas du som entreprenör

Det finns några faktorer som framgångsrika entreprenörer har gemensamt. Pauline Grindvall, författare till nya boken ”101 unga entreprenörer – drömmar och drivkrafter hos framtidens företagsledare”, avslöjar vilka. Foto: pressbild
Under ett års tid har Pauline Grindvall intervjuat grundarna till 101 företag. Alla har lyckats gå från idé till en lönsam verksamhet. Trots att bolagen varierar i omfång – det är allt ifrån små start ups till Klarna med 800 medarbetare – och har sinsemellan helt olika affärsidéer –  så finns det några faktorer som sticker ut och är gemensamma för det stora flertalet:
 
  • 75% har en mentor eller rådgivare med sig i någon form. Kanske inte en specifik, utan ett nätverk av kompetenser som de omger sig med.
  • 60% har någon i familjen som startat eller drivit företag, och därmed vet vad man behöver för att våga ta steget. 
  • 67% jobbar med hållbarhets- och csr-frågor. 
  • Många använder sig av nya affärsmodeller. Nya medier, otraditionella marknadsföringsmetoder, otraditionella finansieringslösningar.
  • Det är få som har tagit lån eller riskkapital, de flesta har finansierat med egna medel eller växt organiskt. En del bolag är riktigt stora och har växt för egen maskin.
 
De allra flesta har ett starkt driv och lösningsfokus. ”Man sitter inte med mössan i hand och väntar”, som Pauline Grindvall uttrycker det.
 
– De jag intervjuat är starka, målmedvetna individer. De vet vad de ska göra, hur de ska nå dit och när de ska vara där. Många nämner ord som passion, känsla, magkänsla, att våga. De brinner för sin idé och det de gör, säger hon. 
 
Entreprenörerna berättar också att de haft en tydlig grundidé, som de sedan utvecklat. De är öppna för att ta in feed back. De känner heller ingen oro för att konkurrera med liknande verksamheter.
 
– En av de jag intervjuat sa att konkurrens kommer alltid att finnas. I stället för att sitta hemma och grubbla över att andra gör liknande saker så gäller det att alltid vara på tå och lyssna på vad kunden och marknaden vill ha. 
 
Du har mött många framgångsrika företagsledare, och är själv entreprenör. Vilka är dina tips till den som vill starta eget?
 
– Börja gräva där du står. Vad har du för kontakter, vad kan du göra med din idé – här och nu? Använd de resurser du har i stället för att bygga upp finansiering kring ett banklån. Ta hjälp av personer i din omgivning. Du kommer att ta dig både över toppar och ner i dalar, ibland djupa dalar. Då är det bra ha ett nätverk omkring sig som kan ge goda ord på vägen, säger Pauline Grindvall. 
 

Fakta

Namn: Pauline Grindvall
Ålder: 28 år 
Aktuell: Med boken ”101 unga entreprenörer – drömmar och drivkrafter hos framtidens företagsledare” (Liber). Driver egen webbshop, ”My perfect day”, som säljer prylar till bröllop och andra fester.
 

Mer på civilekonomen.se