Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Nytt förlag på skakig marknad

Trots att förlagsbranschen står inför rejäla utmaningar, med dålig lönsamhet och ökad konkurrens, väljer print-on-demand-boktryckeriet Vulkan att starta ett nytt förlag, Lava. Peter Norrman, civilekonom och vd för verksamheten, berättar varför de vågar ta chansen.

Varför startar ni förlag?
– Vi upplever ett stort intresse av förlagstjänster. Etablerade författare kontaktar oss och vill ha större kontroll och ekonomisk del i sitt författarskap. Vulkan är på gott och kanske ont egenutgivning i sin renaste form, vilket får som följd att det är stor spridning på den kommersiella kvaliteten. Vi har allt ifrån författare som trycker två exemplar av sina privata sms till flickvännen inför bröllopet, till böcker som säljer i tusentals exemplar och som är lika genomarbetade till både form och innehåll som om de hade getts ut på ett traditionellt förlag. 

Lava är ett hybridförlag. Vad innebär det?
– Ett hybridförlag kombinerar fördelarna med egenutgivning med den kunskap som förlagen har om att bearbeta manus till läsvärda och kommersiellt intressanta titlar. Utgivningen blir kvalitetssäkrad. Vi kommer också satsa på marknadsföring och distribution på ett annat sätt än vad egenutgivare generellt mäktar med. 

Vilken typ av litteratur kommer ni att ge ut?
– Vi kommer att ge ut ett brett spektra av titlar. Branschen ser inte längre ut så att man kan säga nej till ett intressant manus eller författare på grundval av att det inte passar nischen. 

Det är ganska vågat att starta förlag i dag – finns det tillräckliga vinstmarginaler? 
– Branschen är tuff, det är många strukturella affärer och dålig lönsamhet på många håll. Till exempel såldes Forma, Sveriges fjärde största förlag, till en för de flesta överraskande låg summa. Bokus och Akademibokhandelnhar gått ihop. Och samtidigt kommer konkurrens utifrån: Amazon kommer till Sverige snart. Men vi tror på det här och kan satsa. Vi har många kompetenta medarbetare med oss, bland andra Kristina Svensson, nu ordförande i föreningen Egenutgivarna, Sören Bondesson, känd skrivcoach som jobbat med många av våra moderna framgångsrika författare och Cajsa Winquist från Piratförlaget. 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se