Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Nytänkande spelidé vann pris

Civilekonomen Rosie Linder reagerade på att spelen som hennes barn gillade var så könsstereotypa. Då väcktes tanken att utforma ett eget spel. I december fick hon och hennes kollega Reach for change´s pris för sin spelidé.

Till vardags jobbar Rosie Linder som inköpare på Riksbyggen. Men när idén om spelet väl hade satt sig, bestämde hon sig för att göra något av den.
– Spel är ett sånt kraftfullt medium. Jag tänkte att man borde kunna använda det till mer än shopping, smink eller pang-pang för barnen, berättar hon.
Hon började leta efter spel med EQ som innehåll och hittade ingenting. På kvällar och helger utvecklade hon ett eget koncept. Tanken var att skapa ett spel som byggde på emotionell intelligens.
– Jag har alltid blivit väldigt upprörd när barn far illa och mobbas. Därför ville jag skapa något som lär barn om empati, känslor och samarbeta, och samtidigt underhålla, berättar hon.
Hon såg ett anslag för Kinneviksgruppens stiftelse Reach for Change´s tävling och nappade på uppmaningen ”vi söker innovativa idéer som genom lek gör livet bättre för barn”. Hon skrev ner sina tankar om spelet, och blev antagen till tävlingen. Det kändes som ett bevis på att hon tänkt rätt. I höstas tog hon tjänstledigt på halvtid för att fortsätta jobba med idén, tillsammans med Jesper Engström, vd för Talawa games och delägare i Rosies företag eQidz.
– Jag är varken pedagog eller spelutvecklare, därför var det viktigt att skapa ett starkt och engagerat team. Jesper och hans medarbetare bidrar med sin tid och kompetens, och så har vi anlitat psykologer och forskare för att kvalitetssäkra konceptet, säger Rosie Linder.
Spelet, som fått namnet Peppy Pals, riktar sig till barn mellan 3-6 år, och innehåller varken text eller språk, utan det är bara att peka och klicka sig fram. Huvudfigurerna är fyra tecknade djur som ska ta sig igenom olika banor. Under spelets gång är de med om utmaningar, där det gäller att samarbeta och peppa varandra för att komma vidare.
I december vann Rosies och Jespers bidrag i tävlingen, och de utsågs till Change Leaders, ”personer med banbrytande idéer som gör livet bättre för barn”. Utmärkelsen har betytt mycket för Rosie Linder. Fram tills nu har hon fått stöd från Almi via innovationslån. Framöver får hon sin halvtidlön i företaget betald i upp till tre år från stiftelsen. 
– Det är helt fantastiskt. Men det viktigaste är nätverket som vi får via Kinneviksgruppen. Genom det får vi coachning och rådgivning, plus att priset är en kvalitetsstämpel på att vi gjort rätt hittills. 

Erfarenheten av att starta eget företag och utveckla sin idé har haft en positiv effekt även på jobbet som inköpare.
– Jag har lärt mig mycket om ledarskap, att våga lämna min komfortzon, och hur man gör för att skaffa kapital. Det har verkligen stärkt mig på mitt ordinarie arbete, säger hon.
Peppy Pals lanseras i slutet av februari.

Fakta

Namn: Rosie Linder
Ålder: 45
Utbildning: Civilekonom från Stockholms universitet
Arbetar som: Inköpare på Riksbyggen, samt egen företagare inom spelbranschen.


Mer på civilekonomen.se