Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ny jobbsajt sticker ut hakan

Jobbsajten Oxojob vill sticka ut med att kunna få fram fler jobb än konkurrenterna. Bolagets recept: 17 medarbetare som aktivt sitter och söker av hemsidor av annonser. Civilekonomen passade på att fråga bolagets vd Andrei Postoaca vad sajten kan göra för jobbsökande ekonomer.

Du hävdar att ni har bättre koll på jobben än någon annan i Sverige. Till och med bättre koll än Arbetsförmedlingen?

– Absolut. Arbetsförmedlingen är en av de källor vi använder oss av. Vi har alla deras jobb plus jobb från 1999 andra sajter. Vi har en bra relation och löpande diskussioner med Arbetsförmedlingen. De ser inte oss som en konkurrent utan välkomnar alla initiativ som kan göra det enklare för arbetssökande att hitta jobb.

Ni letar fram 5000 nya jobb varje vardag. Var hittar ni dem?
– De finns överallt. Vi letar i platsbanken, hos bemanningsföretag, på företags och kommuners egna hemsidor, med mera.

Hur många av dem är tjänster som kan passa civilekonomer?
– Det beror på hur man söker. Om jag skriver in civilekonom får jag en träff på 355 tjänster i systemet. Men om jag till exempel skriver in ekonom + revisor och ber systemet förbättra min sökning så hittar jag totalt 43 befattningar som är relevanta, och 3400 lediga jobb. 
Sökmotorn blir mer och mer intelligent för varje sökning som sker, och lär sig koppla samman ord, så ju fler som söker på till exempel ekonom + controller eller + säljare så kommer systemet föreslå fler möjligheter för nästa sökanden som skriver ekonom. 


Vilken typ av jobb hittar jag som civilekonom hos er, som jag inte hittar på andra jobbsökarsajter?
– Hos oss ska du hitta i stort sett alla jobb. Allt från det mest komplexa till ett sommarjobb, vi plockar upp allt som rör sig. Till exempel har vi hittat 250 chefsjobb på kommuners hemsidor som inte finns annonserade någon annanstans.

Hur gör ni era sökningar?
– Vi läser 2 500 annonser varje dag, vilket motsvarar ungefär 5 000 jobb. Vi tar reda på om informationen i annonsen är rimlig – vad är en beskrivning av arbetet  och vad är irrelevant? I en del annonser kan det finnas information som förvirrar om du gör en egen sökning på nätet. Till exempel: ett företag söker en receptionist, men nämner samtidigt att de i sin verksamhet säljer kurser som passar civilekonomer. Söker du själv får du träff på nytt jobb och civilekonom, söker du hos oss har vi tagit bort det som inte är relevant för sökningen. Vi letar också fram vilken som är slutsidan för den som söker jobb, och länkar direkt till företagets ansökningssida.

Hur arbetar ni med sociala nätverk?

– Vi kommer koppla på en sådan tjänst nu. Det handlar om att hjälpa varandra med kontakter på de företag som är intressanta att söka sig till. Tjänsten går ut på att du som arbetssökare ska bjuda in dina bästa vänner till att dela med dig av vilka kontakter de har i sociala medier, som Facebook, Linkedin, Gmail med flera, så att du snabbt ska kunna se på vilka av alla de 3400 lediga jobb som passar din profil du har en ingång till via en god vän. På så sätt får du direkt reda på om någon av dina vänner känner någon på ett företag du är intresserad av både för att du ska kunna säkerställa att ditt CV läses av rätt person, och för att höra mer om hur det är att arbeta på företaget.

Fakta

Fakta Oxojob

För att ta del av jobbannonserna måste du bli medlem. Det är gratis. När artikeln publicerades fanns ca 98 000 jobb att söka på oxojob.se. I snitt läggs 5 000 nya jobb ut på sajten varje vardag. 56 procent av jobben finns inom privat sektor, 44 procent inom offentlig sektor.

Det är gratis att söka och ansöka jobb som finns på sajten. Sedan går det att koppla på tjänster som kostar:

Mer på civilekonomen.se