Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Månadens case: Hon får chefen att tänka HBT

Lagstiftning mot diskriminering hindrar inte att många hbt-personer behandlas annorlunda i arbetslivet. Regnbågskonsulten Petra Elisson hjälper chefer att ändra på det. Hennes övertygelse: Alla tjänar på mångfald.

Som regnbågskonsult belyser Petra Elisson nyttan med att en människa blir accep-terad i arbetslivet med den sexuella läggning som hon eller han har.
– Kärnan i mitt resonemang är att okunskap eller ointresse för hbt-frågor är kostsamt för alla inblandade. När anställda inte vågar vara öppna om vilka de är går det åt mycket energi och tankekraft till att dölja det. Den energin skulle kunna användas till att förbättra företagets prestation i stället och det är chefens ansvar att organisationen har den inriktningen.
– Det finns många bra mångfaldskonsulter i Sverige, men jag tyckte att det var kul att nischa mig. Hbt ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag har många homosexuella vänner, säger hon.
Det har gått ett par år sedan Petra Elisson namnskyddade titeln ”regnbågskonsult” hos Patent- och registreringsverket. I samband med det började hon samla material till sin bok Regnbågschefen (Liber) som kom ut tidigare i år. Kontakten med olika företag som arbetar aktivt med mångfald gav ytterligare inspiration, när hon förfinade sin modell som hon gett namnet regnbågstrappan.
– Regnbågstrappan är en hjälp för en chef som vill introducera hbt-frågor och en dag vill kunna kalla sig själv för regnbågschef, alltså en ledare som är insatt i ämnet och driver det strategiskt.
Av de åtta stegen i trappan visar Petras erfarenhet att det är det allra första steget som är det svåraste.
– Det handlar om självinsikten, att komma på hur man själv tänker på det här området och vad man saknar för kunskap. Många är så insnöade i heteronormen att de inte ens uppfattar det själva.
Hon ger ett enkelt exempel på hur vi gör våra antaganden.
– Tänk dig en situation där en kvinna som är nyanställd på ditt jobb sitter i fikarummet och berättar att hennes sambo gillar att åka skidor. Ser du en kvinna eller man framför dig då?
– Poängen är att bli medveten om att man tänker många saker automatiskt. Först då kan man ändra på det.
Sedan Petra Elisson började föreläsa som regnbågskonsult har hon blivit kontaktad av flera chefer.
– De säger att de nog är rätt dåliga på de här frågorna. Många har blivit berörda när de läst de passager i boken där människor delar med sig av sina egna erfarenheter.
Varför finns det fortfarande så mycket att göra på det här området, trots lagstiftning?
– Det är inte alltid lätt för en chef att börja arbeta med hbt-frågor. Man kanske duckar för att inte riskera att bli impopulär. Många chefer behöver stöd.
Att hon av tidningen Veckans Affärer blev utsedd till ”Årets ögonöppnare” i mars gjorde henne överväldigad. Samtidigt visar ju det att det finns en hel del kvar att göra.
Kan du ge fler exempel på fördelar med att ha ett företag som är insatt i regnbågsfrågor?
– Det finns både kunder, leverantörer och potentiella arbetstagare – oavsett sexuell läggning – som blir mer intresserade av dig och dina produkter och tjänster om du kommunicerar mångfald på ett förankrat sätt. Det kan till exempel handla om vilket bildspråk företaget har på sin hemsida. Har ni några bilder med samkönade par, till exempel? 
Och då återstår ändå det område som brukar kallas för ”rosa pengar”.
–Forskning visar att hbt-gruppen ofta är köpstark. USA är ett föregångsland när det gäller att vända sig till hbt-personer som kundsegment. Här i Sverige fick ett flygbolag pris när de gjorde en kampanj riktad till hbt-personer. Med ökad mångfald blir alla vinnare.

Fotnot: Hbt är ett samlingsuttryck som omfattar homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Fakta

Stegen i regnbågstrappan:

 1. Chefen behöver få koll på sina egna kunskaper, attityder och värderingar.

 2. Förankra hbt-frågan i ledningen, så att var och en tar reda på sina värderingar och fördomar. Tydliggör chefers ansvar för mångfald. 

  3. Fastställ en hbt-strategi inom företaget.

  4. Involvera personalen genom utbildning och information.

 5. Kommunicera internt med hbt-perspektiv.

 6. Rekrytera inkluderande och hbt-vänligt.

 7. Kommunicera värderingar i hbt-frågan externt.

 8. Ha en långsiktig hbt-plan som revideras årligen.  

Källa: Petra Elisson

Mer på civilekonomen.se