Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Målet är att bli förbundet för alla akademiskt utbildade ekonomer”

På Civilekonomernas fullmäktige fattades bland annat beslut om nya medlemskrav. Margareta Söderström, informationschef på Civilekonomerna, berättar mer om vad det innebär. – Det viktigaste är att vi nu har enklare och tydligare regler för medlemskapet i förbundet. De äldre reglerna var detaljerade och ibland svåra att ta till sig för våra blivande medlemmar, säger hon.

Många civilekonomer har trott att de inte uppfyller förbundets krav, trots att de varit välkomna som medlemmar. De nya reglerna är en naturlig modernisering som följer av att många universitet och högskolor också erbjuder tvärvetenskapliga ekonomutbildningar.
– Vi har fått förfrågningar om medlemskap av ekonomer som velat ta del av vår expertis, men som tidigare inte kunnat bli medlemmar. Nu öppnar vi upp för fler ekonomer att bli medlemmar och gör trösklarna för inträdet lägre, vilket känns helt rätt i tiden.
Kommer civilekonomtiteln att ändras?
– Enligt praxis får den som uppfyller förbundets medlemskrav också använda titeln civilekonom. Förändringen innebär att titeln blivit mer modern och inkluderande. Kravet på minst ett och ett halvt års studier (se även notis till vänster) i ekonomi finns fortfarande kvar.
Vilken inriktning ska förbundet ha framöver?
– Målet för de kommande två åren är att Civilekonomerna ska bli förbundet för alla akademiskt utbildade ekonomer och det självklara valet för ekonomer. Vi kommer att satsa mycket på att kommunicera med våra medlemmar och uppmuntra fler att utnyttja sitt medlemskap. Och självklart ska vi arbeta med att öka vårt medlemsantal för att ännu starkare kunna driva ekonomers intressen i till exempel förhandlingar om kollektivavtal och i utbildningsfrågor.
Förbundet fick några nya styrelseledamöter. Hur ser den nya förbundsstyrelsen ut?
– Tre nya ledamöter valdes in, Karin Sandström, Lee Wermelin och Magnus Wretlund. Mikael Igelström fick fortsatt förtroende som ordförande. Kerstin Bergh och Gustaf Ullman, båda vice ordförande, blev omvalda liksom Gity Yahoo och Dan Frost.

Mer på civilekonomen.se