Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ljusare för marknadsförare – brist på redovisare

Redovisningsekonomer kan välja och vraka mellan jobben. I övrigt är ekonomernas framtidsutsikter fortsatt ljusa, så även den konjunkturkänsliga marknadsförarens arbetsmarknad. Det var kontentan av Arbetsförmedlingens senaste prognos ”Var finns jobben” som presenterades nyligen.

Ekonomers närmaste framtid är i balans, med andra ord ljus och få ekonomer står utan jobb.

– Generellt är ekonomyrkena i balans, det vill säga det är ungefär lika många som kliver in på arbetsmarknaden som efterfrågas. Och balans är inget dåligt läge. Det yrke som sticker ut lite är redovisningsekonom. Där har bristen på arbetskraft ökat vilket innebär att det finns goda jobbmöjligheter. Arbetsmarknaden är inte glödhet, men efterfrågan har stigit sedan samma period ifjol, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingens analysavdelning. 

Enligt Arbetsförmedlingens statistik kommer det inte att hända något drastiskt på civilekonomernas arbetsmarknad de kommande fem-tio åren. Ekonomyrken som controllers, redovisningsekonomer, revisorer och marknadsanalytiker listades varken i toppen eller i botten. Balansen för controllers och revisorer spås hålla i sig och jobbläget för redovisningsekonomer ser fortsatt ljus ut. 

– Civilekonom är en bra och bred utbildning och det finns många yrken att gå mot. Backar vi två-tre år var marknaden svagare för de som valt att rikta in sig på marknadsföring under utbildningen. Det fanns ett visst överskott på den typen av ekonomer. Men den senaste tiden har utbudet och efterfrågan rört sig i balans och på lång sikt kan det dessutom bli en viss brist, vilket öppnar för ett bättre jobbläge, säger Håkan Gustavsson.

Vilket är ditt råd till nybakade civilekonomer som vill rusta sig för framtidens arbetsmarknad?

– Om man i dag tittar på de olika branscherna för ekonomer så är det ju redovisningssidan som har de bästa framtidsutsikterna ur ett jobbperspektiv. Väljer man att istället inrikta sig mot marknadsföring så tror jag att man går in i en bransch som är mer konjunkturkänslig och där du måste vara lite mer på tå för att klara dig på arbetsmarknaden. Du får vara beredd på att lägga mer kraft och energi på att synas och sticka ut. 

Av de 200 yrken som ingår i prognosen präglade ingenjörer och flera yrken inom pedagogik och vård listan över de yrken där jobbmöjligheterna är som ljusast.

Mer på civilekonomen.se