Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Från noll till 36 miljoner användare

Powerpoint-konkurrenten Prezi växer så det knakar. Möt grundaren och civilekonomen Peter Arvai vars företag är ett av nio som anslutit sig till president Obamas utbildningssatsning ConnectED som ska förbättra och höja it-kunskapen hos skolelever i USA.

Det var en viss tveksamhet som mötte Peter Arvai när han flyttade från Stockholm till Budapest för att starta företag tillsammans med två andra killar. Hans morbror förklarade i bilen på väg från flygplatsen att utgångsläget i landet var tufft. Arbetslösheten var hög, och självförtroendet lågt.
– I Sverige har vi stora företag som historiskt sett varit en del av vår nationella identitet. Det saknas i Ungern, berättar han.
Detta gjorde honom dock inte nedslagen, utan snarare taggad.
 – Jag såg det som en utmaning. Jag minns att jag tänkte: det här måste vi göra något åt. 
Prezi erbjuder ett kommunikationsverktyg, som till exempel kan användas vid presentationer eller föreläsningar. Jämfört med Powerpoint, där du visar fakta mer endimensionellt, har Prezi ett visuellt och rumsligt sätt att illustrera det du vill berätta. Forskning visar att våra hjärnor har lättare för att ta till sig och komma ihåg information på det sättet. Och intresset från omvärlden har varit stort. Det första året investerade TED i företaget, och sedan har det vuxit snabbt. I dag finns Prezi i Ungern, Sydkorea och USA. De har 200 medarbetare och planerar att anställa 120 till bara i år. 36 miljoner användare har registrerat sig för att använda Prezi.
– Vi har blivit det jag ville, ett etablerat globalt företag med säte i Ungern, säger Peter Arvai.

Nyligen anslöt sig Prezi till president Barack Obama:s utbildningssatsning ConnectED som ett av nio företag som ska att bidra till att förbättra och höja it-kunskapen hos skolelever i USA. Under de kommande fem åren investerar USA  en miljard dollar i skolprojektet, och Prezi bidrar med 100 miljoner dollar i licenser för att skolorna ska kunna använda verktyget i undervisningen.

Hur ser den fortsatta utvecklingen ut?



– Vi vill fördjupa användarupplevelsen. Prezi ska kunna fungera med alla olika redskap – telefon, läsplatta eller dator. Det går åt mycket arbete för att utveckla det. Idén ska vara i framkant och tekniken i bakgrunden. Det kan vi jobba vidare på.



Du jobbar med sociala projekt vid sidan av affärerna, varför är det viktigt för dig?
 – Jag gick på många meningslösa julfester när jag var anställd och ville inte upprepa det i mitt eget företag. I Ungern finns en dramatisk fattigdom, som kan vara svår att föreställa sig när man bor i Sverige. När vi startade företaget hade vi inte mycket pengar, men vi hade tid. Den använde vi till att hjälpa de som behöver. Det har vi fortsatt med, det har blivit en del av vår företagskultur. Förra året renoverade vi 50 hus och ett communitycenter under två dagar, tillsammans med befolkningen i byn.
– Vi har även andra engagemang, bland annat stödjer vi Pride och så delar vi ut stipendier till unga, lovande ungerska entreprenörer.





Mer på civilekonomen.se