Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
blond äldre kvinna med axellångt hår och mörka glasögon
Ingvor Sabel.

Från arbetslös till fast anställd – vid 61

Ingvor Sabel hade nästan gett upp jobbsökandet. Trots gedigen kompetens och erfarenhet var hon ännu en gång arbetslös. Kanske var det dags att gå i pension? Då kom ett erbjudande från Säffle kommun, sedan dess har Ingvor Sabel gått från att vara arbetslös till fast anställd.

Under flera år hade Ingvor Sabel kämpat med perioder av arbetslöshet varvat med kortare vikariat. Jobbsökandet tycktes inte ge någonting, konkurrensen om ekonomiassistent-jobben var tuff.

– Jag fick en känsla av att arbetsgivarna inte tyckte att personer från 55 års ålder och uppåt var något att satsa på. Jag hade sökt många jobb där min kompetens och erfarenhet passade men jag kom inte ens på intervju. Klart det kändes hopplöst.

Tanken på att pensionera sig började ta form. Men en dag ringde ekonomichefen Lars Johansson från Säffle kommun som behövde en vikarie till ekonomienheten.

Läs om: Fortsatt stort rekryteringsbehov i offentlig sektor

– Jag hade ju vikarierat tidigare i kommunen så tjejerna på enheten visste vad jag gick för. Det blev ändå en stor överraskning då vikariatet övergick till fast tjänst efter ett drygt år då jag var 61 år.

Resan från arbetslöshet till fast anställd har varit kämpig men nu stortrivs Ingvor Sabel i ”kassan”, alla penningflöden går via henne, det handlar om allt från fem kronor till 50 miljoner. Ett gott sifferminne och öppenhet för att hålla sig anställningsbar, är hennes bästa verktyg.

Ja, jag är självlärd och trivs med att lära mig nya saker hela tiden. Mitt arbete är förutsättningen för att kollegor på ekonomienheten och ute på förvaltningarna kan arbeta effektivt. Här händer det alltid någonting kul och vi är ett bra gäng, även om vi arbetar mycket.

Läs även: Håll dig anställningsbar

Förändringarna i arbetslivet ställer höga krav på att medarbetarna orkar följa med i svängarna, men Ingvor Sabel tycker att utmaningarna är stimulerande.

”Mitt sätt att ta till mig ny kunskap är genom att arbeta med verkliga uppgifter, det är så jag lärt mig våra ekonomisystem och ett antal system genom åren. Jag upplever att även vi äldre medarbetare hänger med bra och att vi fortfarande vill lära oss allt det nya som kommer.”

Du har även varit egen företagare, hur tänkte du då kring ålder?

– Vi brydde oss inte om ålder, utan kompetensen fick styra samt att personen passade in i verksamheten. Jag skulle vilja råda fler arbetsgivare att inte automatiskt sålla bort äldre medarbetare, utan att faktiskt titta närmare på den kompentens och de erfarenheter som personen har.

Argumentet att det blir dyrare med äldre arbetskraft köper Ingvor Sabel inte, hur mycket tid och pengar kostar det att lära upp en ny person när den yngre medarbetare byter jobb eller ska vara föräldraledig mm. Är du äldre kan arbetsgivaren nästan alltid lita på att man stannar kvar tills det är dags att gå i pension.

Själv planerar hon att arbeta två år till – minst. Därefter väntar ett pensionärsliv med stort hus, tomt och barnbarn.

– Så ser planen ut men vi får se, att arbeta med siffor är fortfarande väldigt intressant, inte minst inom den kommunala sektorn.

Har du några råd till den som söker jobb i mogen ålder?

– Ja, ge inte upp. Se till att komma ut på praktik och ta vikariat, även om dom är korta, det är så du har möjlighet att visa vad du går för. Att skaffa sig fler personliga kontakter är avgörande när man är äldre och letar arbete.

Läs också: Erfaren ekonom – tumma inte på kraven

Fakta
Bor: I Värmlands Nysäter.
Familj: Sambo, två barn och ett barnbarn.
Bakgrund: Ekonomiassistent, ekonomienheten Säffle kommun. Lång erfarenhet av ekonomiarbete inom främst den privata sektorn.
Fackets betydelse: ”Facket har en viktig roll som att bevaka lönesättningen och se till att människor mår bra på sina arbetsplatser.

Bli medlem

Har du blivit åldersdiskriminerad, eller diskriminerad av andra orsaker? Som medlem i Civilekonomerna kan du få hjälp. Här kan du läsa mer om vad facket kan göra för dig som blivit åldersdiskriminerad.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se