Framgångsrika företag bra på spana in talanger
Studien omfattar närmare 5 000 talanger och cirka 300 företag. Den tydliggör överraskande samband mellan företags framgång, hur de rekryterar och hur de får medarbetare att stanna i organisationen.
– Vi har letat efter en korrelation mellan mjuka värden och resultatet på sista raden och det har vi lyckats med. Till exempel så sticker lönsamma bolag ut i statistiken genom att de klarar av att behålla sina talanger, säger Fredrik Andersson på 4Potentials.
Läs även: Viktigt för unga talanger att välja en bra chef
Det är snart 20 år sedan konsultföretaget McKinsey myntade The War of talent. Sedan dess har företag och organisationer febrilt arbetat med employer branding för att höja sin popularitet bland talanger och young professionals. Företags möjlighet att vara framgångsrika har kopplats till varumärkets popularitet via en mängd olika attraktionsindex.
– Men att vara en populär arbetsgivare är mindre intressant. Employer branding är faktiskt inte samma sak som att vara duktig på att hitta och anställa stjärnor och sedan få dem att stanna, hävdar Fredrik Andersson, som står bakom rapporten.
Det beror på de samband som undersökningen visar. Genom att kombinera nyckeltal inom HR med företagens ekonomiska resultat har två korrelerande samband uppdagats: Lyckas organisationen rekrytera rätt talanger ökar rörelsemarginalen. Lyckas organisationen dessutom med att behålla talangerna ökar omsättningen.
– Framgångsrika företag har duktiga medarbetare som stannar kvar och utvecklas med företaget. Studien ger vid handen att de interna resurserna kanske borde omfördelas, från employer branding till rekrytering eller att göra ännu mer för att få de befintliga talangerna att stanna, konstaterar Fredrik Andersson och fortsätter:
– Oavsett organisation så finns det ingen automatik i att kunna behålla talanger bara för att man är duktig på att attrahera dem.
Nytt index mäter framgång
4Potentials lanserar dessutom ett index, Supertalangföretagen, där tre delområden kombineras. Det är Talent attraction (företagets popularitet bland talanger), Talent density (antalet talanger per capita) och Talent retain (förmågan att behålla talanger).
I indextoppen hamnar främst konsultfirmor, det vill säga företag som lever på sina medarbetare, vilket gör det extra viktigt att både rekrytera och behålla de bästa. Bland de tio första finns även företag som H&M, Ica och riskkapitalföretaget EQT.
– I botten hittar vi trögrörliga organisationer som ofta drabbats av problem eller har osynliga arbetsgivare, exempelvis stora amerikanska företag, statliga företag eller organisationer i offentlig sektor, säger Fredrik Andersson.
Läs även: Bra ledarskap och gott rykte lockar fler talanger
4Potentials mäter också var unga yrkesverksamma vill arbeta och bo. Det är en fråga som ställs löpande till 3 035 talanger i 4Potentials nätverk. För tre år sedan ville cirka 40 procent till Stockholm. Hoppet till tvåan och trean, Malmö och Göteborg, var gigantiskt. Endast 5–6 procent av talangerna hade de städerna som sitt förstaval.
När 4Potentials åter tittade på hur populariteten utvecklats i de 30 förvalda regioner som mäts visar det sig att Stockholm stärkt sin ställning ännu mer. Nu vill närmare 50 procent till huvudstaden medan Malmö och Göteborg står och stampar på ungefär samma nivåer som tidigare.
– Stockholms ökning är remarkabel och oväntad, säger Fredrik Andersson på 4Potentials som sammanställt siffermaterialet.
Arbete utomlands är fortfarande populärt, men inte lika attraktivt som tidigare.
– Det kan bero på att nästan alla unga nu för tiden rest mycket och det gör att skimret kring att arbeta utomlands falnat. Kanske är det också fler som uppfattar världen som orolig, säger Andersson.
Gotland står för den största procentuella ökningen och är det populäraste valet efter storstadsregionerna.
Fakta
Indexet Supertalang-företagen rankar 30 svenska företag med mer än 100 anställda.
1. Centigo
2. Acando
3. Netlight
4. Capgemini
5. H&M
6. Ica
7. Google
8. BCG, Boston Consulting Group
9. Ikano
10. EQT