Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
trappa i vitt representerar Akavia

Form för förbund på väg framåt

Akavia står för ”den akademiska vägen”, det genomsyrar den grafiska formen inom det nya förbundet. Formspråket andas kontroll – och ger känslan av strävan framåt.

Den grafiska formen är något som kommer att märkas i en rad olika applikationer framöver; allt från logotyp och visitkort till fasadvepor och diagramstil.

Slätrakad medelålders man fotad i svartvitt pratar om Akavia
Mikael Friberg.

– I april 2020 kommer det att börja användas fullt ut, och fram till dess har vi en form av interimslösning så att folk ska hinna förstå vad Akavia är, säger Mikael Friberg, senior advisor på den kreativa studion Chimney.

Chimney har ansvarat för att ta fram alla de grafiska element som kommer att användas inom förbundet. Mikael Friberg berättar att utgångspunkten har varit den varumärkespersonlighet som Kantar Sifo har tagit fram åt Akavia.

– Utifrån det resultatet har vi kommit fram till att de värderingar som ska genomsyra den grafiska formen är intelligent, avskalat och framåtlutat. De olika formelementen ska hjälpa förbundet att kommunicera att medlemmarna själva tar sig framåt på ”den akademiska vägen” – Akavia – som hela tiden är i fokus för tjänster och produkter.

Vägen till ett nytt namn

Detta märks bland annat i den ”slash” som ligger till vänster i logotypen. 

– Den visar just det framåtlutade, i betydelsen att man rör sig från någonting till något annat. Att det händer något, säger Mikael Friberg.

Han beskriver också formen som att den ska präglas av ”ett tyst självförtroende”.

– Målgruppen består av välutbildade människor som vill ha ordning och kontroll, men även verktyg för att utvecklas och komma vidare.

Det rent grafiska uttrycket är rätt återhållsamt, utan några framträdande färger som ”stör” det svarta och vita.

Så ska Akavia jobba för dig

– Det har minimalistiska drag, utan att för den skull vara alltför diskret. Det ska ju samtidigt ta för sig och uttrycka en strävan framåt.

Han berättar att formen är medvetet gjord för att vara tidlös, och att den därmed inte uppfattas som vare sig modern eller omodern. Det blir ett sätt att ge formen lång hållbarhet, även om den inte kommer att kunna vara livskraftig på egen hand, förklarar Mikael Friberg.

– Formen är en del av varumärket, och ett varumärke måste hela tiden laddas. Det är vad förbundet gör som är det viktiga, sedan kan formen i bästa fall stötta och vara synkroniserad med det som kommuniceras i alla olika kontakter med omvärlden. Om Akavia levererar kommer formen att kunna leva länge. 

Uppdrag i det nya förbundet


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se