Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Fem faror med att anställa en kompis

En kompis du litar på i vått och torrt, och som dessutom kan det där med ekonomi. Hen borde väl vara perfekt att anställa? Inte alls säkert, varnar Susanne Lundholm, ekonomie doktor från Lunds universitet, och som har forskat i ledarskap, hierarki och identitet. Chefskap och vänskap kan vara svåra att balansera i vissa situationer:

1. Hur gör du till exempel om din kompis inte presterar, inte kommer i tid, om andra klagar på personen att den inte gör ett tillfredsställande jobb? Eftersom ni umgås vet du att din kompis har det jobbigt privat. Tar du hänsyn till det?

2. Att löneförhandla och sätta lön på en kompis kan vara svårt. Du måste vara beredd på att göra din kompis besviken. Och kan du verkligen bedöma din kompis prestation objektivt?

3. Er relation kan störa gruppdynamiken. Andra anställda kan misstänka att du ger din kompis fördelar. De kanske inte släpper in hen i gemenskapen, eller får svårt att slappna av i hens sällskap. De tror att din kompis berättar allt för chefen.

4. Hanterandet av känslig information. Du får veta att folk ska sägas upp, och din kompis är en av dem. Men du har inte rätt att dela informationen med din kompis.

5. Givet allt ovan, är det lika kul att umgås när helgen kommer?

Mer på civilekonomen.se