Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Dyr julledighet

Brukar du vara fiffig och ta långsemester över jul- och nyårshelgerna? I år är det dyrare än på mycket länge. Ledigheten blir kort då både jul- och nyårsafton infaller på fredagar. Lika illa – eller sämre – blir det nästa år då jul- och nyårsafton infaller på lördagar.

Att ta ledigt från måndagen den 20 december till måndagen den 10 januari kostar hela 12 semester-  eller kompdagar i år, det vill säga nästan tre veckors semester. Både veckan före jul och ­mellandagsveckan innehåller bara en extra ledig dag vardera.
Inte blir det bättre nästa år, snarare sämre. Då infaller både jul- och nyårsafton på en lördag, vilket innebär att veckan före jul består av fem arbetsdagar – precis som en vanlig arbetsvecka och med fyra mellandagar mellan jul och nyår.
Att ta ledigt från måndagen den 19 december till och med söndagen den 8 januari kostar då 13 semester- eller komp­dagar.
En liten tröst de år julhelgen infaller på vanliga helgdagar är placeringen av trettonhelgen. 2011 infaller trettondagsafton, som oftast är en halv ledig dag, på en onsdag. Trettondagen, röd dag, är således på en torsdag, vilket ger en så kallad klämdag fredagen den 7 januari.
Riktigt bra blir det först skottåret 2012 då julafton och nyårsafton »hoppar« över en dag och infaller på var sin måndag. Då blir mellandagarna bara två stycken, med sammanhängande naturlig ledighet på fem dagar över julen och fyra över nyårshelgen.

Mer på civilekonomen.se