Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Andreas Broryd och Rikard Hegelund Foto: Andreas Broryd

De vill sätta stopp för kontorsslöseriet

En rapport om dåligt utnyttjade lokaler fick två civilekonomer att starta ett bolag som förmedlar överblivna kontorsplatser. – Vi ska vara lite som taxitjänsten Uber, fast för lokaler, säger Rikard Hegelund, en av medgrundarna.

Enligt en rapport från IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, så har en lokal som utnyttjas till 50 procent på vardagar mellan 8-17 en total nyttjandegrad på 15 procent sett över hela dygnet. Det var den rapporten som fick civilekonomerna Rikard Hegelund och Andreas Broryd att fundera över en ny affärsidé — att förmedla flexibla och överblivna kontorsplatser.

— Vi har själva erfarenhet att söka lokaler i Stockholm, men långa kontrakt gör att det kan vara svårt för en liten verksamhet att hitta rätt. Trots det behöver många tillfälliga möteslokaler eller arbetsplatser, säger Rikard Hegelund som är CEO för företaget.

Läs också: Få vet vad cirkulär ekonomi är

Rikard Hegelund är civilekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har tidigare jobbat som managementkonsult och med PR. Hans medgrundarkollega Andreas Broryd är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och jobbar med affärsutveckling. Sedan april har de två, tillsammans med ytterligare tre kollegor, drivit företaget Workaround där de förmedlar tillfälliga lokaler i Stockholm.

— Även om man har en kontorsplats så kan det vara bra att kunna möta kunder ute på stan eller så kanske man inte vill sitta med samma personer dag ut och dag in — att få nya intryck skapar kreativitet, säger Rikard Hegelund.

Bland kunderna finns frilansar utan lokaler men också betydligt större organisationer och företag där huvudkontoren ligger i utkanterna av stan och man har behov av att kunna ha möten enkelt och snabbt.

— Det är den moderna, cirkulära delningsekonomin. Vår tanke var att vi ska vara lite som taxitjänsten Uber, fast för lokaler. Vi öppnar helt enkelt upp kontoren i stan. De som hyr ut får hyresintäkter på utrymmen som inte utnyttjas annars den dagen och de som hyr får en lokal. På så sätt använder vi de resurser som finns, minskar slöseriet och miljöbelastningen, säger Rikard Hegelund.

Läs också: Fyra trender för framtiden

 

Mer på civilekonomen.se