Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Steffi Seigert. Foto: Eva Dahlin

Bättre riktlinjer behövs för sociala medier på jobbet

Det är svårt att skilja på privatliv och arbete när de sociala medierna gör allt mer intrång i våra liv. Forskaren Steffi Siegert efterlyser tydligare riktlinjer, bland annat för att minska pressen på anställda.

Sociala medier som Facebook och Twitter suddar ut gränsen mellan arbete och privatliv. Det visar en avhandling från Stockholms universitet.

Oavsett om vi befinner oss på jobbet eller hemma har vi de sociala medierna inom ett knapptrycks räckhåll. I dag är det inte bara vanligt att man publicerar privat innehåll. Det håller också på att bli lika självklart att posta inlägg som är relaterade till jobbet. Steffi Siegert har i sin avhandling undersökt hur 33 anställda inom olika ideella organisationer hanterar balansen mellan arbete och privatliv i sociala medier.

– Vi delar arbetsgivarens inlägg om olika aktiviteter och kampanjer. Många gånger publicerar vi jobbsaker utan att ens vara medvetna om det, säger Steffi Siegert, som lade fram sin avhandling på företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet men som i dag är verksam på NEOMA Business School i Paris.

Läs också: Sociala medier – en digital hjälpare

Gränserna suddas ut
Forskningen är baserad på intervjuer och online-observationer av personernas aktivitet på sociala medier som Facebook, Twitter och Linkedin. Slutsatsen blev att arbetsrelaterade inlägg i sociala medier är väldigt vanligt inom den ideella sektorn, och Steffi Siegert framhåller att samma mönster också kan gälla utanför den. Konsekvensen blir att gränsen mellan jobb och arbete försvinner. På kvällen postar vi ett arbetsrelaterat inlägg på Facebook – då har vi helt plötsligt tagit med oss jobbet hem.

– Det var en kvinna som under intervjun sa att hon inte postar några jobbinlägg alls på Facebook, men sedan såg jag under mina online-observationer att 70 procent av hennes poster var jobbrelaterade. Det är väldigt intressant och visar att gränserna blir flytande. Man uppfattar inte alltid den arbetsrelaterade aktiviteten på sociala medier som arbete, även om det fortfarande är jobb, säger hon.

Sociala medier kan också leda till en starkare koppling mellan företaget och individen, berättar Steffi Siegert. Å ena sidan kan företaget hamna i blåsväder om en anställd publicerar något kontroversiellt inlägg på sin privata profil, och vice versa. Många arbetsplatser i dag har ingen klar strategi för hur aktiviteten på sociala medier ska se ut. Det kan ofta leda till situationer där de anställda inte vet om förväntningarna. Till exempel kanske chefen postar ett inlägg på Facebook och de anställda upplever ett underförstått krav om att gilla eller svara på detta, även om det inte ingår i jobbet. Nästa gång är det i stället en anställd som publicerar ett inlägg, och så har en spiral satts i gång.

Läs också: Full kolla på sociala medier

– I många organisationer förväntas man vara aktiv på sociala medier. Det breddar synen på vad som ingår i arbetet till att inkludera ett privat engagemang. Det är viktigt att chefer förstår de utmaningar som finns och att organisationen tydligt kommunicerar hur individen kan hantera dem. Frågan som bör ställas är vilka mål som företaget har med närvaron på sociala medier och hur dessa ska uppnås, säger hon.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se