Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ulrika Sedell Foto: Privat

7 karriärnycklar för kvinnor

Männen fortsätter att dominera på toppbefattningar. En ny bok beskriver 7 nycklar till hur du som kvinna tar dig förbi glastaket. – Problemet med glastaket är att det inte syns eller märks förrän man slår i, säger Ulrika Sedell medförfattare till boken.

Ulrika Sedell har tillsammans med Lena Gustafsson skrivit boken Bortom glastaket (Liber). I boken intervjuas 26 ledande kvinnor om sin väg till absoluta toppen, trots en värld som fortfarande domineras av manliga hierarkier. Civilekonomen bad Ulrika Sedell om en intervju.

Vad är den viktigaste förklaringen till männens fortsatta dominans på ledande positioner?
– Det var en av de frågor som vi sökte svar på. Den dominerande bilden i media är att det beror på att kvinnor inte vill, utan prioriterar familj, att de inte kan, för få har efterfrågad kompetens och erfarenhet eller att de inte finns med i rätt nätverk och inte är synliga. Jag tror att bilden är mycket mer komplex. Det visar också kvinnornas berättelser i boken. Problemet med glastaket är att det inte syns eller märks förrän man slår i. Glastaket visar sig i kulturer där prestige, makt och titlar är överordnat resultatet. Dina idéer lyfts inte fram. Trots att du både har kompetens och ambitioner blir du inte involverad i utvecklingsprojekt som borde vara givna. Du och dina idéer blir stoppade. Så jag tror inte att skälet i huvudsak är kvinnornas beteende, kompetens eller motiv som ska synas utan den kontext de verkar i. Där finns förklaringar till den fortsatta manliga dominansen. 

 
Utifrån era intervjuer med 26 kvinnliga toppchefer har ni mejslat fram 7 nycklar till framgång. Som första karriärnyckel tar ni upp betydelsen av att ha en egen kompass – att vara engagerad. Hur ser verkligheten ut? Låter kvinnor styra sig för mycket av andra faktorer?
– Kvinnornas berättelser visar vikten av att lyssna inåt i stället för att bli utifrånstyrd, det vill säga att lyssna på samhällets, chefens, partnerns eller andras förväntningar och inordna sig utifrån dem i första hand. Många kvinnor har uppfostrats att se andra och ta ansvar för andras behov. När jag handleder chefer så är det påfallande ofta som jag upplever att kvinnliga chefer har full koll på organisationens, chefens och medarbetarnas behov, men inte kan formulera de egna. Kvinnorna i boken säger att du ska lära dig att lyssna inåt och låta ditt engagemang och värderingar leda dig. Det är då du får en inre tillfredsställelse, inspirerar andra och engagemanget gör att du lägger in en extra växel för att nå målet. 



Som en annan karriärnyckel nämns att göra en livsplan – att skapa en karriär utifrån resten av livet och inte tvärtom.  Varför är det svårt? Vad kan man göra konkret om man som kvinna vill ändra på det?
– Det finns en gammal norm om att arbetslivet/karriären är överordnad livet i övrigt. Det finns också en myt om att när du fått ditt första chefsjobb så gäller det att vara kvar på chefsnivå. För hoppar du av så kommer chansen inte tillbaka. Kvinnorna i boken råder att göra tvärtom. Bestäm först vilket liv du vill ha. Barn, familj, boende, intressen och så vidare. Anpassa sedan din yrkesambition utifrån det. Livet förändras. Småbarn kräver sitt, sjukdom eller kanske drömmar om att bo i ett annat land exempelvis är det som blir centralt. Det handlar om självledarskap. Kanske det viktigaste ledarskapet som livet bjuder på. Att leda sitt eget liv. Utmaningen är att våga utmana normer och förväntningar.


Karriärnyckel tre är att nätverka. Vilken typ av nätverk ska kvinnor satsa på?
– Nätverk som består av människor med skilda kompetenser och bakgrunder. Människor med gott omdöme och som de känner förtroende för. Det finns en myt om att kvinnors nätverk i första hand handlar om socialt stöd och att mäns nätverk är mer nyttoorienterat. Det vill säga man byter visitkort och öppnar dörrar åt varandra. Men kvinnorna i boken menar att nätverk initieras av förtroenden. Det vill säga man uppskattar varandra. Det nätverk som kvinnorna i första hand lyfte fram var nätverk där de kan bolla utmaningar, speglas och få perspektiv. Det nätverket användes sedan i sin tur för att rekommendera varandra, rekrytera eller öppna dörrar åt varandra. Ett nätverk som ger både personlig utveckling och yrkesmässig utveckling. 

 
Att man väljer organisation efter värderingar nämns som en viktig nyckel. Kan du nämna vilka värderingar som lockar de framgångsrika kvinnorna och vilka inte?
– Värderingar som verkar attrahera kvinnorna är öppenhet, transparens, flexibilitet, involvering och hållbarhet. Kulturer som de väljer bort är hierarkiska verksamheter där prestige, rädsla för misslyckanden, maktspel och titlar blir överordnat resultat och kompetens.  När kvinnorna berättar om sitt ledarskap återkommer de till vikten av att vara förebild för de anställda. Utifrån forskning vet vi också att det krävs att du upplevs som förebild för att få följare – människor som väljer att följa dig och inspireras att nå mål. Men för att vara en förebild för verksamheten krävs det att du lever verksamhetens värderingar. Du kan inte ha en retorik och en praktik. Därför blir det avgörande att du delar verksamhetens värderingar. Det vill säga hur man ser på resultat, ledarskap, människosyn.  Är det kortsiktig vinst som gäller eller hållbarhet i första hand? Hur personalen involveras i beslutsprocesser. Transparens i kommunikationen och så vidare. Flera kvinnor i boken berättar om när det blir fel. När de tystnar, krymper och mår dåligt. De säger att man aldrig kan förändra ett företags DNA. Om du blir någon som du inte vill vara så gå därifrån.

Varför är det så viktigt att välja chef – karriärnyckel nummer 5?
– Främst i början av din karriär är chefen helt avgörande. Det är chefen som är språkröret ut mot organisationen och som marknadsför ditt resultat. Det är chefen som ger dig mandat och som involverar dig i utvecklingsprojekt. Det är hos chefen glastaket gestaltas. Kvinnorna i boken berättar om deras bästa chefer och det som är gemensamt är att de är involverande, ger tydliga mandat och feedback, är transparenta och ger den större bilden till de beslut som fattas i organisationen. Det ger möjlighet till rätt prioriteringar och förutsättningar för att skapa resultat. Men chefen kan vara den som lägger locket på, stoppar eller får dig att krympa. Då är det bara att lämna.

 
Vad menas med att välja klätterställning istället för karriärstege som ni tar upp som nyckel nummer 6?
– Den gamla modellen med karriärstegen bygger på att du gör en linjär karriär. Från projektledare, samordnare, enhetschef, divisionschef och så vidare. Den utgår från att den som är bäst får ta ett steg upp och att det bara finns en väg till toppen. Men kvinnorna i boken har hoppat av när värderingarna inte har stämt, hoppat åt sidan när de funnit en bättre chef eller hoppat ned för att strategiskt bygga sin kompetensbas. De har gått ned en tjänst eller startat eget under föräldraledigheten exempelvis. Det skapar inte en fördjupning men en bredd. I stället för bäst blir du exklusiv och unik och du får många olika kompetenser. Det betyder att det finns många olika vägar till toppen. 

 
Som sista och sjunde nyckel tar ni upp nyfikenhetens betydelse – förklara!
– Ja, den är härlig. När jag frågade kvinnorna om vad belöningen varit av deras karriär så återkom det flesta till att det var lärandet. Att de fått träffa så många häftiga människor, sett så många nya platser och fått lära sig så många nya saker. Vikten av att låta lusten, nyfikenheten styra istället för kraven på att leverera rätt blev väldigt tydlig. Misstag säger kvinnorna, är en del av deras vardag och de menar att det är avgörande att se misslyckanden som lärande. De råder andra att våga låta den egna nyfikenhet styra i stället för rädsla, kontroll och leverans. Det ger kreativitet, innovation och resultat. Ett råd är att inför en utmaning göra en lista på vad det farligaste som kan hända är? Oftast är det inte särskilt farligt och då är det bara att slänga sig ut.

Fakta

Lästips: Bortom glastaket, Lena Gustafsson och Ulrika Sedell (Liber)

Mer på civilekonomen.se