Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Negin Azimi har ordet. Foto: Annika af Klercker

Supertalangens driv bottnar i mammans utanförskap

Hon betraktas som en supertalang av näringslivet. Negin Azimi, 18, är världens yngsta TEDx-arrangör och har tagit emot pris av prins Carl Philip. Nu siktar hon mot Handelshögskolan i Stockholm – sedan vill hon förändra världen.

Negin Azimi snörvlar. I somras drabbades hon av ett par svåra infektioner och hög feber, kroppen sa ifrån. Det blev en väckarklocka.
– Typiska tecken på utmattning, säger hon och tar en klunk grönt te.

Förkylningen har fortfarande inte riktigt släppt.
– De senaste åren har det inte blivit så mycket sömn. Men du vet, ibland brukar jag kolla på tv-serien Suits, och då får jag den där bilden att det går att arbeta hur mycket som helst.

Suits är en amerikansk dramaserie som följer några toppjurister på en av New Yorks mest prestigefyllda advokatbyråer. De arbetar dygnet runt.
– Om de klarar det så borde jag väl också kunna göra det? Så har jag tänkt ibland. Men nu har jag liksom insett att det inte funkar om jag inte samtidigt prioriterar mitt välmående.

Läs även: Jätteviktigt för ekonomer att kunna lite tech

Vi ses på ett bullrigt café på Östermalm i Stockholm. Negin Azimi har höstlov. Hon går sista året på ekonomprogrammet på gymnasieskolan Young Business Creatives (YBC) i Nacka.

För majoriteten av hennes 400 skolkamrater har ledigheten antagligen bestått av typiska skollovsaktiviteter. Långa cappuccinosittningar med kompisarna, sockerstinna tv-spelsnätter och halloweenfester. För Negin Azimi har det handlat om benhårt arbete. Under lovveckan har hon varit moderator i en webb-tv-produktion för ett stort kreditkortsföretag. Mycket kraft har också ägnats åt att starta det egna konsultföretaget Negin Azimi Consulting, genom vilket hon planerar driva sina uppskattade föreläsningar. Nyligen blev hon dessutom adjungerad ledamot i styrelsen för SOS Barnbyar. Veckan efter vi ses ska hon resa till Ukraina och besöka en barnby. Resterande tid ägnas åt studierna. Målet? Att komma in på Handelshögskolan i Stockholm.
– Då behövs i stort sett högsta betyg i alla ämnen. Jag vet att jag kommer att klara det om jag lägger ner den tid som krävs, men det är tufft att hinna med när det är så mycket annat som händer.

Läs även: Flydde från Syrien – nu stortrivs hon på svensk redovisningsbyrå

Negin Azimi kom till Stockholmsförorten Rissne från Iran när hon var tre år. Hennes mamma, som är utbildad arkitekt, flydde undan diktaturen för 15 år sedan.
– Mamma fick aldrig något jobb i Sverige, bara praktikplatser. Så jag har sett på nära håll hur det har varit för henne att inte kunna leva ut sina drömmar. Om samhället och företagen hade tagit mer ansvar så tror jag att mamma hade kunnat känna sig som en del av samhället på ett mycket bättre sätt.

Mammans dröm har varit att kunna ge sin dotter ett jobb och ett kontaktnät som hon själv inte hade. Negin Azimis drivkrafter bottnar i mammans utanförskap, resonerar hon.
– I grunden kommer min drivkraft från uppväxten. I Iran har människor inte möjlighet att uttrycka sina politiska åsikter. Människor kan fängslas eller dödas för att de säger vad de tycker. Att se hur mamma behandlades i arbetslivet när vi kom till Sverige gav mig känslan att jag ville förändra världen.

Läs även: Han vill stoppa utanförskapet

Under uppväxten kände Negin Azimi själv tidvis ett stort utanförskap. Under låg- och mellanstadieåren beskrevs hon av lärarna ofta som stökig eftersom hon inte drog sig för att ifrågasätta. I perioder blev hon även utfryst av klasskamraterna.
– När jag gick i femman kallade en lärare in mig på ”problembarnsmöte” och sa att jag skulle bli städare när jag blir vuxen. Jag tror många störde sig på mig eftersom jag tog plats och enligt dem hade en ”killig” attityd. Jag ville också spela fotboll på rasten, inte stå bredvid med de andra tjejerna och kolla.

Negin Azimis föreläsningar handlar om just detta: hur man går från att känna sig borträknad, till att känna sig betydelsefull och behövd. Redan 2014 var hon avslutningstalare vid Svenskt Näringslivs årsstämma. Sedan dess har hon talat på flera skolor och företag. Hon älskar att stå på scenen.
– Om jag hade lyssnat på mina lärare så hade jag aldrig kommit dit jag är i dag. Jag förstod tidigt att jag inte har samma förutsättningar som kända bloggare på Stureplan. Men kommer man från en annan bakgrund, då får man se till att försöka vända nackdelarna till fördelar.

Det var när hon i högstadiet kom i kontakt med kommunikationsavdelningen på Fryshuset som hon fick chans att växa.
– Jag gick en kommunikationskurs på Dale Carnegie och fick träffa flera makthavare och representanter för näringslivet. Det gjorde att självförtroendet växte.

Läs även: Så lyckas du som entreprenör

Negin Azimi har åstadkommit mer än vad många andra 18-åringar vågar drömma om. Att hon 2015 blev världens yngsta TEDx-arrangör är en av de tyngsta meriterna på det telefonbokstjocka cv:t. Den prestigefyllda föreläsningsserien vänder sig till unga inspirationstalare och arrangeras varje år i flera länder runt om i världen.
– Det började när jag gick i åttan och hade tjatat mig in på ett innovationsforum, som egentligen var avsett för ungdomar som var fem år äldre än jag. Där hade vi en mentor som tidigare hade jobbat med TEDx.

Efter några veckors bekantskap frågade han om Negin Azimi ville ta över licensen. Hon tackade ja direkt, utan att veta vad hon gav sig in på, säger hon och skrattar. När jag frågar hur hon – som 17-åring, utan erfarenhet och utan pengar – gick tillväga för att arrangera ett event i världsklass händer något med hennes blick. Entreprenörskapet lyser i ögonen.
– Jag började jaga sponsorer och fick snabbt loss 20 000 kronor, men de pengarna försvann direkt till en hemsida. Eftersom jag inte hade någon budget för marknadsföring så startade jag ett Facebook-event och taggade mina vänner.

Taktiken lyckades. Men hon saknade fortfarande finansiering till eventlokalen på Fryshuset. Och hon hade ingen mat eller dryck att bjuda besökarna på.
– Två veckor innan fattades det 100 000 kronor. Jag var rädd för att gå i personlig konkurs innan jag hade fyllt 18. Men så plötsligt kom ett samtal från ett fastighetsbolag, och jag lyckades få ett möte med ägaren. Han var jättetuff och frågade ut mig totalt. Till slut frågade han om det räckte med 15 000 kronor. Jag svarade: ”Jag vill ju inte tacka nej till pengar men … det är faktiskt för lite”.

Det slutade med att fastighetsmagnaten täckte alla kostnader, förutom maten. Negin Azimis lösning på det var att gå till närmsta Ica-handlare och skriva ner kontaktuppgifter som hon hittade på baksidan av produkterna. Sedan började hon ringa runt. Det slutade med att flera snacks- och mineralvattenföretag sponsrade med produkter. Eventet blev en succé. Temat var ”Shaping the future” och syftade till att inspirera unga att ta sina intressen till nästa nivå. Olika talare – bland annat från Spotify – pratade om hur man kan göra för att få jobba med det man älskar. Det fullsatta eventet, 600 personer, bidrog till att Negin Azimi utsågs till en av världens 20 unga stjärnskott av tidningen Veckans affärer. Dessutom lyftes hon fram som Sveriges ungdomsentreprenör och fick ta emot pris av prins Carl Philip.

Läs även: Jag övervann scenskräcken

Vem inspireras du av? 
– Jag gillar Oprah. Hon hade det väldigt tufft som ung men lyckades vända sitt liv. Och så tycker jag så klart att min mamma är cool.

Vad gör du när du inte arbetar eller studerar?
Negin Azimi stannar upp och funderar.
– Jo! Jag försöker lära mig att meditera. Och för första gången på flera år har jag skaffat ett gymkort. Den här månaden har jag tränat tre gånger, det är ett stort framsteg.

Är det värt det, att jobba så hårt? 
– Absolut. Samtidigt tänker jag att det här är en fas. När jag når en trygghet, kommer in på en bra utbildning, så kommer nog mitt liv bli mer normalt. Jag kommer inte hålla på så här för alltid. Det kanske funkar i Suits, men inte i det verkliga livet.

Fakta

Namn: Negin Azimi.
Ålder: 18 år.
Bor: Rissne utanför Stockholm.
Gör: Föreläsare, egenföretagare, verksamhetsansvarig TedxYouth Stockholm, adjungerad styrelseledamot i SOS Barnbyar, gymnasiestudent.
Meriter: En av näringslivets superkommunikatörer 2016, enligt tidningen Resumé. Sveriges supertalang 2016, enligt Veckans Affärer. En av Sveriges mest lovande unga företagare 2016, enligt Företagarna. En av tjugo unga stjärnskott i världen att hålla ögonen på, enligt Veckans Affärer 2015. Årets uppstickare 2015, enligt Shortcut. Sveriges ungdomsentreprenör 2014.

Fakta

Negin Azimis 3 bästa tips till unga entreprenörer

1. Sluta jämföra dig med andra och bara kör ditt eget race. Följ klyschigt nog din inre kompass.

2. Var inte rädd för att misslyckas, tänk ”vad kan det här ge mig” och inte ”vad kan jag förlora på detta”.

3. Ge inte upp och tyck inte synd om dig själv, vad som helst är möjligt i Sverige (speciellt om man har ett svenskt pass som underlättar processen väldigt mycket) . Du kommer att få många nej innan det blir ett ja.

Fakta

TED & TEdxYouth Stockholm

• TED (technology, entertainment, design) är en icke vinstdrivande organisation som via tvärvetenskapliga konferenser vill lyfta idéer som är värda att sprida. Under den årliga konferensen hålls ett antal föredrag med högprofilerade föredragshållare, som blivit kända som TED Talks.

• TEDx är ett program av lokala, självorganiserande event som samlar människor för att dela en TED-liknande upplevelse. På eventet i Stockholm, som alltså kallas för TEDxYouth Stockholm, kombineras livetalare med TEDTalks-videor.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se