Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Aurore Belfrage i London – födelsestaden som varit hennes hem i flera omgångar. Foto: Rob Greig.

Start up-profil som drömmer om fred i Mellanöstern

Som tonåring ville hon bli Sveriges första kvinnliga statsminister. I dag är EQT Ventures Aurore Belfrage en eldsjäl inom startup-världen. Civilekonomen möter en 37-årig riskkapitalist vars hjärta klappar för London – och Mellanöstern.

Vi träffas för en sen lunch på ett stimmigt, mellanösterninfluerat snabbmatshak i Hötorgshallen i centrala Stockholm. Aurore Belfrage spetsar en bit mojsig aubergine på gaffeln. Hon är svag för den mörkvioletta grönsaken. Den är först och främst ”sjukt god” – men har också magiska egenskaper, menar hon. När Aurore Belfrage 2014 började resa runt i Mellanöstern med en föreläsningsserie där hon med humor som verktyg pratade om att bygga teknikbolag – hon besökte bland annat Beirut, Dubai, Kairo, Riyadh och Erbil – använde hon just aubergine som brobyggare.

– Jag har varit fascinerad av aubergine sedan jag var liten och under mina resor i regionen delade jag ofta med mig av min kärlek till denna vackra frukt. Det började som ett skämt men jag upptäckte snabbt att alla hade ett förhållande till auberginen. Om och om igen delade folk med sig av favoritrecept eller historier om sin mormor. Auberginen är basen i köket i Mellanöstern och är gräns- och religionsöverskridande. Jag tror att aubergine, på samma sätt som fotboll, har förmågan att vara en förenande kraft.

Läs även: Starta eget i stället för att söka jobb hos de stora

Aurore Belfrage är på blixtvisit i Stockholm där intervjun görs. Bilderna tas däremot i London. Det är ganska typiskt. Hon har under lång tid bott i sin resväska.

– Men 2017 kommer jag att flytta mer permanent till London, eftersom det är en stor och viktig marknad.

Sedan drygt ett år tillbaka arbetar hon för EQT Ventures. Bolaget har beskrivits som ”Sveriges största riskkapitalfond för investeringar i unga tillväxtbolag – någonsin” (Dagens Industri, april 2016). Aurore Belfrage ansvarar för riskkapitaljättens europeiska plattform ”Together”, som matchar tidiga investerare och unga techstartups med erfarna ängel- och såddinvesterare. Arbetet handlar bland annat om att hjälpa investerare att titta på bolag som ligger utanför deras vanliga sfär.

– Jag jobbar mycket med investerare som går in i bolag i ett tidigt skede. Något som blir allt tydligare för mig är skillnaden mellan proffs, och de med mindre erfarenhet. De som själva har byggt bolag fattar hur svårt det är och kan, utöver kapital, addera värde på riktigt. Det är lätt att säga att man ”gillar risk”. Det låter catchy. Fram till dess att någonting faktiskt går fel.

Läs även: Så får du finansiering via crowdfunding

Aurore Belfrage växte upp i London och i Riyadh i Saudiarabien innan hon kom till Sverige vid nio års ålder. Hon utstrålar pondus och har något okonstlat och direkt över sig; en internationell rakt på sak-aura. Hoppar ledigt mellan svenska och engelska. Det till synes osvikliga självförtroendet tycks grundmurat.

– I tonåren drömde jag om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Min pappa och farfar var diplomater, och jag har alltid varit fascinerad av internationell politik. Lite längre fram drömde jag om att bli kurator för MoMa i New York.

Efter gymnasiet läste Aurore Belfrage visserligen både statskunskap och konstvetenskap under ett par terminer vid Lunds universitet, men 1999 föll det långsiktiga utbildningsvalet till slut på Handelshögskolan i Stockholm.

– Att läsa där var nyttigt av många anledningar. Inte minst för att jag hamnade i ett sammanhang med många skarpa hjärnor. Jag är inte bäst längre! Så tror jag många känner som börjar där. Min inriktning, ”Organisation, ledarskap och entreprenörskap”, handlade mycket om hur man leder och implementerar en förändringsprocess.

Läs även: Nio svenska handelshögskolor bland världens 1 000 främsta

Efter Handelshögskolan flyttade Aurore Belfrage tillbaka till London och landade i ett jobb på Kreab som talskrivare åt internationella näringslivstoppar. Efter ett par år i London gick flyttlasset tillbaka till Sverige och Göteborg. Aurore sökte sig till Stena Metall, som bland annat återvinner och förädlar elektronikskrot.

– Det verkade urspännande. Konkret och operativt. Så jag ringde upp dem och sa: Jag vill bli skrothandlare! De skrattade nog i andra änden, men så blev det.

Efter tre år på Stena Metall – Aurore blev en del av koncernens europeiska expansion och var bland annat vd för bolagets tjeckiska och italienska verksamheter – blev det en ny vända i London.

Efter en tid på nätannonseringsföretaget Tradedoubler lämnade hon återigen England, för ett jobb som digital säljchef på Metro International i Stockholm. En dag i mediehuset på Ringvägen i Stockholm ringde serieentreprenören, affärsängeln och IT-pionjären Hjalmar Winbladh: ville hon bli medgrundare i ett nytt startup-bolag – Wrapp? Året var 2011 och Wrapps affärsidé var att erbjuda digitala presentkort som gick att använda i fysiska butiker.

– Det var ett fantastiskt samtal som jag aldrig kommer att glömma. Hjalmar slängde en massa buzzword på mig som jag inte fattade någonting av, men det lät väldigt spännande. Jag sa ja på stående fot, även om det kändes lite läskigt. Jag gick ju från en trygg anställning, och kastade mig rakt in i någonting ganska riskfyllt.

Läs även: Viktigt för ekonomer att kunna lite tech

Wrapp tog in 150 miljoner i kapital och blev snabbt hajpade. Flera välrenommerade namn tog plats i styrelsen, däribland Linkedins grundare Reid Hoffman. För Aurore blev det tre lärorika år.

– Varje dag pendlade mellan high five och disaster. Det var på samma gång slitsamt och enormt roligt. Kicken i att se ditt eget bolag växa är obeskrivlig. Och energin som uppstår när man bygger någonting tillsammans är oslagbar.

Den sista tiden med Wrapp bodde Aurore i San Francisco. Hon kom till startup-meckat Silicon Valley med ”extremt svulstiga förväntningar”, som inte motsvarades. Hon trivdes inte. I samma veva tvingades Wrapp hitta en ny inriktning. Aurore Belfrage valde då att hoppa av, ett beslut som hon i dag är glad över.

– Jag hade inte energin att fortsätta när företaget skulle hitta en ny vinkling.

Läs även: Han jagar nästa Spotify

Nu började Aurore Belfrage fundera på Mellanöstern. På en middag fick hon frågan av en bekant: Du som reser mycket i Mellanöstern Aurore, hur ser techscenen ut där?

– Jag hade inget svar. Vilket jag naturligtvis, eftersom jag är en besserwisser, inte kunde acceptera. Jag började googla.

Hon hittade Your Middle East, ett initiativ kring medborgarjournalistik startat av de svenska bröderna David och Adam Hedengren. För dem pitchade Aurore en kringresande, informell samtalsserie – en humoristisk roadshow – om konsten att bygga innovativa teknikbolag och med fokus på kvinnliga entreprenörer. Under ett och ett halvt år reste hon runt i Mellanöstern och pratade med investerare, inkubatorer, entreprenörer, professorer och media.

Syftet med dina techevent i Mellanöstern var att lyfta nya bolag och entreprenörer. Men du har också berättat om ett mer långsiktigt och högre mål: fred i Mellanöstern. En skeptiker skulle kanske säga att det krävs mer än ny teknologi för att lösa krig?

– Det enkla svaret är: ja. Det andra svaret är – du har ett val. Antingen försöker du, eller så gör du det inte. Och jag är byggd så att jag måste försöka, framför allt när det handlar om så viktiga saker. Att hitta gemensamma värden och skapa band mellan människor – det tror jag är en väldigt bra början.

Läs även: Philip Kotler vill marknadsföra fred

Fakta

Namn: Aurore Belfrage.
Ålder: 37 år.
Gör: Investerar i innovation och människor, just nu på EQT Ventures.
Bor: Hmmm… i min resväska?
Familj: Stor, högljudd och ljuvlig.
Utbildning: Civilekonomutbildning från Handelshögskolan i Stockholm.

Fakta

Tre snabba till Aurore Belfrage

Vem inspirerar dig?
– Kapten Jack Sparrow (från filmsviten ”Pirates of the Caribbean”). Inte för att han är knasig och småfull, utan för att han ofta ställs inför dilemmat: Vill du hitta skatten eller rädda prinsessan? Hans svar: ”I want both”. Jag inspireras av det där. Att göra om frågan, och bryta givna strukturer.

Du brukar göra en poäng av att det inte är någon skillnad på entreprenörer från Aleppo och Akalla?
– Skillnaden är mycket mindre än vad folk tror. Men, visst, när jag kom till Erbil i Irak hösten 2014, inte långt från IS:s gräns, så var stämningen påverkad. Men responsen blev samtidigt fantastisk, eftersom de uttryckte sådan glädje över en så enkel sak som att jag behandlade dem som de entreprenörer de är.

Vad är det viktigaste som du fått med dig från Handelshögskolan?
– Att det är skitsvårt att bygga bolag. Och att det är skitsvårt att leda bolag. Och att allting i slutändan handlar om människor. Jag förstod inte hur viktig den där sista biten faktiskt var förrän jag kom ut i arbetslivet. Det går inte att bygga bolag i Excel-ark.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se