Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Självklart kan jag bli rädd”

Cecilia Henrikson säljer egna drömäventyr.

När konferensarrangören Adventura ombildades 2007 gick du från att vara anställd till att bli en av tre delägare. Vad är skillnaden?
– Själva jobbet att ordna konferenser och företagsaktiviteter är detsamma. Men allt runt omkring är en större utmaning och mycket roligare, det ger en annan kraft.

Du kuskar runt världen för att hitta häftiga ställen att erbjuda. Vilka är dina favoriter just nu?
– Senast var jag i Slovenien och provade forsränning och snart ska jag till Havanna och Viñales på Cuba. Sydafrika, Ecuador och Bolivia är storfavoriter. Privat står bland annat Vietnam och Nepal på min planeringslista. Och jag vill gärna se mer av Afrika.

I fjol växte företaget från 4 till 14 miljoner i omsättning. Och nyligen utsågs ni till Årets entreprenör inom svensk turism. Vad är hemligheten?
– Vi är tydliga med att vi erbjuder de riktiga pärlorna som folk inte hittar själva. Vem som helst kan ju ordna en resa till Barcelona. Vi fixar allt från hundspannsturer i Lappland till kajakpaddling längs Hudson River i New York. Den typiska gruppen är ett gäng säljare.

De flesta aktiviteterna ordnar ni trots allt i Sverige. Ni har också inlett en offensiv för att locka britter hit. Vad är det som lockar med till exempel Lappland?
– Lappland kallas Europas sista vildmark och naturen och upplevelsen är helt unik. Som med allt annat gäller det att ge kunden det lilla extra, framkalla en wow-känsla.

Du har hoppat fallskärm, liftat runt Nya Zeeland, bestigit berg och rest ensam på Borneo. Finns det inget du är rädd för?
– Självklart kan jag bli rädd och nervös för massor av saker, men mitt mål är att utmana mig själv varje dag. Det som verkligen skrämmer är tanken på att något skulle hända familj eller vänner.

Vilket är ditt bästa råd till den som vill ge sig ut på äventyr?
– Att alltid lyssna på magkänslan. Att gå emot intuitionen har satt mig i situationer som kunde ha blivit farliga, ett exempel är när jag liftade ensam i Spanien. Men jag har haft tur och aldrig råkat illa ut.

Fakta

Kopplar gärna av på hästryggen
Cecilia Henrikson är 34 år och är civilekonom med inriktning på marknadsföring från Lunds universitet 2002. Hon bor i ett hus nära havet i skånska Beddinge­strand. Förutom att resa så gillar hon fallskärmshoppning och bergsklättring, liksom att rida på egna hästen Midnight Express. Strävar efter att hitta en balans mellan äventyr och lugn, bland annat genom yoga.

Mer på civilekonomen.se