Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Christian Wass Foto: Eva Quirbach. (Bilden är beskuren)

Olyckan förändrade allt

Christian Wass skulle just påbörja vägen till en karriär inom finans- branschen. Då förändrades hela hans liv, bokstavligen, på en sekund. Ett olyckligt dyk gjorde honom förlamad från bröstet och nedåt. Tack vare andras hjälp och enorm envishet lyckades Christian ändå förverkliga sina drömmar. Nu åker han landet runt för att dela med sig av sina lärdomar om att hantera förändringar.

Det är en söndag i augusti, bara ett par veckor kvar till terminsstarten på civilekonomprogrammet. Christian Wass och hans kompis har utmanat varandra i en tennismatch och bestämmer sig för att ta en sväng förbi badplatsen Getskär några mil norr om Göteborg för att skölja av sig svetten. 

– Jag  hade badat mycket där i barndomen, men hade inte varit där på ett par år, säger Christian Wass. 

Kompisen springer före ut på bryggan och Christian kommer inte långt efter. Ögonblicket före bryggkanten blir Christian tveksam om han ska hoppa med fötterna eller huvudet först. Det blir ett dyk. Redan i luften märker han att han tappar kontrollen. Han flaxar med armarna för att kompensera och kommer fel i mötet med vattenytan. Det gör att Christian far lodrätt ner mot botten. 

– Jag drog huvudet i sandbotten. Smärtan som drog genom kroppen var helt obeskrivlig. 

Först blir Christian mest förvånad när han märker att han inte kan röra sig. Men det byts snart i panik. Hans kropp flyter upp i vattenytan och han ligger med ansiktet nedåt utan att kunna dra efter luft. Det känns som en evighet innan kompisen drar upp honom och ringer en ambulans. 

På sjukhuset kan läkarna snabbt konstatera att Christian brutit den femte nackkotan. Kontakten med kroppen nedanför bröstet är bruten för alltid. 

– Att bryta nacken är som att klippa av en elsladd. Strömmen går inte fram längre. 

Där och då började Christian Wass den förändringsresa som i viss mån fortfarande pågår. Han lyckades med sitt mål att bli ekonom och jobba som aktiemäklare och i dag föreläser han om förändringsprocesser utifrån sina egna livserfarenheter. Men det har varit en lång väg dit.  

Hans första tid på sjukhuset är en daglig kamp för att lära sig klara det mest nödvändiga: Att få i sig maten på tallriken trots att armarna känns tunga och händerna inte lyder. Att för första gången sätta sig i en rullstol och försöka balansera för att inte ramla ur.

Det tar tre månader innan Christian på allvar förstår de långsiktiga konsekvenserna av olyckan. Då bryter han ihop fullständigt. Hela hans framtid är utraderad: Drömmarna om att göra karriär, skaffa familj, köpa ett fint hus. Kvar är bara ett stort tomrum. 

Ett år efter olyckan har Christian Wass hunnit bo några månader i egen lägenhet, efter sju månader på sjukhus och två på rehabiliteringshem. På årsdagen av olyckan bestämmer han sig för att åka till Ikea tillsammans med sin assistent för att köpa några småsaker till hushållet. Men där i trängseln när han hela tiden krockar med människor och möbler brister något. Minnena från olyckan tränger sig på i ett kaotiskt virrvarr och han går in i något som liknar en psykos. Under ett par veckor stänger han in sig och funderar konkret på olika sätt att ta sitt liv. Men mitt i det djupaste mörkret kommer han till en vändpunkt. Christian Wass minns det så tydligt: En dag återfinner han en tavla som han fått på sjukhuset i samband med att släkt och vänner skramlat ihop till en liten stereo. Där på tavlan har 76 personer skrivit sina namn.

Tanken på alla människor som älskar honom och som gett honom sitt stöd får Christian att vända på perspektiven.

– Då förstod jag att jag var tvungen att försöka leva mitt eget liv igen.

Med stor beslutsamhet börjar han så på civilekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Ekonomyrket hade varit hans dröm sedan barnsben och är fortfarande det enda alternativ som existerar. Det gör att han härdar ut att sitta still och plugga trots att benen ideligen hoppar till av spasmer. Och att han envist skriver tentorna med penna och papper som alla andra, trots att han måste kämpa med hela armen för att försöka forma bokstäverna. 

– Jag ville gärna vara som alla andra och inte särbehandlas. I dag hade jag aldrig varit beredd att lägga ner det jobbet för att fixa det. Då hade jag valt en annan väg i stället. 

Blir uppsagd  

Efter utbildningen får Christian jobb på Nordeas kundtjänst och avancerar snart dit han egentligen vill vara – aktieavdelningen. Han utvecklar snart särskilda system för att trots sina stela händer kunna hantera depånummer, kundkonton och orderläggning lika snabbt som de andra mäklarna. Trots att jobbet suger upp nästan alla hans krafter stortrivs han med pulsen och med ansvaret i att hantera kundernas pengar.

När it-bubblan spricker i början av 2000-talet blir Christian uppsagd. Han får sedan jobb som säljare på ett försäkringsbolag och hoppas kunna använda samma strategi som på Nordea – att komma in i företaget och successivt jobba sig in på aktieavdelningen. Men trots ett gediget cv och toppsiffror som säljare blir han aldrig ens kallad på intervju för tjänsterna han söker.

– Jag har inga som helst belägg för det, men det är första gången jag fått en känsla av att handikappet stod emellan mig och en karriärutveckling. 

Till slut väljer Christian att säga upp sig. I samma veva får han kontakt med en entusiastisk säljcoach som vill ha honom som kollega. Men efterhand rinner samarbetsplanerna ut 

i sanden, men då har Christian redan förberett sig genom att läsa in litteratur kring säljteknik och personlighetsutveckling. Så han bestämmer sig för att satsa på egen hand. Det blir starten för hans nya karriär som föreläsare och coach.

Med tiden har det blivit allt tydligare för Christian Wass att den förändringsprocess som han själv har gått igenom även har gett honom lärdomar som är giltiga på ett större plan. En av dem handlar om vikten av att våga be om hjälp.

Ända sedan olyckan har det varit helt nödvändigt för Christian att be andra människor om hjälp med praktiska saker. Det var jobbigt 

i början, men när han väl har kommit över tröskeln och släppt prestigen får han lättare att be om hjälp även på andra plan. Snart märker han också att hans eget beteende smittar av sig på omgivningen.

– I allmänhet är vi otroligt måna om att inte avslöja en brist. Men jag tror att mina kollegor kände att de kunde använda mig som referenspunkt. ”Om han behöver så mycket stöd så ska väl jag också kunna be om hjälp.”

Christian Wass har tidigare inte sett sig själv som en person som passar för att stå i rampljuset. Men han märker snart att han trivs i rollen och att han lyckas fånga åhörarnas uppmärksamhet.

– Det var häftigt med den omedelbara responsen – att se att folk tyckte att det jag hade att komma med var relevant för deras arbetsmiljö.  

Ger perspektiv  

Christian Wass tror att hans trovärdighet till stor del kommer av att hans budskap grundar sig i levd erfarenhet. Han anlitas ofta av företag och organisationer som är inne i en större förändringsprocess. Där kan hans livshistoria också bidra till att ge perspektiv på graden av förändring, tror han. 

Christians budskap kan ses som en form av värdegrundsarbete, som gör organisationer bättre förberedda att hantera förändringar. Andra konsulter kan bidra med råd om det praktiska genomförandet. Men om en organisation är otrygg och medarbetarna osäkra blir förändringarna ändå inte genomförda på ett bra sätt.

Utöver att be om hjälp lyfter han fram tre ytterligare verktyg i sitt coacharbete: ge komplimanger, lufta ventilerna och lev med dina begränsningar. Det senare har han själv kämpat med länge. Han konstaterar att han varit nära att uppslukas flera gånger – först av sitt handikapp, sedan av sitt jobb. Lösningen är att inte lägga in hela sin identitet i en enda roll. 

– En chef vill förstås att medarbetarna ska vara fullständigt dedikerade sitt jobb. Och visst finns det perioder då det måste vara fullt blås på en arbetsplats. Men på sikt får man personal som mår bättre om man även tar hänsyn till övriga delar av livet.

Med tiden har han lärt sig hitta en bra balans i livet. Där har Astrid och August hjälpt till.

– Att få barn ger helt klart nya perspektiv på tillvaron.

I dag, tjugo år efter olyckan, kan Christian Wass konstatera att han uppnått allt det som han trodde var förlorat. Och lite till. Ironiskt nog är det tack vare olyckan som han numera kan titulera sig både författare och förändringscoach.

– Det är häftigt att kunna vara med och påverka människor och företagskulturer på ett positivt sätt. Det ger en större kick än att göra en bra placering åt en kund.

Fakta

CHRISTIAN WASS

Ålder: 40 år. 
Familj: Gift och två barn, 5 år och 7 månader.
Yrke: Förändringscoach  och författare. Har gett ut boken Invalido på Hoi förlag. 
Bor: Sannegårdshamnen, Göteborg. 
Intressen: Sport, litteratur, familjen.

Mer på civilekonomen.se