Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Lugnet i stormen

Det var varken fäbless för siffror eller statistik som lockade Stefan Lundgren till en av landets mest inflytelserika myndigheter: Statistiska centralbyrån. Snarast hans samhällsintresse. Möt SCB:s generaldirektör i ett porträtt av Eyal Sharon Krafft.

Hur upphetsad kan man bli av siffror? Smaka på ordet centralbyrån. Hur spännande låter det? Ordet förmår även Statistiska centralbyråns generaldirektör Stefan Lundgren att rynka på näsan. Med armarna i kors över bröstkorgen berättar han vilka fördomar han har mött om myndigheten han basar över sedan januari i år: Att den skulle vara träig, trist, tråkig.
Nej, för Stefan Lundgren handlar det inte om någon passion för vare sig siffror, matematik eller statistik, även om han alltid haft lätt för matematik. Han blev civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, forskarstuderade där och blev ekonomie doktor, sedermera docent. Siffror var centrala även under hans åtta år som chef på finansdepartementet, liksom de efterföljande åren som vd för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS. Ändå var det inte någon fäbless för siffror som förmådde honom att prisge sin tonårsdröm om ett behagligt korrespondentliv. Snarast handlade det om ett växande samhällsintresse, ett konkret sådant.
 – Jag ville ha fakta att utgå ifrån, veta varför länder blir rika. Därför blev det nog ekonomi. Mindre flummigt, mer handfast. Det är inte siffrorna jag är intresserad av, utan logiken. Jag är nog en upplysningsmänniska: Jag vill gärna att det som är förnuftigt ska gälla i slutändan. En förhoppning som inte alltid fungerar i verkligheten, säger han och avfyrar ett syrligt leende.

Utom lättheten för matematik tog han med sig ännu en tillgång från uppväxten i den samhällsintresserade familjen i ett litet samhälle utanför Borås, något som han säger sitter i generna: Hans orubbliga lugn. Även när hela havet stormar.
Redan under hans korta tid hos SCB har denna tillgång betalat sig. För oss som inte är invigda i SCB:s vikt för den samhälleliga infrastrukturen, två konkreta exempel:
SCB levererar underlag för konsumentprisindexet. Plikttroget, varje månad. Indexet ligger till grund inte bara för socialförsäkringarnas omfattande utbetalningar, utan även för allsköns civilrättsliga avtal, som hyresavtal.

Mindre känt, men minst lika viktiga för samhället är siffrorna över landets ekonomiska tillväxt, de så kallade nationalräkenskaperna. Det är utifrån dessa siffror som regeringen gör sina
prognoser och utformar sin ekonomiska politik.
– Blir det stora fel kan det få konsekvenser, konstaterar Stefan Lundgren.
Just detta har inträffat och kommit i dagen, med efterföljande mediestorm. Ett stort fel begicks rörande detaljhandeln, följt av en serie omfattande fel som ledde till att svenskarnas förmögenhet överskattades med 500 miljarder kronor. Främst berodde felen på att SCB inte följde sina egna rutiner.
–  Först var jag bekymrad. När felserien upptäcktes blev jag mer irriterad – och besviken. Alla som var berörda förstod att detta inte var okej, även om jag inte behövde skälla ut någon. Jag blir väldigt sällan så arg att jag tappar humöret och skäller ut folk. Det som irriterar mig mest är när saker och ting inte blir utförda som bestämt, om de görs på fel sätt eller onödigt slarvigt. Däremot är det mänskligt att medarbetare gör fel.
Ändå förhöll han sig lika lugn, tålmodig som alltid. Han tappade inte humöret, utan analyserade situationen. Irritationen och besvikelsen fick han lägga band på och han lyckades rida ut stormen.

Lika sparsam med yviga känsloyttringar är han vid glädje, som vid den väl genomförda presentationen några medarbetare utförde häromdagen.
– Det var inte så att jag applåderade. Utåt visar jag varken glädje eller ilska. Jag försöker att visa uppskattning och tänker skicka medarbetarna mejl och tala om att de gjorde ett bra jobb.
Han är dock medveten om vilka risker som det lugna och analytiska sinnelaget kan föra med sig.
– Några kan tycka att jag är väl eftertänksam, för det kan ta tid när jag tar ett varv till och vill fundera över ett förestående beslut. Mina medarbetare har haft önskemål om att jag skulle vara snabbare, så jag är väl medveten om det.
Stresstoppar och långa arbetsdagar utgör ingen nyhet. Bådadera tränade han väl och länge på under tiden som chef på finansdepartementet.
– Stress kan uppstå när man försöker vara perfekt och är för ambitiös. Man måste lära sig att inte allt behöver vara perfekt, att nöja sig med att göra så gott man kan.
Men även han kom nära sin smärtgräns ett antal gånger, vidgår han. Antagligen utan att någon på jobbet lade märke till det.
– Risken är snarast att jag är otrevlig och odräglig på hemmaplan i stället för på jobbet. Hur? Jag blir mer upptagen med mina egna problem än med familjens behov. Det har hänt några gånger och var en nyttig upplevelse. Jag funderade på vad som var viktigt i livet och kom fram till att jobbet aldrig får gå ut över familjen.

Hemma är arbetsfördelningen följande. Hustrun tar sig an trädgården, han lagar maten, helg och söcken. Det råder inget tvivel om vilka rätter som faller honom på läppen.
– Jag är rätt ivrig för efterrätter, säger han och namnger en favorit: tarte tatin – fransk äppelpaj.
Fast det är inte vid spisen som han skakar av sig jobbdammet, utan en trappa ner i suterrängvillans gillestuga. Med sig har han en skönlitterär bok såsom Väinö Linnas episka trilogi Här under polstjärnan som ska kunna föra honom fjärran från siffrornas värld.
– Läsningen är ett sätt att upptäcka en annan värld, säger han innan han återgår till verkligheten.

Fakta

❱ Namn: Stefan Lundgren
❱ Gör: Generaldirektör för Statistiska centralbyrån.
❱ Ålder: 58 år.
❱ Bor: Tyresö utanför Stockholm.
❱ Familj: Fru, tre utflugna barn.
❱ Bakgrund: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Blev ekonomie doktor vid Handels 1985, docent 1993. 1995 chef för Strukturenheten på finansdepartementet och ansvarade för Långtidsutredningen. Utsågs 1999 till chef för hela Ekonomiska avdelningen på finansdepartementet. Vd för SNS 2002–2009. Generaldirektör på SCB sedan december 2009.
❱ Fritid: Läsning, matlagning.
❱ Styrka: Lugn, jämnt humör, tålmodig, stresstålig, kan prioritera.
❱ Svaghet: Lite väl analytiskt lagd. Kan ta väl lång tid fram till beslut.
❱ Inte helt felfri: »Jag har inga problem att erkänna om jag gjort fel. Jag är prestigelös. Sedan finns det folk som tycker att jag har fel fastän jag har rätt. Då gäller det att stå på sig.«

Mer på civilekonomen.se