Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Livet handlar om att resa”

Från läkardrömmar till privatlektioner för japanska hemmafruar till resebranschen. Civilekonomen Indra Uhmeier har till slut hittat rätt och förverkligat sin stora dröm om en egen lyxresebyrå. Uppväxten i New York, Köpenhamn och Paris skadar inte.

I familjens villa i Saltsjöbaden har Indra Uhmeier sitt kontor. En världskarta täcker ena väggen och skvallrar om vad hennes årsgamla företag sysslar med: att skräddarsy resor. Fast inte vilka resor som helst …

 Jag har sytt ihop ett bröllop för hundratals gäster i Beirut, ordnat safariboende i lyxtält med rinnande vatten och lyxtågresor genom Sydafrika. Resenärerna kan be mig om det mesta – champagne och tårta på rummet, limousin med chaufför, adresser till butiker i New York som säljer Manolo Blahnik-skor eller färdiga bordsbokningar på de bästa restaurangerna när de landar, berättar Indra Uhmeier.

Det hörs och syns att hon gör sitt nya jobb med glöd. Historien om hur hon förverkligat sin dröm börjar med en resenärsuppväxt.

– Jag är född på Manhattan. Pappa är från Trinidad och Tobago. Han träffade mamma som är från Sverige när han var i Europa för att plugga ekonomi. Sen fick han ett erbjudande om att bli spökskrivare åt en amerikansk författare, så han och mamma flyttade till New York. Men jag var i Sverige varje sommar, berättar Indra som hann gå ett år i skolan i USA innan Danmark blev hennes tillfälliga hem.

– Mamma längtade hem till Sverige så pappa lyckades få jobb som lärare på ett universitet i Danmark i ett år. Sen flyttade vi tillbaka till New York och pappa blev chef för finansdelen av New York Times, berättar Indra.

Ogillade hierarki

Men efter fem år längtade hennes mamma tillbaka till Europa igen.

 Pappa lyckades bli chefredaktör för Herald Tribune i Paris så där gick jag högstadiet. Det är en underbar stad och jag lärde mig flytande franska snabbt. Ändå var det en hierarki jag inte gillade, konstaterar Indra.

I Sverige fanns mormor och morfar och kusiner. Så det blev gymnasiestudier i Sigtuna. Indra ville bli läkare och efter studenten fick hon jobb på sjukhus. Vikten av att hjälpa andra hade föräldrarna trummat i sina barn. Ändå fattades det något. Indra provade resebranschen och märkte att hon brann för service. Eftersom föräldrarna ansåg att ”ekonomi alltid är bra att kunna” sökte Indra till Handels i Stockholm. Samtidigt kom en KTH-student in i hennes liv. Det var kärlek vid första ögonkastet, efter examen gifte de sig och snart kom första barnet. Då blev Japan familjens hemvist i ett halvår när maken fick en postdoc-tjänst i Kyoto. Indra fyllde sina dagar med att vara privatlärare i engelska för japanskor.

– Det blev en väg att få umgås med dem. Det var fascinerande att ta del av deras öden.

Hemma i Sverige fortsatte språklektionerna för japanskor som följt med sina makar på jobb.

Efter ännu en föräldraledighet längtade Indra efter jobb som resesäljare. Men många såg henne som överkvalificerad. Till slut fick hon jobb som ekonom på Select Travel och blev ekonomichef för hela Select koncernen.

Efter en sväng som ekonomichef och affärsutvecklare på Destination Stockholm dök chansen upp att bli delägare i en resebyrå. Och efter ett år var Indra säker – hon skulle starta en egen byrå.

– Jag skaffade nödvändiga försäkringar och licenser, designade en hemsida och tröskade igenom otroligt krångliga processer för att få en kreditkortsapparat. I början fick jag trolla med knäna. Men jag fick i väg alla på deras resor, skrattar Indra.

Steg för steg har hon byggt upp sin verksamhet och sytt ihop sin nya karriär.

– Jag har besökt otaliga lyxhotell, intervjuat hotellmanagers och förhandlat till mig bra priser. Nu lever jag min dröm. Livet handlar om att resa och att hjälpa andra.

Fakta

Indra Uhmeier

Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Grundare och vd för lyxresebyrån Memora Travel.

Mer på civilekonomen.se