Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Magdalena Gerger, vd för Systembolaget. Foto: Gustav Gräll

Systembolagets vd om monopolets utmaningar

Efter uppväxten intill de jämtländska skidbackarna har hon gjort en lång karriär som företagsledare. Systembolagets vd Magdalena Gerger berättar om samhällsansvaret, ensamrätten och debatten om gårdsförsäljning av alkohol.

Föreställ er följande. En vd på ett bolag har i uppdrag att leverera avkastning till ägarna, men ska samtidigt begränsa tillgängligheten på produkterna och i vissa avseenden hålla nere konsumtionen. Det låter kanske inte som en vanlig situation för en företagsledare. Inte skulle väl en vd för ett internationellt klädföretag lägga några strån i kors för att dämpa efterfrågan på jeans, inte ens i de fall där kunden redan har en garderob belamrad med byxor? Denna komplicerade balansakt mellan avkastning och socialt ansvarstagande hör dock till vardagen för Magdalena Gerger, vd för statligt ägda Systembolaget.

Läs också: Med en plan når du ditt karriärmål

Sedan hon för första gången klev in på huvudkontoret vid Kungsträdgården i centrala Stockholm är hennes uppgift att höja kvalitén på organisationen, som har ensamrätt på alkoholförsäljningen i landet genom 440 butiker och 460 ombud. En stor del av förändringsarbetet har handlat om att få samtliga anställda att jobba gemensamt och enhetligt med kunden i fokus, oavsett om de möter kunden direkt i butik eller arbetar med inköpsfrågor.

Magdalena Gerger

– När jag började var organisationen spretigare. Att arbeta kundorienterat låter enkelt, men mycket har ändrats i bolaget. Vi jobbar för att få varje anställd att förstå vad vår kundfokuserade strategi betyder på just den positionen. Kom då ihåg att vi är 5 000 anställda, säger Magdalena Gerger.

Systembolaget har ökat sin försäljning stadigt. Ifjol steg intäkterna med 3,1 procent till 29,3 miljarder kronor. Ökningen beror främst på att kunderna köper dyrare varor samt på höjningen av alkoholskatten. Men när Magdalena Gerger snabbt och engagerat pratar om hur Systembolaget har förändrats de senaste åren är inte den finansiella prestationen i centrum. Istället återkommer hon till begrepp som ”service” och ”kvalitet”. Bland annat har sortimentet utvecklats genom fler drycker från småskaliga hantverksproducenter, de testar hemleverans för e-handelskunder. Framförallt framhåller hon arbete med att öka kunskapen om riskerna med alkohol, som är en central del av uppdraget från staten, genom till exempel informationskampanjer och kundbemötandet i butikerna.

Ett försök med gårdsförsäljning skulle tydligt gynna inhemska, exempelvis skånska, producenter. Det är diskriminerande och inte i linje med EU-rätten.

Stödet för ensamrätten har ökat de senaste åren, visar undersökningar som Systembolaget har beställt från TNS Sifo. Samtidigt har alkoholkonsumtionen minskat, vilket Magdalena Gerger anser är positivt. Denna utveckling är ett bevis på att de har lyckats balansera affärer och ansvarstagande, menar hon.

– Tidigare när en kund frågade om det räcker med en eller två flaskor vin till middagen, så var vi mer försiktiga. När vi får sådana frågor idag så tar vi dialogen. Vi har blivit mer offensiva i takt med att förtroendet för vårt arbetssätt har ökat.

Läs också: Felländer vill ha mer mänsklighet i tekniken

Som liten kunde hon knappast ana att hon en dag skulle bli vd för Systembolaget och chef för 5 000 anställda. Hon växte upp i jämtländska Östersund med tre syskon, en mamma som var gymnastiklärare och en pappa som var ingenjör på Ericsson. Den sportintresserade familjen tillbringade mycket tid i naturen, inte minst i skidbacken. Efter gymnasiet flyttade hon till Österrike och utbildade sig till skidlärare. Efternamnet kommer för övrigt från farmoderns släkt som bland annat drev en vingård i landet. Ganska snart gav hon upp pjäxor och skidliftar för att utbilda sig till ekonom vid Handels i Stockholm.

– Näringslivet verkade spännande och jag kände att jag inte bara ville syssla med skidor. Efter året i Österrike fick jag energi till att plugga, säger hon.

Under merparten av karriären har arbetat med konsumentprodukter. Efter studierna anställdes hon på marknadssidan på Grand Metropolitan i London som skötte lanseringen av det amerikanska glassmärket Häagen-Dazs i Europa.

– Det var lärorikt att vara med om en hel utrullningsplan av en produkt. Jag sprang rent konkret omkring i butiker för att sälja in glass.

Efter det har hon haft flera ledande befattningar inom olika konsumentföretag. På Nestle ansvarade hon för kaffedivisonen, på Arla för färskvaror. Genomgående har hennes drivkraft varit att förstå kunderna och de trender som påverkar marknaderna – i allt från hållbarhet till service.

– Jag har inte fastnat i ett specialistskrå, utan alltid haft kund, marknad och affär i centrum även om branscherna har varierat. Jag gillar att jobba brett och tror att det är en fördel att ha en ekonomutbildning.

Läs också: Folksams vd vill bli ihågkommen som snäll

Magdalena Gerger har inlett en annan karriär de tolv senaste åren – som styrelseproffs. Tidigare har hon suttit i styrelsen för Husqvarna och Ikea. För närvarande har hon styrelseuppdrag för bland andra industridistributören Ahlsell och Wallenbergbolaget Investor med aktieposter i Ericsson, ABB, Astra Zeneca och SEB. Därmed har hon direkt inblick i det svenska näringslivets toppskikt. Ingen blygsam resa för någon som inledningsvis ville bli skidlärare. Hon säger dock att det aldrig har funnits ett egenvärde för henne att komma till en särskild position.

– Jag har drivits av att jobba mot marknad och kund vilket också har gjort att jag har utvecklats. Det kittlar mig att ständigt ta nästa steg. Jag gillar inte att stå still och uppskattar när jag hamnar utanför min bekvämlighetszon. Det är ingen slump att jag är här idag, men det är heller inte en följd av en enda utvecklingsplan. Jag var avundsjuk på klasskamraterna på Handels som visste exakt vad de ville bli och hur de skulle ta sig dit. Jag hade ingen sådan målbild, säger Magdalena Gerger.

Stödet för Systembolagets ensamrätt har ökat de senaste åren och ligger på 77 procent, enligt deras undersökningar. Samtidigt pågår en politisk process kring gårdsförsäljning av alkohol som, menar Magdalena Gerger, på sikt kan luckra upp monopolet. Förra året skickade hon ett öppet brev till riksdagsledamöterna där hon argumenterade för att gårdsförsäljning innebär en ”grundläggande förändring av svensk folkhälso- och alkoholpolitik”. Hon kritiserades för tilltaget, bland annat från två moderata riksdagsledamöter som menade att brevet var prov på ideologisk opinionsbildning. Bör Systembolaget lägga sig i politiska processer?

– Man kan se frågan filosofiskt. Om vi har ett uppdrag och någon i omvärlden dyker upp för att försöka dra undan mattan för oss, får vi då inte informera om vår roll och vårt arbete? Min bedömning är att vi kan och bör göra det. Vi bör inte förse statliga bolag, som har djup kunskap i många frågor, med munkavle. Å andra sidan förstår jag att man kan ha kritiska åsikter, men vi fick även positiv respons.

Region Skåne har ansökt hos regeringen om att få bli försöksregion för gårdsförsäljning. Magdalena Gerger är alltjämt skeptisk till fenomenet. Hon säger att hon har ”fullt förtroende för att riksdagsledamöterna fattar ett klokt beslut”.

– Ett försök med gårdsförsäljning skulle tydligt gynna inhemska, exempelvis skånska, producenter. Det är diskriminerande och inte i linje med EU-rätten.

Vad tänker du om din egen framtid? 

– Jag vill leda bolaget vidare och är full av energi för att utveckla verksamheten och organisationen. Vi har mycket potential kvar och ska ta ansvar för att vårt samhällsuppdrag hålls levande och uppfylls.

Läs också: Därför bromsas kvinnors chefskarriärer

Fotnot: Efter att intervjun gjordes har riksdagens socialutskott föreslagit att regeringen ska uppmanas att möjliggöra gårdsförsäljning, under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras.

Magdalena Gerger

Bor: Stockholm
Familj: Make och två barn
Fritidsintressen: Naturen, skidåkning, matlagning
Gör: Vd på Systembolaget sedan 2009, styrelseledamot för Investor och Ahlsell
Utbildning: Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm, inriktning internationell ekonomi.
Bakgrund: Olika befattningar inom bland annat Arla, Nestlé och Grand Metropolitan
Livsmotto: Fånga dagen

Tre röster om Magdalena Gerger

Katja Arppe, butikschef på Systembolaget

”Magdalena har lyft Systembolaget till ett modernt företag där kunderna är högsta prioritet. Hon är en tuff, envis och målmedveten chef, som inte viker ner sig om det blåser snålt. Samtidigt är hon en lättsam och prestigelös person som bjuder mycket på sig själv.

 

 

Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent.

Johanna Ragnartz

”Magdalena är en av de chefer jag bär med mig. Hon hade ett coachande ledarskap som jag lärde mig mycket av. Jag minns att jag önskade att hon hade kunnat dra ner lite på ambitionsnivån, till exempel avseende styrelseuppdrag, så att den fysiska närvaron för oss medarbetare hade varit högre.”

 

 

Anna Brunes, head of marketing på Teleopti.

”Magdalena är min vän sedan Handels. Hon har en unik förmåga att se människor. Magda har lärt mig att: gör ditt bästa så får livet göra resten. Hon har alltid tid för familj, vänner, jobb och ideell verksamhet. Jag har aldrig förstått hur hon lyckas! Men Magda hittar på ett magiskt sätt balansen.”

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se