Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Johan Brenner i Silicon Valley. Foto: Jay Watson.

Han jagar nästa Spotify

Johan Brenners jobb är att sålla ut guldkornen bland alla de entreprenörer som dras till Silicon Valley. Varje år kontaktas hans riskkapitalföretag av hågade företagare som vill etablera sig i regionen. Av dessa väljs en handfull ut. ”Att investera i rätt personer handlar om intuition och magkänsla”, säger han.
Johan Brenner är oklander­ligt klädd i vit skjorta, chinos, klassisk klocka och italienska mockaskor. Vi träffas i det av­skalade konferensrummet på Nordic House i Palo Alto – självaste hjärtat av Silicon Valley. Stanforduniversitetets palmallé ligger ett stenkast bort och många av världens teknikjättar finns i närheten. Google, Apple, Yahoo, Facebook, Twitter. De har alla börjat som ett frö i någons huvud och marken här är bördig för idéer. 
 
– Det finns hundra gånger mer riskkapital här jämfört med Stockholmsområdet. Du har beslutsfattandet, innovationskraften, fem stora universitet, allt på samma plats, säger Brenner, en skarp, varm och avslappnad 53-åring med god energi. 
 

Hård sållning

Silicon Valley – eller Kiseldalen – ligger inbäddad mellan bergskedjorna Diablo och Santa Cruz mjuka grönska och har fått sitt namn efter det halvledande grundämne som används vid tillverkningen av datorer och annan elektronik. Det första kommersiellt gångbara datorchipet i kisel föddes här 1959. 
 
Johan Brenner kom hit för ett år sedan ihop med fru och tre barn, för att tillsammans med en investment manager vara svenska riskkapitalbolaget Creandums man på plats. Hälften av de nordiska företag de placerat pengar i behöver etablera sig i USA. Brenner är här som en hjälpande hand, men även för att leta nya objekt. Varje år kontaktas Creandum av tusen entreprenörer, många från Norden, som hoppas på deg. Av dessa träffar de 400 och investerar slutligen i fem till tio. Sållningen är hård. Till kriterierna hör potentiell marknadsstorlek, affärsidé och huruvida bolaget har nått styrfart redan med kunder och intäkter. Absolut centralt är dock entreprenörerna själva.
 
– De kan vara totalt oprövade, så frågan är om de har tålamod, passion och uthållighet. När man startar ett bolag så blir det aldrig som man tänkt sig, man måste förändra affärsidé, byta produkt, byta ut folk, man får inte ge upp, man kommer att tvingas återstarta flera gånger, förklarar Johan, och fortsätter:
 
– Är de transparanta och ärliga, duktiga på att rekrytera bra folk? Då kanske de kan bygga ett team i världsklass.
 
Det kanske viktigaste är att grundarna har driv och självförtroende, men ändå förmåga att ta till sig kritik. Det kan ta två till fem möten att utvärdera, men känslan av ”home run” måste alltid finnas där.
 
– Vi går aldrig in i någonting som vi inte tror blir nästa Spotify, säger han. 
 
Av tio investerade bolag är det ett – max två – som blir riktiga fullträffar och betalar tillbaka för resten. Så hur blir man en person som lyckas känna igen nästa hit?
 
Johan Brenner växte upp i en ekonomfamilj men var egentligen mer intresserad av naturvetenskap och hamnade på Handels i Stockholm först efter att ha misslyckats ta sig in på läkarprogrammet. Han studerade tidigt i USA och tog en annan väg än kursarna efter examen.
 
– De sökte sig till McKinsey och banker, men jag valde ASEA och blev assistent till Peggy Bruzelius och Lars Thunell, minns Brenner. 
 
Efter järnridåns fall sökte sig Johan till kärnkraftsdivisionen (då hade ASEA blivit till ABB) som köpte upp och moderniserade gamla fabriker i Öststaterna. Därpå följde samma visa i Kina och Indien. Som mest hade det lilla teamet 10  000 anställda på olika fabriker i Östeuropa. 
 
Efter en sväng på ABB:s huvudkontor i Schweiz hamnade Johan så på investmentbolaget Kinnevik, där han bland annat som vice vd var med och tog mediaföretaget MTG till börsen. Året var 1996 och Internet hade kommit för att stanna. Men när Johan presenterade sin egen idé till en online rekryteringssajt sa styrelsen nej. Då tog han steget från vd-posten på Kinneviks investmentarm och blev entreprenör.
 
– Jag trivdes aldrig i en mogen organisation, jag ville ta saker och ting framåt.
 
Mellan 1996 och dotcom-boomen skapade han framför allt digitala plattformar för redan existerande verksamheter – aktiehandel, annonser, kreditkorts-
betalningar. 
 
– Jag lyckades bra både före och efter fallet, även om några saker gick åt helvete. 
 
Sedan blev Johan Brenner ängelinvesterare och därpå följde fem år på Benchmark Capital Europe i London. Veckopendling med tre småbarn hemma i Stockholm. Inte precis poppis hos frun Ulrika, civilekonom i botten men numera samtalsterapeut. Men han lärde sig mycket. Benchmark – i dag Balderton Capital – har bland annat MySQL på resumén. Till slut blev dock resandet för mycket och än i dag blir Johan kallsvettig när han hör alarmsignalen från den tidens väckarklocka. Han flyttade hem till Stockholm och började på Creandum. I dag är han en av fyra delägare och flytten till USA är den första utlandsvistelsen med familjen. Barn och fru pusslar han in under morgonrutinerna på hemmakontoret i Menlo Park.
 
– Jag går upp 05.30 och börjar samtalen mot Europa klockan sex, säger Brenner, som väver in frukost med familjen mellan styrelsemöten och snack med entreprenörer. 
 
Han ligger nio timmar efter i tid. Mellan klockan 9–10 börjar arbetsdagen lokalt. Just i dag har han träffat ett amerikanskt uppstartsbolag på morgonen och ett svenskt företag som fått nej till kapital, men som han ändå vill ge råd till på vägen, över lunch.
 

”Vi är nobody här”

Det är inte helt lätt att vara svensk riskkapitalist på plats i Silicon Valley. 
 
– Vi är nobody här, erkänner Brenner.
 
Däremot är Spotify känt – Creandums mest berömda investering hittills (bolaget var första institutionella investeraren i musiktjänsten 2008). 
 
– Ett enkelt trick är att man i varannan mening säger Spotify när man träffar någon, skrattar Johan.  
 
– Tittar man på framgångsrika vc-firmor så började alla som en eller två personer som lyckades hitta en bra investering.
 
Nu är de många, en del bara några minuter bort på världens mest riskkapitaltäta gata, Sand Hill road, där bland andra Kleiner Perkins, Sequoia och Khosla Ventures residerar. Dagens Silicon Valley består av ett pärlband med mindre orter, från Belmont och Redwood City i norr till Los Gatos i söder, med typisk amerikansk fyrkantighet. En aura av Trader Joe’s, Home Depot och Walgreens-affärer ligger över platsen, men även Starbucks och en känsla av energi, där invånarantalet snittar tre miljoner. Klimatet hör till tjusningarna, med solsken och sommartemperaturer för jämnan, vilket även avspeglar sig på männi-skornas sätt att vara.
 
– Det är väldigt öppet här, folk är generösa men oerhört upptagna och progressiva, det gäller att du vet din sak och kan artikulera dig, säger Brenner, som menar att Kiseldalen inte är något ställe för ”bullshit”.
 

Lärt sig prioritera

I början kändes det smått överväldigande med allt som pågick, ”det är som att dricka ur en brandslang, man kan gå på hur många meetups och middagar med intressanta människor som helst”, men numera har Johan lärt sig att prioritera och spenderar gärna kvällar med familjen på olika kulturevenemang och försöker få motion mellan varven. Arbetsdagen slutar runt fyra och han äter middag med Ulrika och barnen så gott som dagligen vid sex. Värdet med att vara på plats går inte att förneka: 
 
– Det här är ju smältdegeln nummer ett för teknologi, investeringar och startups. Du har beslutsfattandet på alla viktiga plattformar här – Android i Mountainview och iOS i Cupertino.
 
En av skillnaderna mot Norden är att man märker trender på ett annat sätt här. 
 
– När ett område är hett så finns oftast tio startups som håller på med samma sak, medan i Norden kanske man ser en eller två, säger Johan. 
 
Just nu är det bland annat kombinationen av hårdvara och hälsa som är inne, med olika sätt att mäta kroppens funktioner. Att bo i Silicon Valley, med sina astronomiska bostadspriser och välmående ekonomi är på sitt sätt att befinna sig i en bubbla, och man behöver inte åka långt för att märka skillnaden mellan rik och fattig. Men Johan Brenner tycker inte att saker är så annorlunda i USA.
 
– Hemlösa finns ju i Stockholm också. Men det finns mer filantropi här än i Sverige, folk ger bort tid och pengar i större utsträckning, säger han och menar att det förstås inte ändrar på ojämlikheten, men åtminstone visar att rika människor inte är helt ignoranta. 
 
Han har sprungit på taxiappen Ubers första investerare hos frissan och chefen för Twitters produktutveckling i simbassängen. Närhet och informalitet är Kiseldalens varumärke. 
 
Nu återstår ytterligare två år för Brenner och familj i Kalifornien, och sedan får de se om någon annan medarbetare ska ta över stafettpinnen. Men Creandum är här för att stanna.  
 
– Förhoppningen är att om fem år ha investerat i nästa amerikanska Spotify, säger Johan Brenner.
 
Sedan är det dags för en tennisrunda. 
 
– Tack och hej! Vi ses säkert igen, liten värld här nere.  

Fakta

Silicon Valley i siffror

Invånare: Cirka 3 miljoner. 
Snittlön per år: 100 983 dollar.
Utbildning: 47 % av de vuxna har kandidatexamen eller högre (genomsnittet i USA = 29 %)
Venture-capital-investingar: 7,4 mrd dollar  (1–3 kvartalet 2014)
Källa: Silicon Valley Index 2015

Fakta

Johan Brenner, 53

Yrke: Riskkapitalist.
Bor: Hus i Menlo Park.
Familj: Hustru Ulrika, döttrar i åldrarna 11 och 14 och en 17-årig son.
Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm med ett utbytesår vid New York University. Stanfords Exekutiva program, sommarprogram för affärsledare vid Stanforduniversitetet, USA.
Bakgrund: 10 år på ABB och Kinnevik, entreprenör och medgrundare av bl.a eTrade, JobLine och Tradera. Ängelinvesterare i bl.a DIBS, försäkringsmäklaren Insplanet och tandläkarkedjan Smile Group. Partner på Balderton Capital (då Benchmark Capital Europe) i fem år. Delägare i Creandum sedan 2010.

Mer på civilekonomen.se