Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Han gör entreprenörer av intagna

Civilekonomen Jan Svensson utbildar fångar i att starta företag. - De får aha-upplevelser, säger han.

Sedan två år tillbaka har du uppdrag av bland ­annat Kriminalvården att utbilda fångar i att starta företag. Hur föddes idén?  
– Idén är utvecklad av min arbetsgivare Coompanion tillsammans med Vägen Ut! Kooperativen och Europeiska Socialfonden. Fokus ligger på vanliga intagna och ungdomar intagna på ­ungdomshem som ska slussas ut. Vi vill visa för dem att entreprenörskap kan vara ett sätt att komma in i samhället. 

Hur går utbildningen till i praktiken?
– Som konsulter är vi godkända för att vistas inne på anstalten. I fängelserna sitter vi sedan inlåsta i ett lektionsrum med bevakning. Ut­bildningen är på tio veckor, en dag i veckan. Det handlar om att väcka inspiration och visa vägarna till lagligt företagande. Många har fördomar kring värdet av att driva eget.

Som exempelvis?
– En myt är att kriminalitet skulle vara mer lönsamt än vanligt arbete eller företagande. Det är en bubbla som jag gärna punkterar. En annan punkt är att det faktiskt är mycket lättare att starta företag än vad de tror.

Nappar de på det?
– De får aha-upplevelser.

Kriminalitet förknippas ofta med snabba cash. Räcker tålamodet för lagligt företagande?
– Inte hos alla. Samtidigt kräver ju inte allt företagande tålamod. Det finns faktiskt idéer som man kan kicka i gång snabbt och få in pengar fort. Jag försöker lägga fokus på affärsidéer som inte kräver så mycket startkapital.

Är du inte rädd för att man utnyttjar dina råd för att sedan ägna sig åt ekonomisk brottslighet?
– Man märker att vissa kan vara särskilt intresserade av frågor om styrelseansvar i aktiebolag eller frågor om skalbolag. Men det är inget jag går in på.

Har du exempel på några som kommit ut och startat företag?
– Jag hade en kille som skulle gå kakelkurs och sedan starta kakelföretag. En annan skulle starta ett tröjtryckarföretag.

Vad får du personligen ut av mötet med de ­intagna?
– Jag får en kick av att utveckla lågtröskelvägar till företagande. Sedan blir man chockad av hur segregerat samhället är. En utmaning är även att hantera sina egna fördomar, för att kunna se något gott i varje människa.

Fakta

45-årige Jan Svensson är civilekonom från Handels i Göteborg (1991). Sedan 10 år tillbaka arbetar han som råd­givare och affärsutvecklare på ett lokalt kooperativt utvecklingscentrum, Coompanion. Bor med sin fru och två barn i Göte­borg. På fritiden samlar han på Romerska artefakter. Är duktig på: »utveckla människor och att vara stämmo­ordförande.«

Mer på civilekonomen.se