Folksams vd vill bli ihågkommen som snäll
Slank, piggt genomskådande ögon och djävulskt tempo uppför trapporna till Folksams takterass. Men låt inte Jens Henrikssons ungdomliga uppsyn bedra. I bagaget har 49-åringen en avundsvärd meritlista. Ett exempel är hans dubbla examina. När han inlett sin civilingenjörsutbildning i elektroteknik vid Lunds universitet kom han underfund med att något fattades: samhällsdiskussion. Så han läste även till civilekonom. Med båda examina i bakfickan skrev han socialdemokratiskt inriktade ledarspalter i dåvarande malmöitiska morgontidningen Arbetet. En dag blev han uppringd av Göran Persson. ”Jag tror jag ska bli finansminister, vill du jobba med mig?”
Det blev ett ja, vilket ledde till en tolvårig karriär på finansdepartementet – politiskt sakkunnig, planeringschef, statssekreterare och budgetsanerare av rang. Efter Socialdemokraternas valnederlag 2006 fortsatte saneringsarbetet som exekutiv direktör på IMF (Internationella valutafonden) mitt under den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget. Innan han satte sig på Folksams vd-stol hade han även varit chef för Stockholmsbörsen i tre år. Dessutom är han trebarnspappa!
Man kan lätt få intryck av ett effektivitetsmonster. Men bekännelsen av mannen i den strama kostymen och med rastlösa ben talar ett annat språk.
– I grund och botten är jag lite slö. Jag har en inneboende vilja att lägga mig i en fåtölj och ta det lugnt, säger han på mild skånska tillbakalutad i en mintgrön fåtölj.
Om sanningen ska fram var han minst av alla i skolan. Han började som sexåring, var dålig på sport och hade inte speciellt bra betyg.
– Med min slöhetstendens måste jag sätta upp mål att jobba mot, mål och listor. Så småningom gick betygen från dåliga till mycket bra.
Läs även: Pernilla Bard – från management till välgörenhet
Hans digra bakgrund har lett till spekulationer om att han skulle vara aktuell som finansminister. Men han förnekar en sådan förfrågan. Han har även nämnts som en het kandidat att efterträda Stefan Ingves när dennes förordnande går ut 2018.
– Det är alltid roligt att några tror att jag ska få andra jobb, men det är inte aktuellt, säger han utan att vilja ge sig in i någon hypotetisk diskussion.
Med hans internationella bakgrund kan man ändå undra varför just Sverige och Folksam.
– Sverige är det finaste landet att bo i. Och välorganiserat. Jag älskar Sverige! Folksam är Sveriges största försäkringsbolag. Vi levererar produkter för nästan alla fack i Sverige. Det är häftigt! Sedan är det otroligt att sätta sig i den här “guldburen”, säger han och sveper med handen över den svindlande Stockholmsutsikten utanför tjänsterummets panoramafönster på 26:e våningen.
Med sin inneboende fåtöljdröm kan han både lätt koppla bort jobbet på fritiden och känna avundsjuka.
– Jag är avundsjuk på Anders Borg. Häromveckan flög vi tillsammans över Atlanten. Medan han läste en tegelstenstjock bok om olja tittade jag på en dålig film.
Samtidigt framhåller han att förmågan att slappna av kan vara en styrka.
– Annars uppstår risken att man förvandlas till en beslutsmaskin och det vill jag inte. Jag är bra på att delegera och låter folk växa.
Att delegera lärde han sig på finansdepartementet.
– Jag lärde mig att delegering av ansvar noggrant måste följas upp och eventuella fel rättas till. Det allra bästa är om man kan lära sig av andras misstag. Näst bäst är om man lär sig av sina egna misstag. I värsta fall gör man om sina egna misstag, som jag.
Vilka misstag?
– Massor! Jag var för snabb att fatta beslut, och kan ibland vara det fortfarande. Ibland var jag för brutal i min feedback till medarbetare utan att lyfta fram det som var bra. Med tiden har jag lärt mig att be om ursäkt. Det är viktigt att erkänna sina svagheter.
Läs även: Bettina Kashefi – hon håller i 20 procent av vår BNP
Bland det han önskar sig som chef är duktiga medarbetare.
– Jag tycker om att rekrytera folk som är bättre än mig. Gör de ett bra jobb går det bra för mig med.
Det som däremot kan reta gallfeber på Jens Henriksson är om folk inte säger emot när han har fel. Då blir det han som fattar fel beslut och får bära hundhuvudet.
Roten till att han skyr fel har inte bara företagsrationella skäl.
– Jag ljuger inte. Jag är uppvuxen i en miljö där man står för det man tycker och aldrig ljuger. Massor med gånger hade det kanske kortsiktigt varit enklare att ljuga, jag blev indragen i en del konflikter. Men jag har mognat och blivit klokare med åren.
En sådan sanningsiver lämpar sig väl för några frågor om turerna kring Swedbank.
– Jag stödde Anders Sundströms omval till styrelseordförande. Men med honom skulle styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet. Och han hade inte stöd hos andra ägare. För en systemviktig bank som Swedbank är det oerhört viktigt med en ordförande som har starkt stöd. Då bytte jag åsikt och föreslog Lars Idermark som ordförande.
Med sina 104 miljoner Swedbanksaktier och 9,25 procent av A-aktierna vilar ett tungt ägaransvar på Folksams vd, som inte undgått kritik i kölvattnet av turerna med Swedbank. Det har insinuerats att Jens Henriksson var skadeskjuten.
– Det känner jag inte igen mig i. Tvärtom är jag stolt över hur vi hanterade den här situationen.
Trots sitt sidbyte lovordar han Anders Sundström, hans företrädare på Folksam.
– Anders är bra på affärer och vände Folksam till att bli ett framgångsrikt företag. Jag ser som min uppgift att modernisera Folksam efter åratal av underinvesteringar i informationsteknik.
Konkret betyder det it-investeringar i miljardklass. Pengarna går till regelefterlevnad av tuffa redovisningsregler, affärsutveckling och rationaliseringar som kommer att frigöra personal från enahanda uppgifter. Han målar en euforisk framtid utan dubbla brevutskick och med personal som har gott om tid för kunderna.
– Kunderna kommer att märka det, men det tar tid.
Fakta
Namn: Jens Henriksson
Ålder: 49 år.
Bor: Villa i Mälarhöjden utanför Stockholm.
Familj: Fru och tre barn.
Styrka: ”Snabb, ganska bra på att räkna och snäll.” Dessutom bra på att förenkla komplicerade frågeställningar.
Svaghet: ”Det kräver en hel bok. Dåligt tålamod, jag tycker att det ska hända saker.”
Hobby: Vindsurfing.
Fakta
Hur börjar en bra dag?
– Med att titta på väckarklockan, se att det är lördag och kunna sova längre.
Har du ett placeringsråd?
– Jag är dålig på det. Jag tror att jag fortfarande äger aktier i en spansk bank. Jag trodde att det skulle vända för dem. Jag hade fel.
Var det rätt att sparka Swedbanks vd Michael Wolf?
– Det är inte mitt jobb, utan Swedbanks styrelses. Men hade jag tyckt att de gjorde fel hade jag inte föreslagit omval.
Är det inte läge att ta hem vinsten och sälja innehavet i Swedbank?
– Swedbank är en strategisk och långsiktig investering.
Inte många beskriver sig som snäll?
– Snäll är ett underskattat ord. Men det innebär inte att jag inte kan göra hårda saker. Snäll för mig är en attityd, att vara hederlig och säga vad man tycker. Min önskan är att det på min gravsten ska stå ett ord: Snäll. Men det bestämmer ju inte jag!